Sverige har fått sin första läsambassadör

GÖTEBORG Den första ambassadören för ungas läsande presenterade under torsdagen på Bok- och biblioteksmössan i Göteborg av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och barn från juryn till barnens romanpris. Ambassadören som har fått hedersuppdraget heter Johan Unenge och är både författare, illustratör, serietecknare och författare och för de flesta mest känd för sina böcker om Eva och Adam.

En stolt Johan Unenge som tror det kan bli svårt att skriva någon ny bok under sin tid som läsambassadör.

En stolt Johan Unenge som tror det kan bli svårt att skriva någon ny bok under sin tid som läsambassadör.

 

Läsambassadörens främsta uppgift är att stödja läsfrämjande aktiviteter både i stort och smått, sprida medvetenhet om hur viktigt det är med litteratur för unga och att vara en del i den offentliga debatten.

– Det är otroligt häftigt att vara den första ambassadören, sade Johan Unenge i sitt tal och lovade att se till att alla barn ska läsa minst en bok.

– Så nu ska jag ut och hitta alla böcker, skrattade han och avslöjade lite mer allvarligt att han i första hand kommer att rikta in sig på föräldrarna.

– Jag tror att både lärare och bibliotekarier vet vad litteratur och läslust betyder, men föräldrarna kanske inte alltid hänger med.

FAKTA

Uppdraget som läsambassadör är på två år i taget och det är en expertjury med representanter från litteratur- och biblioteksbranschen som utsett Johan Unenge med motiveringen:” Johan Unenge har lång erfarenhet av såväl skrivande som tecknande. Förutom böcker och serier har han skrivit manus för Tv och film. Han är en av skaparna av Eva & Adam, livet enligt Rosa och Gyllene Knorren och har på egen hand gett ut ett trettiotal böcker. Genom otaliga besök i skolor har han en inspirerande och självklar kontakt med sina unga läsare. Johan Unenge är därför en synnerligen lämpad läsambassadör”.

Det är Kulturrådet som tagit initiativ till Sveriges första läsambassadör efter en förebild från England och USA. Författarcentrum fungerar som kansli för verksamheten.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet