Ledare Framsidan 3 2012

Värna om kärnuppgiften

Jag sökte mig till bibliotekarieyrket för att jag ville jobba med innehållet i böckerna. Efter jobb både på förlag och i bokhandel så ville jag slippa det där ytliga säljtvånget och istället satsa min kraft på själva kärnvärdet, texten och budskapet, det litterära. Jag blev bibliotekarie. Fast min dröm om att vara litteraturens budbärare slog inte igenom fullt ut, kan man säga. Men jag lärde mig en massa titlar och träffade massor med människor som ville läsa alla de här titlarna. Då gick det också upp för mig hur viktigt det faktiskt är att biblioteken ställer alla dessa titlar till förfogande för alla.

Fri tillgång till litteratur för alla är bibliotekens absoluta kärnuppgift och det som motiverar bibliotekens verksamhet. Det höll igår, det håller idag och det håller i morgon om än i nya former.

bupropion overdose

Nu sjunker utlåningen av böcker och biblioteken spanar efter annat som kan kompensera bortfallet. Ibland är det rätt, som att inrätta fler läsplatser, men ibland är det fel, som att flytta in lekplatsen på barnavdelningen för att locka fler barn. Jag tror inte på att göra biblioteket till allt annat än vad det egentligen är, nämligen en plats för att möta, läsa och låna litteratur. Att hela tiden söka efter ersättningsverksamhet pekar mot att kärnverksamheten inte längre behövs. Att den inte längre efterfrågas och därför kan fasas ut till förmån för allaktivitetshuset, mötesplatsen eller vardagsrummet.

Efterfrågan på litteratur, oavsett om det är för att skaffa sig kunskaper om ett ämne eller ta del av andras berättelser, är lika stor som någonsin förr och det gäller för biblioteket att svara på just det behovet. Än så länge kan det göras genom att köpa böcker och ställa dessa till förfogande i en lokal fylld av bokhyllor. Men biblioteken måste också ta fram nya idéer och kanske ett helt nytt koncept för verksamheten att kunna hantera kärnuppgiften i framtiden.

På lång sikt så tror jag det är meningslöst att försöka locka människor till det traditionella biblioteket med hjälp av spektakulära aktiviteter som redan görs av andra på annat håll. Istället gäller det att utveckla själva kärnuppgiften, att ge fri tillgång till litteratur för alla. Huvudfrågan och den verkliga utmaningen för biblioteken är hur detta ska åstadkommas när det inte längre räcker med att lagerhålla ett stort antal böcker för att fullfölja uppdraget.

En granne till mig är en inbiten läsare, smått manisk skulle nog några säga. Han läser mer eller mindre hela tiden. Dessutom blir han ofta röksugen och då går han ut på gården för att

ta ett bloss. Ut genom dörren, ner i hissen och ut på gården läser han. Han tittar rakt ner i boken hela tiden. Bortsett från själva rökandet så skulle varje bibliotekarie bli euforisk bara av att se detta. Häromdagen när vi möttes på gården hade han köpt en läsplatta. Det lyste i höstskymningen både från plattan och från grannen själv.

Bild på Bengt Källgren, länsbibliotekarie, Kultur i Väst

Bengt Källgren, länsbibliotekarie, Kultur i Väst. FOTO: Helén Andersson

– Detta är superbra, du vet en massa böcker i viagra order minnet, vilken grej och lätt att ta med sig när man vill ut och ta en rök. Det enda kruxet är att batteriet tar slut för fort men det blir ju bättre på nästa modell, du vet…

Önskemålet att skaffa oss nya kunskaper och att ta del av berättelser kommer självklart att fortsätta och med stor sannolikhet att öka. Därför kommer litteratur att vara centralt i alla sammanhang framöver och den kommer att uppträda i alla möjliga former. Men batterierna blir bättre och läsplattorna och annat tryck från omvärlden sätter press på biblioteket att hitta former, ja att tänka i radikalt nya banor, för att fortsatt arbeta med den viktiga kärnuppgiften att ge fri tillgång till litteratur för alla.

Text: Bengt Källgren

 

 

 

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet