Världsrekord på Världsbokdagen

GÖTEBORG Under Världsbokdagen den 23 april hade 4 500 elever i årskurs fyra och fem en gemensam 32 minuter lång läslektion med författaren Martin Widmark som lärare. Det är Vetenskapsfestivalen i Göteborg som vill slå ett slag för läsning och samtidigt slå det gamla rekordet på 30 minuter och 2 900 deltagande.

På plats i Stenhammarsalen på Konserthuset fanns cirka 350 förväntansfulla elever från skolor runt om i Göteborg, men hela världsrekordförsöket sändes via streaming över internet till skolor över hela Sverige.

– Läsutveckling är högaktuellt och vi vill öka intresset för läsning, säger Madeleine Koncilja, programansvarig på Vetenskapsfestivalen som hoppas att ett världsrekord ska bidra till att fler blir sugna på att läsa.

Författaren Martin Widmark erkände att han aldrig tidigare gjort något världsrekordförsök och att han skräddarsytt en läslektion bara för det här tillfället. Under den 32 minuter långa lektionen fick barnen läsa ett utdrag ur Martin Widmarks nya bok Vampyrernas bal och bland annat diskutera varför det är viktigt med läsning och vad läsförståelse innebär.

När Martin Widmark och Madeleine Koncilja efter 32 minuter förkunnade att ett nytt världsrekord var satt, bröt ett öronbedövande jubel ut i Stenhammarsalen.

– Men, tystade Madeline Koncilja publiken. För att rekordet ska gälla måste alla skolor runt om i Sverige som följt oss via internet skicka in bevis på detta. Jag hoppas att alla gör det och att vi snart finns med i Guiness rekordbok.

 

FAKTA

Världsbokdagen den 23 april initierades av Unesco år 1995 för att uppmärksamma boken.

 

Vetenskapsfestivalen är en årlig festival i Göteborg vars mål är att ta forskningen dit människor finns. Festivalens innehåll anpassas efter olika målgrupper.

 

Tidigare världsrekord i största läslektion någonsin gjordes i Storbritannien 2012 under kampanjen Get London reading. Då deltog 2 900 elever på 29 platser i en 30 minuter lång läslektion. I dagens världsrekordförsök deltog 4 500 elever från 85 skolor och lektionen pågick i 32 minuter.

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet