Manifestation för det fria ordet

Ove Wolf var en av skådespelarna som läste under manifestationen ”Jag måste tala” utanför Folkteatern i Göteborg den 10 maj. Han läste en text av Bertholt Brecht. Den mexikanska journalisten Lydia Cacho Ribeira, på planschen i förgrunden, var en annan av författarna som uppmärksammades i maratonläsningen. Foto: Tove Eriksson

 

GÖTEBORG Den 10 maj var datumet för bokbålet i Berlin 1933. Det uppmärksammas med en manifestation för det fria ordet utanför Folkteatern i Göteborg – Jag måste tala.

Drygt 70 skådespelare och musiker från Göteborgs teatrar och fria grupper ger röst åt förföljda och fängslade författare och journalister världen över. En maratonläsning mellan klockan 10 och 22 samlar många besökare under tälttaket utanför Folkteatern i Göteborg och väcker nyfikenhet hos passerande. Det blåser kallt, men med en kopp kaffe från fiket och en filt svept om ryggen sitter många kvar och lyssnar på flera texter.

– Det är en solidaritetshandling med människor som inte själva har möjligheten att uttrycka sig på det här sättet. Vi tycker att detta är precis vad man ska göra när man har en teater, säger Hasse Carlsson, dramaturg på Folkteatern.

Det är första gången Folkteatern uppmärksammar årsdagen av bokbålet i Berlin, och idén fick teaterns konstnärlige ledare Lars Norén när han var i Berlin, berättar Hasse Carlsson.

Skådespelarna kommer från Göteborgs teatrar och fria grupper, och det var inte svårt att få dem att ställa upp.

– Nej, det var förvånansvärt lätt, säger Hasse Carlsson.

Skådespelarna läser tio minuter var, texter som de själva valt. Programmet innehåller en blandning av skönlitteratur, journalistiska texter och poesi.

En av maratonläsarna, Eva Hermansson, läser en text av Lydia Cacho Ribeira, mexikansk journalist, människorättsaktivist och feminist som fick Svenska PEN-klubbens Tucholskypris 2008.

– Vi har flera texter av Tucholsky-pristagare på programmet, vilket passar bra eftersom Kurt Tucholsky var en av dem vars texter fanns med i bokbålet i Berlin 1933. Han flydde undan nazisternas förföljelser 1929 och bosatte sig i Hindås, berättar Hasse Carlsson.

Maratonläsningen rör sig mellan olika tidsepoker, platser i världen och uttryck. Men ett gemensamt har texterna – något slags anknytning till det fria ordet, förtryck eller förföljelse.

– En aktuell anledning till en sådan här manifestation att sätta fokus på Dawit Isaak, som den svenska regeringen gör alldeles för lite för att hjälpa. Vi tyckte att det var dags! Men när man tar på sig de här glasögonen så ser man det pågår överallt. Nu i helgen så kunde vi läsa om en predikant som vill bränna Jonas Gardells böcker Om Gud och Om Jesus, säger Hasse Carlsson.

Han tror också att manifestationen kan verka inspirerande för teatern.

– De texter som framförs här idag är skrivna av helt andra författare än vi kommer i kontakt med inom teatern, som domineras av en anglosaxisk tradition, säger han.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet