I år säger Bokmässan Willkommen

 

 GÖTEBORG 2011 års Bok- och biblioteksmässa har temat Tre länder- ett språk och ett 30-tal speciellt inbjudna författare från Tyskland, Österrike och Schweiz kommer att medverka.

– Fokus ligger på unga författare och ny litteratur, säger Gunilla Sandin, programchef på Bokmässan.

Årets Bok- och Biblioteksmässa är snart här och på årets presskonferens inledde Gunilla Sandin sin presentation av bokmässan med att läsa upp en notis i GP där ett citat av Lady Gaga löd: ”Jag lever hela tiden mellan fantasi och verklighet. På det viset är jag som en bibliotekarie”.

– Någon dag senare kunde man i samma tidning läsa att Lady Gaga har 32 miljoner facebook- vänner, säger Gunilla och uppmanar biblioteken att ansluta sig för att genom Gaga sätta fokus på biblioteken.

Seminarier

Bland de 438 seminarier som kommer att äga rum kommer stort fokus att ligga på skola och bibliotek och deras

Den tyska punkikonen Nina Hagen pryder 2011 års seminarieprogram. Nina Hagen kommer att medverka på mässan med sin aktuella självbiografi.

Den tyska punkikonen Nina Hagen pryder 2011 års seminarieprogram. Nina Hagen kommer att medverka på mässan med sin aktuella självbiografi.

sakfrågor. Bibliotekens roll och framtid kommer också att belysas liksom läsfrämjande insatser ur flera aspekter. Och självklart kommer det att finnas många tillfällen att lyssna på intressanta författare och debatter.

– Mycket kommer att handla om litteratur för barn och ungdom, berättar Gunilla.

Vill man se en kändis är förstås Bokmässan ett givet ställe och årets kanske två största dragplåster är de två senaste Nobelpristagarna i litteratur, Mario Vargas Llosa och Herta Müller. Men också den amerikanske författaren Jonathan Franzen och den tyska punkikonen Nina Hagen finns på seminarielistan.

– Men om man ska välja en författare vill jag särskilt tipsa om tyska Nora Gomringer. Det är verklig performance att lyssna på henne, säger Anna Falck, VD på Bokmässan.

Kontrasternas mässa

Nordiska Rådets litteraturpris fyller i år 50 år och passar på att fira detta på Bokmässan genom att bjuda in några pristagare som får berätta om vad priset har betytt för dem. Bland annat är finska Sofi Oksanen och isländska Gyrdir Elíasson inbjudna.

– Men du kan också lyssna på Carolina Gynning som är aktuell med sin första thriller och på Dolph Lundgren i ett samtal om sitt liv, avslöjar Gunilla Sandin.

För att manifestera årets tema är årets mässaffisch ett porträtt av den första tyskspråkiga Nobelpristagaren Theodor Christian Mommsen.

För att manifestera årets tema är årets mässaffisch ett porträtt av den första tyskspråkiga Nobelpristagaren Theodor Christian Mommsen.

Nu i maj är inte alla monterprogram eller evenemang på staden riktigt klara, men mycket blir det, lovar Gunilla.

– Det kommer att hända saker hela tiden!

 FAKTA

Bokmässan hålls den 22- 25 september 2011 på Svenska Mässan i Göteborg.

För mer information: www.bokmassan.se

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet