En viktig mässa

MÖLNLYCKE Härryda kommun satsar stort och i dagarna tre pågår mässan vIKTig på biblioteket i Mölnlycke. Och det är IKT mässan handlar om: Informations- och kommunikationsteknik.

Det vimlar av personal i lysande orange tröjor med texten ”guide” tryckt på ryggen. Överallt syns uppklistrade lappar med små informationsmeddelande som vad till exempel MMS, RSS och Twitter är för något. I bibliotekets spelhörna står några lånade wii-spel uppställda, i den digitala lärmiljön är några elever redan i gång och runt ett bord sitter några kvinnor och väntar på att få information om Skype. Platsen är biblioteket i Mölnlycke och mässans första dag håller på att ta fart. Förutom ett allmänt program är mässans första dag dessutom en specialdag med workshops och föreläsningar.

 -Genom IKT minska avstånden, säger Gunilla Südow samordnar mässan vIKTig.

-Genom IKT minska avstånden, säger Gunilla Südow som samordnar mässan vIKTig.

– Vi vänder oss till pedagoger i hela skolan, personal inom äldreomsorg och alla som jobbar med funktionsnedsatta personer, berättar mässans samordnare Gunilla Südow. Vi hoppas att mässan ska få alla att våga prova. Det finns så mycket bra verktyg och nu handlar det om att komma igång

iPad

I ett litet samlingsrum en våning upp trängs ett femtontal pedagoger runt ett bord med iPads. Några fingrar nyfiket, andra lyssnar koncentrerat när Niclas Carlén från UTK i Härryda kommun visar iPadens alla finesser.

– iPaden kan verkligen bli en del av undervisningen, det finns hundratusentals appar för olika behov. Svårigheten är att hitta vilka appar som är bra, säger han och visar ett spel som tränar det logiska tänkandet.

Knappt hinner pedagogerna lämna rummet förrän minst dubbelt så många äldre trängs för att få plats. 71-åriga Tord Ireblad är en av dem.

– Jag är nyfiken och vill veta vad det går ut på, förklarar han och berättar att han är en van dataanvändare men ändå allmänt kritisk.

– Det är en moralisk fråga, säger han. Har jag någon nytta av den?

Många var intresserade av iPaden

Många var intresserade av iPaden

Fortsättning

Tillbaka en våning ner ska strax mässans invigning dra igång med tal av både kommundirektör och kommunalråd. Publiken som samlas framför scenen är till största del äldre och Gunilla berättar att de är en viktig grupp i sammanhanget.

– Vi är en del av kampanjen Digidel och har lovat att175 personer under året ska ta klivet över den digitala klyftan. Så vi kommer att fortsätta efter mässan med att bland annat erbjuda gratiskurser för alla 60 plus. Och intresset är stort, ler Gunilla och tillägger att mässan är viktig och ett bra tillfälle att visa vad biblioteket har att erbjuda.

– Och självklart hoppas vi på en fortsättning med en ny mässa nästa år. Det skulle vara både roligt och nödvändigt nu när utvecklingen går så fort.

FAKTA

Mässan VIKTIG pågår mellan 1-3 september på biblioteket i Mölnlycke och är ett samarbete mellan biblioteket, skoldatateket och ABF

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet