Seminarium för litterära scener

ED Under två dagar förra veckan samlades ett trettiotal bibliotekschefer och ytterligare intresserade i Ed för ett seminarium om framtiden för litteraturscener. Dagarna bjöd på ett varierat innehåll med allt från poesiuppläsning till praktiska arrangörstips.

Bokdagar i Dalsland är en av arrangörerna och som i år firar tio år som litterär arrangör. Anita K Alexanderson är ordförande i Dalslands Litteraturförening och inledde seminariet med att stolt berätta hur bokdagar i Dalsland växer med allt fler arrangemang och hon hoppas att detta seminarium ska sälla sig till kulturarrangemangen och bli en tradition.

Mässgeneral och kulturchefer

Seminariebesökarna fick efter inledningstalen klart för sig vad en kräftskiva i Hagfors på 80 talet kan få för konsekvenser. Bertil Falck är mannen som tillbringat 25 år med Bok- och Biblioteksmässan och det hela startade alltså i Värmland. På ett underhållande sätt visade Bertil fotografier och berättade om sina år med Bok- och Biblioteksmässan och publiken kunde leende konstatera att det kanske var lättare förr, men att det redan då hade viss betydelse att vistas i rätt sammanhang.

Under ledning av författaren och journalisten Peter Nilsson samtalade Gabriel Byström, kulturchef på Göteborgs Posten med Philip Teir, kulturchef på Huvudstadsbladet i Helsingfors. Rubriken var Litteraturens plats på kultursidorna. De två konstaterade att skillnaden mellan de bägge tidningarnas kultursidor bland annat är den samhällsdebatterande journalistiken. Gabriel Byström berättar att Göteborgs Posten ibland låter skönlitterära författare skriva artiklar om samtiden.

– Dessa artiklar är viktiga för ökad förståelse av vår samtid. En förståelse en nyhetsartikel aldrig kan ge, menar han.

– Samhällsdebatterande journalistik på kultursidorna har inte slagit i Finland, konstaterar Philip.

De två kulturcheferna pratade också om att många läsare upplever kultursidorna som svåra. Gabriel Byström menar att det ibland måste vara svårt, men att tidningarna också måste förstå och bemöta folks kulturkonsumtion.

– Det svåra får inte bli ett självändamål, menar han.

– Man väljer ibland att se det svåra, fyller Philip Teir i. Det är ju ingen som ringer till sportsidorna och frågar vad offside betyder.

Kulturtidskrifter och juridik

Madeleine Grive är chefredaktör och ansvarig utgivare av kulturtidskriften 10TAL. Iklädd pappershatt och papperskjol äntrade hon scenen och deklamerar att hon tror på kulturtidskrifternas framtid. Hon tror dessutom att tidsskrifternas betydelse ökar i takt med att dagstidningarnas kulturredaktioner nedmonteras.

– Den enes död den andres bröd.

Seminariedagens första eftermiddag avslutas med praktiska arrangörstips och en kort avtalsskola levererad av Cecilia Svanberg, författarförmedlare på Författarcentrum och Malin Kock, förbundsjurist på Sveriges Författarförbund.

Finansiering

Fredagsmorgonen inleddes med att Annika Ottosson, biträdande Kulturchef i Västra Götaland, stolt berättade att Västra Götalands kulturbudget är hela 600 kronor per person. Därefter hade hon en snabb genomgång av de bidragsmöjligheter regionen erbjuder och några tips på vad en ansökan ska innehålla för att ge resultat. Hon avslöjade också att nya kultursamverkansformer ligger i pipeline och att hon uppfattat signaler om en eventuell mindre uppräkning i kulturbudgeten inför 2011.

– I regionens vision är kulturen ett av fem fokusområden och samsynen i kulturfrågan förenklar arbetet, svarar hon när en avundsjuk seminariedeltagare från Stockholm undrar varför kulturen får sådan uppmärksamhet i Västra Götaland.

Annika Ottosson pratade också om Västra Götalands litterära infrastruktur och nämner i sammanhanget bland annat Barnens första bok som alla nyfödda får. Hon konstaterade också att bokhanteringen på biblioteken minskat medan nya gränssnitt ökat.

– Det betyder att vi måste titta på bibliotekens nya roll i framtiden, menar hon.

Bild på Annika Ottosson
Annika Ottosson, biträdande kulturchef i Västra Götalandsregionen, berättade under seminariet i Ed att regionen är positiv till kulturutredningen och vill att utvecklingsbidrag och verksamhetsbidrag ska hamna i den regionala kofferten. FOTO: Helén Andersson.

Medieintresse och framtid

Håkan Lindhoff, universitetslektor vid JMK Stockholms Universitet, lanserade bland annat begreppet ”snackis” och gav några mer eller mindre användbara tips på hur man ska få media att intressera sig för kulturevenemang.

– Skapa en god relation med viktiga journalister och vill ni vara riktigt säkra på uppmärksamhet till ert evenemang, rigga en skandal, uppmanade han.

Andreas Ekström är journalisten och författaren som nyligen utkom med reportageboken Google-koden. På seminariet berättade han bland annat om den makt Google tillskansat sig och om sina funderingar runt Google Book Search.

– Målsättning med att scanna in alla världens litteratur är att komma åt all världens språk och få bort språkhindret.

Senare denna fredagseftermiddag samtalade två producenter från svensk public service med en redaktionschef från NRK runt rubriken Litteraturens plats i radio och TV. Alla var eniga om att kultur är ett nöje och att SVT-play har öppnat oanade möjligheter för såväl konsument som producent.

Seminariets allra sista inslag stod Cecilia Magnusson från Riksdagens kulturutskott för. Hon konstaterade att litteraturen har starkt stöd i politiken och riksdagen sätter stort fokus på barn- och ungdomskultur. Hon tycker att framtiden för kulturen ser ljus ut men skickar en önskan till public service:

– Se till att Sveriges Radios arkiv blir tillgängligt på webben och låt allmänheten få fritt tillträde.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet