Världsbokdag med fokus på barnen

GÖTEBORG Runt om i världen ägnades måndagen den 23 april åt att uppmärksamma boken. På Rosenlundskajen i Göteborg firades det med en dag om barnlitteratur från världens alla hörn, musik, blommor och tårta.

Samtidigt som Bokjuryn tillkännagav årets vinnare på Tångenskolan i en annan del av Göteborg, hade ett tjugotal intresserade tagit sig till Kultur i Väst och Rosenlundskajen för att ägna världsbokdagen åt barnlitteratur. På deltagarlistan fanns bibliotekarier, lärare, bloggare och bokförlag. Bland gästföreläsarna fanns bland annat IBBY Sverige och årets Gulliverpristagare.

IBBY

Ulla Forsén har i många år arbetat med afrikansk barnlitteratur och är ordförande för svenska IBBY. Hon inledde dagen med att berätta om IBBY:s historia och verksamhet, att IBBY finns i 72 länder och alla värlsdelar är representerade.

– Barn behöver böcker som speglar deras eget liv och som är ett fönster mot en större värld. Denna förståelse bygger broar mellan olika världar och genom att bland annat dela ut HC Andersen-priset vill IBBY uppmärksamma god barnlitteratur i alla länder, berättar Ulla och passar på att välkomna fler att engagera sig i IBBY.

– Alla som tror att barnlitteratur kan öka hopp och ge inspiration kan organisera sig i nätverk inom IBBY och eftersom stödet från Kulturrådet har minskat behöver vi fler medlemmar.

Nobelpriset i Rinkeby, Världsmusik och Bokspindel

I mer än tjugo år har Gunilla Lundgren ägnat varje höst åt högstadieelever i Rinkeby och åt Alfred Nobel. Ett arbete som årligen avslutas med att årets Nobelpristagare besöker Rinkeby med barnen som värdar i ett uppskattat evenemang.

– Rinkeby är en internationell stadsdel och Nobelpriset är ett internationellt pris, så de passar bar ihop, konstaterar hon och berättar med stor inlevelse om samarbetsprojektet mellan bibliotek och skola och om hur barn utifrån ett tema kan lära sig mer om sig själv, sitt språk, sin historia och sin plats i världen.

Björn de Verdier, Åke Ziedén och Dembo Jatta illustrerade barnböcker från andra länder.

Björn de Verdier, Åke Ziedén och Dembo Jatta illustrerade barnböcker från andra länder.

Plötsligt fylls rummet av afrikanska rytmer som får publiken att klappa takten och gunga med på stolarna när Åke Ziedén, Dembo Jatta och Björn de Verdier från Tuve Kulturhus spelar, sjunger och berättar om hur de utvecklat mångspråkiga sagostunder med hjälp av musik.

– När Tuve bibliotek byggdes om och blev en del av ett nytt kulturhus, passade vi på att inrätta en mångspråkig bilderbokshörna. Alla sexåringar får en bok av oss på biblioteket och i samband med att den delas ut utvecklade vi tillsammans med förskolan musikaliska sagostunder, berättar Björn de Verdier, bibliotekarie på Tuve bibliotek och ger ett konkret tips.

– Kulturskolan är bra på att samarbeta och har ofta duktiga musiker som kan mycket om musik från andra länder.

Årets Gulliverpristagare heter Bokspindeln och är en barnbokhandel i Stockholm. Det är Nina Suatan och Helena Eriksson Berhan som för nio år sedan fann varandra och startade en bokhandel med barnböcker från jordens alla hörn.

– Det är viktigt att barn får tillgång till böcker på sitt språk, säger Nina, men det är också viktigt att läsandet är lustfyllt, positivt och härligt.

– Vi vill att Bokspindeln ska vara en inspirerande plats som bidrar till att fler läser, tillägger Helena.

 

Världsbokdagen på Rosenlundskajen avslutade smed en specialdesignad tårta och utdelning av rosor och, till allas förtjusning, barnböcker.

Världsbokdagen på Rosenlundskajen avslutades med en specialdesignad tårta och utdelning av rosor och, till allas förtjusning, barnböcker.

 

FAKTA

IBBY, International Board on Books for Young People, är en världsomspännande, ideell förening som verkar för att barn över hela världen ska få till gång till böcker, berättelser och bilder.

Förutom Gulliver-priset delar IBBY ut Peter Pan-priset som uppmärksammar översatta barn- och ungdomsböcker, och Gulliverpriset till någon verksamhet eller enskild som väsentligt bidragit till att öka förståelsen för barn- ungdomslitteratur.

Läs mer om IBBY: www.ibby.se

Läs mer om Nobelpriset i Rinkeby: www.gunilla-lundgren.se

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet