Textival vänder på begreppen

Sally Langert, Tuva Sjökvist-Olsén och Frida Johansson-Bohlin klurar på ord till en skrivlek på Linnéstadens bibliotek i Göteborg under litteraturfestivalen Textival.
FOTO: Tove Eriksson

Vad har grodor med omelett att göra? Det var en av frågorna som några besökare på årets upplaga av litteraturfestivalen Textival i Göteborg fick anledning att fundera över när de vände och vred på språket i olika skrivlekar.

På Linnéstadens bibliotek sitter tre barn och tre vuxna kring ett stort bord och skriver koncentrerat. De skickar papper mellan sig, fnissar, stirrar ut i luften efter inspiration och skriver igen.

– Å, jag vet inte vad jag ska skriva, säger Tuva Sjökvist-Olsén, men efter lite idéhjälp från pappa så lossnar det och snart skickar hon vidare sitt papper igen.

Tredagarsfestivalen Textival i Göteborg fyller kvarteren runt Järntorget med workshops, samtal och utställningar kring litteratur, ord och ordkonst. Det som pågår på Linnéstadens bibliotek är drop in-skrivlekar under ledning av Frida Johansson-Bohlin från gruppen Göteborg leker. Deltagarna leker med språket, får fundera på nya sätt kring ord och övar sig i olika former av skrivande, men framförallt har de väldigt roligt.

– Man behöver inte alltid förstå allt så mycket, säger Frida.

Inez Hansdottir och Hans Brasch deltar i skrivövningar på Linnéstadens bibliotek.

Inez Hansdottir och Hans Brasch deltar i skrivövningar på Linnéstadens bibliotek.

En av lekarna heter Akrostikon och går ut på att man skriver ett ord, vilket som helst, lodrät på ett papper. Sen ska de andra i tur och ordning skriva nya ord vågrät, som börjar på en av bokstäverna i det första ordet. Helst ska man associera till det första ordet, vilket inte alltid är det lättaste. Ett ord på D som har med groda att göra? Eller på O?

– Groda! Grön, röd, omelett, damm, avskräckande.

Alla skrattar – hur hamnade grodan i omeletten?

– Det kanske är i Frankrike, där äter man ju grodor, säger Hans Brasch, som är med och leker med sin dotter Inez Hansdottir.

Textival, som arrangeras för femte året, kan beskrivas som en alternativ och billigare bokmässa för mindre förlag och aktörer på den litterära marknaden. I Lagerhuset, mellan Järntorget och Esperantoplatsen, har ett 50-tal utställare samlats; bokförlag, konstnärer, författare, tidningar och tidskrifter.

– Det de har gemensamt är att de på något sätt arbetar med berättande och det skrivna ordet. Textival har blivit en viktig mötesplats och utställarna blir fler och fler för varje år, trots att det inte alls är något fokus på försäljning, säger Stina Nilsson, programansvarig.

 I år satsar Textival mer än tidigare på aktiviteter kring mässan, som seminarier, föredrag och workshops. Flera av programpunkterna turnerar sedan under året, och besöker exempelvis bibliotek, konsthallar och festivaler.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet