Bibliotek på lek

Scannern bäddas ner i en dockvagn och bibliotekarien lämnar disken mitt i sitt pass för att äta fruktyoghurt. Flekisbiblioteket i Bergsjön är inte riktigt som andra bibliotek. Men så snittar också bibliotekariernas ålder på sådär tre-fyra år.

– Vill du låna?

Fyraårige Hureyre Hassan upprepar noggrant orden som bibliotekarien Eva Johansson teaterviskar till honom bakom den lilla lånedisken.

– Ja, svarar en liten tjej med flätor och lämnar över en hög med barnböcker.

Eva visar Hureyre hur han ska hålla scannern mot streckkoden på lånekort och böcker.

– Blipp-blipp, säger hon och han härmar skrattande. Resten av böckerna klarar han själv, med blipp-blipp och allt.

– Och så kvitto, påminner Eva.

Hureyre river av ett papper från ett litet block och lämnar över till den nöjda låntagaren. Han ger sig snabbt på nästa bokhög med blipp-blippet som ackompanjemang.

Samtal om böcker

Till vardags arbetar Eva Johansson och hennes kollega Denise Gelotte som kulturpedagog respektive barnbibliotekarie inne på Bergsjöns bibliotek, som ligger vägg i vägg med öppna förskolan, eller Flekis som den heter här. Men på tisdagseftermiddagar öppnar de dörren som skiljer lokalerna åt och tar med sig ett par vagnar fullastade med bilderböcker på olika språk, en gammal dator, scanner, lånekort och kvittoblock – allt som behövs för att bygga upp ett litet lekbibliotek i ett hörn.

Eva plockar också ihop några böcker för de vuxnas räkning. Ofta tar Eva med sig lättlästa böcker, men idag blir temat mat och bröd, och hon hoppas att bokframsidor med bilder av krispiga brödskorpor och vackert dekorerade maträtter ska locka till läsning och lån, eller i alla fall till samtal.

– Det viktiga är att få igång en dialog. Dels för att kvinnorna, för det är mest kvinnor, får tillfälle att öva svenska, dels så att vi kan berätta om biblioteket, om allt de kan hitta här. Har jag med mig kokböcker så kan det leda till att vi pratar om likheter mellan maten i olika länder eller om typiskt svensk mat. Idag tänkte jag till exempel berätta att kladdkakan är Sveriges mest bakade kaka, säger Eva och lägger en kladdkakebok som sista bok i högen hon har i famnen. Träningsdvd:n ”Fit mama” hamnar också på vagnen, som en kontrast till kakböckerna, tillsammans med en tidskriftssamlare full av Vi föräldrar.

Efter sagan om Petter och hans getter hoppar getterna ut bland barnen. Den gula geten i förskolläraren Vivi Nordlunds hand hamnar hos Ryan Egharerba och hans mamma Rita Karika. FOTO: Tove Eriksson

Inleder besöket med en saga

Precis som vanligt så inleder Denise dagens besök på Flekis med att läsa en saga. Ett tjugotal barn samlas förväntansfullt framför en liten scen där hon har ställt fram stora dockor ur sagan Petter och hans fyra getter. En liten speldosemelodi lugnar stämningen innan sagan tar vid, och när Denise läser lyssnar barnen, om inte andäktigt och tyst, så intresserat och inlevelsefullt, med vissa avbrott för inlägg. Dagens färgtema fortsätter sedan inne i målarrummet där det målas getter i akryl. Röda förkläden och en gul vaxduk skyddar mot en färgkavalkad som inte bara fastnar på papper utan också på ganska många händer och ansikten, när det hela utvecklas till fingerfärgsmålning på sina håll.

Under tiden bygger Denise upp det lilla Flekisbiblioteket ute i det stora rummet. De barn och vuxna som har med sig lånekort kan låna på riktigt, men annars är det låtsaslån som gäller. Allt är i barnhöjd och den unga mamman Maryam Vardeh Navandi sitter på huk och tittar på bilderböcker ur bokvagnen.

– Jag har lånat här någon gång, säger hon. Den här till exempel, säger hon och håller upp en bok ur Bu och Bä-serien, på persiska.

– Min dotter som är 16 månader är inte så intresserad av att sitta still, men jag övade mig själv. Jag läser inte så bra på persiska.

Hureira, Ashley och de andra barnen leker bibliotek på Flekis i Bergsjön. FOTO: Tove Eriksson

Leka bibliotek ger biblioteksvana

Med tvättade händer rusar barnen ut till Flekisbiblioteket, och börjar genast plocka med böcker och lånekort. Det här har de gjort förr.

– Det är så roligt, för många av dem kommer in till oss på biblioteket sen. Då känner de igen oss och vet precis hur det går till att låna böcker, säger Eva.

Det är ett ovanligt välbemannat bibliotek, Flekisbiblioteket. Inte mindre än fem små bibliotekarier tränger sig snart in bakom disken, vilket innebär att det inte finns någon kvar som vill låna. Eva och Denise ställer upp som låntagare och försöker samtidigt att instruera. Och medla en aning när det utbryter slagsmål om scannern.

– Ni får turas om! Titta här, nu är det Ashelys tur.

Ashely blippblippar glatt en stund, men sen fångar en bilderbok i högen på bordet hennes uppmärksamhet. Hon börjar bläddra, blir stående och glömmer alldeles bort att hon är bibliotekarie.

– Jaha, du läser lite nu istället? säger Eva leende och lämnar över scannern till nästa.

Hureyre tar kommandot i lånedisken och lånar ut böcker och faktiskt även pennor och andra lösa föremål på löpande band en stund. Tills mellanmålsbehovet gör sig påmint.

– Nu ska jag äta yoghurt, säger han, lämnar sin post och går bort till sin mamma Maryam som sitter och fikar med de andra mammorna vid vuxenbordet. Han får en fruktyoghurt och sitter stilla en stund.

Maryam ler åt sonens biblioteksintresse och säger att det är bra. Hon håller själv på att lära sig svenska och lånar nu ofta barnböcker.

– Jag läser för barnen när de ska sova. Och min äldsta flicka börjar skolan i höst, hon måste läsa, läsa, säger hon.

I Flekisbiblioteket råder ”milt kaos” som Eva uttrycker det. Scannern har hamnat i en dockvagn och är på väg bort.

– Den försvinner ibland när vi är här och då är det någon som har bäddat ner den och kör runt med den, säger Eva och suckar roat.

Det är dags att runda av.

– Nu stänger Flekisbiblioteket för idag!

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet