Brandstationens eldsjäl

KUNGÄLV Närheten till litteratur kan vara skillnaden mellan att läsa och inte läsa. Ett arbetsplatsbibliotek är ett sätt att skapa denna närhet. På Kungälvs brandstation håller Mona Jarehammar läsningen vid liv.

– Jag skulle aldrig läst så mycket om detta inte fanns. Jag går nästan aldrig på biblioteket och köper inte böcker. Allt jag läser kommer härifrån och jag tycker det fungerar bra, säger brandman Mikael Söder.

Han gjorde lumpen som brandman på en flygplats en gång i tiden och nu är han en av cirka 45 anställda på Kungälvs brandstation. Fyra arbetslag turas om att bemanna stationen.

– Detta var en deltidsbrandstation fram till 1995. Men nu är det heltid, berättar Mikael vidare.

På en deltidsbrandstation har de flesta av brandmännen andra jobb och kommer in till stationen när larmet går. Men på en heltidsstation jobbar de i skift. Det betyder även att de spenderar en större del av sin tid på stationen. Varje vardag efter klockan 22 och varje helg efter klockan 18 får de som har skiftet en stunds egentid. Det handlar knappast om att vara ledig. En olycka kan ske när som helst. Det är väl närmast ett sätt att hämta den kraft som behövs när det väl gäller. En stund framför nyheterna, bläddra i en tidning eller läsa en bok.

– Jag har en filosofi kring min läsning. Jag kollar på utsidan och om den ser bra ut tar jag den. Sedan läser jag den från pärm till pärm och tycker till efteråt om den var bra eller dålig, säger Mikael.

Bild på Mona Jarehammar

Intresse Mona Jarehammar jobbar som administrativ samordnare, men har rötter i biblioteksvärlden. Sedan Kungälvs bibliotek upphörde att förse brandstationen med böcker, har Mona installerat en arbetsplatsbibliotek. Med små medel håller hon läsningen vid liv. Hon ser att det finns ett tydligt intresse och har även tankar på att utöka den lilla samlingen med ljudböcker. Foto: Fredrik Svedemyr

En dramaten böcker

Tidigare fanns det ett samarbete med Kungälvs bibliotek. Brandmännen fick en låda böcker med jämna mellanrum. Men sedan 2006 drivs det lilla arbetsplatsbiblioteket på egen hand av Mona Jarehammar. Hon är anställd som administrativ samordnare och arbetar egentligen med administration och löner. Arbetsplatsbiblioteket sköter hon frivilligt utöver sina ordinarie arbetsuppgifter. Hon har ingen formell budget för verksamheten, men får en mindre summa pengar för att hålla läsningen vid liv. Vid två tillfällen per år köper hon in böcker till det lilla bibliotek. Bland bokmässans montrar i Göteborg och på den årliga bokrean går hon på bokjakt. Hon försöker alltid hitta passande böcker.

Jag har mellan sju- och åttahundra kronor per år till inköp. Finns det några speciella önskemål försöker jag tillgodose det. På bokmässan är det mycket nytt. Jag försöker gå till ställen som har lite äldre böcker och fylla en dramaten. Ibland när jag säger att jag köper in till brandmännens boklåda, får jag lite extra. På bokrean försöker jag också fynda och där är det lättare att hitta fackböcker. Så här långt är det mycket deckare i hyllan, en del krigs- och facklitteratur, en kartbok och faktiskt en stilguide. Även brandmän har behov att klä sig snyggt, skojar Mona.

Bild på Mikael Söder

Tillgång Brandmännen jobbar i skift på stationen. Brandman Mikael Söder skulle aldrig läst så mycket som han gör idag om det inte vore för arbetsplatsbiblioteket.  – Allt jag läser kommer härifrån, säger han. Foto: Fredrik Svedemyr

Utöka

Engagemanget är inte helt utan rötter i biblioteksvärlden. Mona har tidigare jobbat som biblioteksassistent och hade bland annat hand om kravavdelningen och arbetade med uppsökande verksamhet på skolor. Att skapa en närhet till böcker är en av hennes drivkrafter att nu upprätthålla arbetsplatsbiblioteket på egen hand.

– Böcker ska finnas där människor är. Jag har ett genuint intresse för böcker. Vi hade den här hyllan där det mest stod priser och jag tänkte att vi kunde börja med den, säger Mona.

Hyllan är placerad i en hörna av uppehållsrummet, alldeles bredvid soffan. Där står böckerna i dubbla led.

– Jag försöker gallra ibland och har nyligen rensat ut en del gammalt, säger Mona.

Hon sköter om arbetsplatsbiblioteket med vänsterhanden. Men hennes starka engagemang gör samtidigt att hon har tankar på att utveckla det hela.

– Jag skulle gärna vilja utöka samlingen lite och satsa på ljudböcker. Här finns ett intresse för böcker. Man ser många biblioteksfilialer som läggs ner idag. Men den här lilla filialen får nog leva vidare. Läsningen ger så mycket och det finns alltid något att lära. Du är heller aldrig ensam om du har en bok, säger Mona Jarehammar.

 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet