Profilen – Linea Sjögren

GÖTEBORG Linnea Sjögren på Chalmers bibliotek samlar på kokböcker, älskar trädgårdsarbete och är besatt av sociala medier. Det som 2001 började med ett vikariat på Göteborgs stadsbibliotek och ett då gryende intresse för sociala medier, ger henne tio år senare utnämningen Årets informationsspecialist.
– Det var slumpen och Fråga biblioteket som fick mig intresserad och jag upptäckte att jag tyckte det var roligt med sociala medier. Jag upptäckte helt enkelt en guldgruva.

Vi sitter i varsin svart skinnfåtölj i entrén till biblioteket på Chalmers bibliotek. Linnea fingrar på sin iPhone och tittar mig stadigt i ögonen när jag lägger min enkla telefon på bordet och erkänner mitt klena intresse för sociala medier och den digitala tekniken.

– I dag är det nästan en förutsättning att man har en smartphone för att förstå vad tekniken kan göra, förklarar hon men förtydligar sig snabbt när hon ser hur jag sjunker djupare i fåtöljen.

– Jag menar att biblioteken måste förstå användaren och noga överväga om det går att flytta ut någon del av verksamheten på ett socialt media. Man behöver ju inte lägga ut allt, man kan välja en del av sin verksamhet. Det är jättesmart att nischa sig väldigt smalt eller väldigt riktat på en Facebooksida eller Twitterkonto. Man kan ju ha flera Facebooksidor med olika syften. Här på Chalmers har vi till exempel en sida med bara it-support.

Utmanar sin rädsla

Det är bara ett år sedan Linnea bytte arbetsplats från Göteborgs stadsbiblioteks it-avdelning, till Chalmers bibliotek. Här är hon funktionsansvarig för e-kanaler vilket bland annat innebär att hon leder stora it-projekt som utvecklingen av en ny webbplats och ett nytt intranät. Tidigare har hon mest fungerat som inspiratör och webbredaktör och de nya utmaningarna gör henne en aning orolig.

– Det är skitläskigt, erkänner hon. Nervöst och pirrigt. Men jag försöker tänka som en man och verkligen utmana min rädsla. Jag har medvetet lagt mig till med attityden att våga säga ja istället för nej och våga lite mer. Och visst har jag luckor i min kompetens för de här uppdragen, skrattar hon. Jag glider ju inte runt på ett bananskal. Jag får kämpa lite jag också.

Linnea erkänner att hon ibland saknar folkbibliotekets folkliv och kulturaktiviteter, men att hon framförallt saknar sina kollegor som hon berömmer för deras fortsatta arbete med sociala medier.

– Jag följer deras arbete noggrant och det är jätteroligt att de fortsätter att utveckla. Och det blir ett väldigt lunchande på stan, ler hon. Men jag trivs bra här och vi är ett skönt gäng här med.

Nyfiken och påhittig

Utanför fönstret börjar det plötsligt regna och höstlöven virvlar på marken. Linnea begrundar det grå vädret och berättar att hon direkt efter utbildningen på BHS 1998 tillbringade två år som hemmafru i Virginia i USA.

– Min man arbetade där och eftersom våra döttrar var små var jag hemma. Men det var helt underbara höstar med underbara färger, säger hon och nickar menande ut genom fönstret. Jag kan faktiskt längta tillbaka dit av det skälet.

Linnea växte upp i Hamburgsund i Bohuslän och fick flytta hemifrån redan som 16-åring för att gå gymnasiet i Uddevalla. Sedan den flytten har hon hunnit flytta ytterligare 25 gånger räknar hon ut, men har kvar sina känslor för Bohuslän och återvänder numera till sommarstugan i Grebbestad så ofta hon kan.

– Jag älskar att ströva längs stranden och samla vrakved, stenar och pinnar som jag ibland gör något med, ibland inte. I Grebbestad odlar jag både blommor och grönsaker och ett lyckat experiment är bland annat en gammal garderob som jag tagit ut i trädgården och ställt på högkant och fyllt med jord. Där odlar jag både potatis och rabarber och det fungerar utmärkt!

Nyfikenheten och påhittigheten återkommer ofta när Linnea berättar om sitt liv, såväl i yrkeslivet med digital utveckling och nya webbplatser, som privat med odlingar och matlagning.

– Jag är en matnörd och jag älskar att laga mat, konstatera hon. Jag kan koka soppa på en spik och är en sådan som tittar i kylskåpet och får ihop en middag med det som finns.

Trots att hon att hon samlar på kokböcker och berättar att hon har minst 30 stycken, är det sällan hon följer ett recept fullt ut.

– Jag läser receptet och utvecklar och blandar. Men jag skulle aldrig vilja ha en digital kokbok, konstaterar hon.

Kanske var det också nyfikenheten som fick henne att tillbaka i Sverige och efter ett år på Volvos bibliotek, söka sig till Göteborgs stadsbibliotek. Här hade hon tänkt sig en tillvaro med samlingar och programverksamhet. Men hennes nyfikenhet fick henne än en gång på andra tankar när intresset för de sociala medierna föddes.

Sedan dess har Linnea haft åtskilliga kurser för både bibliotekspersonal och låntagare och på stadsbiblioteket tog hon bland annat initiativ till kurser om sociala medier och om e-böcker. Hon har också föreläst en hel del om sociala medier, men också om läsplattor. Bland annat har hon haft kurser på uppdrag av dåvarande Regionbiblioteket för anställda på regionens folkbibliotek, och bara för ett par dagar sedan var hon i Skåne och föreläste på sjukhusbiblioteken. Det är bland annat detta inspirationsarbete som 2011 ger henne utmärkelsen Årets informationsspecialist. Det är SFIS, Svensk förening för informationsspecialister, som ger henne utmärkelsen för att hon bland annat engagerat och nyfiket skaffat sig kunskap om hur man använder ny media och på ett generöst sätt delat med sig av kunskapen.

– Det är en ära och jättekul, kommenterar Linnea utmärkelsen blygsamt och vill inte prata mer om det.

Blogg, app och RSS

Att biblioteken ska finnas på sociala medier är en fullständig självklarhet för Linnea och hon tror att biblioteken har förstått fördelarna med större spridning och bra marknadsföring. Själv har Linnea tidigare varit en flitig bloggare och hon tror att den största vinsten för ett bibliotek som bloggar är att det kommer högre upp bland sökmotorer som till exempel Google

– Det är en väldigt stor vinst att bli mer sökbar med saker som har med verksamheten att göra. Sociala medier finns helt enkelt närmre tillhands för användaren och det är både enklare och snabbare att plocka upp information där än att behöva gå till en webbplats. Dessutom kan ju till exempel en bloggartikel återanvändas på andra plattformar med hjälp av RSS och inbäddningsmöjligheter. Alltså att man kopplar ihop kanalerna helt enkelt, förklarar hon. Vilket gör allting mycket enklare än om man bara har en vanlig webbplats.

FAKTA

Namn: Linnea Sjögren

Ålder: 47 år

Bor: Lägenhet i Majorna i Göteborg och sommarhus i Grebbestad.

Familj: Två döttrar, 16 och 18 år.

På nattduksbordet just nu: Nicole Krauss, Kärlekens historia

Bloggar: Läser mest jobb-bloggar om biblioteksfrågor och sociala medier. Till exempel True Consulting och Joakim Jardenberg.
– Och så har jag en egen blogg tillsammans med Viveka Nyström. Fast vi har inte skrivit på ett tag.

Läs vad Linnea skriver på bloggen ”Sociala medier på biblioteken”

Det visste du inte om Linnea: Är bra på att renovera hus och har bland annat helrenoverat ett vardagsrum från golv till tak.
– Jag fick en kofot i födelsedagspresent av min mamma ett år.

Enkelt mattips från Linnea: Stek grönsaker, kött eller haloumi i lite indisk kryddpasta från Patek och häll på vatten, grädde eller tomat. Servera enkelt med linser, ris eller vad du vill.

Linnea startar sin iPhone för att visa hur det kan se ut.

– Här till exempel ser du Chalmers app, eller webbapp som är en webbsida som genereras varje gång du öppnar den. Här har vi samlat saker vi tror kan var till nytta för studenterna som öppettider, kataloger, kartor och sådant vi tror man undrar över. Med hjälp av RSS flödar vi också in vårt Twitterflöde här som berättar om e-resurser som ligger nere, om det är problem med databaser och sådant.

Men, skyndar hon sig att tillägga, man kan gå motsatt väg också och ta information från Facebook, Twitter och bloggar och lägga in på webbplatserna.

– Men jag har en känsla av att biblioteken har anammat den här tekniken och att det nog ligger lite prestige i att finnas på någon kanal. Man vill hänga med och inte verka för omodern.

Fundersam

Linnea erkänner att hon är en sådan som twittrar när hon är på konferens men att hon inte längre läser twitter varje dag och att hon inte heller skriver lika ofta på sin blogg. Något hon tror hon inte är ensam om.

– Jag tycker jag kan se att det är en liten motreaktion på väg när det gäller sociala medier. Det börjar finnas en vilja att dra ner och att inte alltid vara nåbar och det är viktigt att fundera över varför man gör saker och ting och inte bara göra saker som en galen vetenskapsman. Tänka över nyttan helt enkelt och inte ta i så man spricker. Och där ligger biblioteken kanske redan på en bra nivå genom att ägna lagom med tid åt de sociala medierna.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet