Almapristagaren Isol ger barnen skaparglädje

GÖTEBORG Årets Almapristagare Isol var på ännu ett Sverigebesök i samband med Bok & Bibliotek. Elever från Internationella skolan fick möta henne under en workshop på Stadsmuseet. Det blev ett möte i kreativitet och skaparglädje.

Bild på workshop med Iso

Almapristagaren Isol från Argentina var under gårdagen på ännu ett Sverigebesök i samband med Bok & Bibliotek. Joel Holmen och Atharv Malge får hjälp av Isol under en workshop på Stadsmuseet i Göteborg. Foto: Fredrik Svedemyr

– Vet ni vad det här är, frågar Isol barnen.
– Det är en skrivare.
– Nästan.
– Det är en dator.
– Nää, inte riktigt. Det är en skrivmaskin.

Isol står framför sin powerpointpresentation. Det är en exposé över hennes skapande i olika böcker. Bilden hon visar är ett fotografi på en gammal skrivmaskin, som hon sedan har målat. Hon är inbjuden att hålla en workshop för elever från Internationella skolan, ISGR. Klass PYP 3D sitter i en halvcirkel i Gröna rummet på Göteborgs stadsmuseum med skrivborslampor framför sig på borden. Lamporna kommer snart få en alldeles egen funktion. Isol berättar om sina bilder och sina berättelser.

– Det här är en berättelse om en pojke och en anka, säger hon och bläddrar genom boken ”Tener un patito es útil” (ung: Att ha en anka är användbart) på duken.

Perspektiv

Boken är ett tydligt exempel på hur Isol laborerar både med form och innehåll i sina berättelser. Den kan läsas från två håll. Från ena hållet är det en historia om hur pojken använder ankan. Från andra är det en berättelse om hur ankan använder pojken.

Bild på Darin Abd el gowad på Workshop med Isol

Darin Abd el gowad laddar det fluorescerande pappret med ljus. Foto: Fredrik Svedemyr

– Bilderna är de samma, men berättelsen skiftar. Jag gillar att byta perspektiv, säger hon och bläddrar fram till en annan bild. En flicka som tittar på en hamster. Eller?

– Hur tror ni hamstern ser flickan? Som en jätte eller kanske ett monster? fortsätter hon.

Barnen från klass PYP 3D lyssnar och Isols skapande passerar med några klick på lapptoppens styrplatta.

– Den där bilden har jag sett på Akvarellmuseet, säger en flicka lite ivrigt.

Lagom till den där rastlösheten börjar bubbla i barnen, tar Isol fram boken ”Nocturno”.

– Det här är en receptbok om drömmar, säger hon.

Recept på drömmar

Barnen får varsitt exemplar. Det är inte bara en bok att läsa. Det är även en bok att skapa sina egna drömmar i. Sedan bläddrar hon fram till en blank sida i boken. Hon lägger sin hand på sidan och håller den under skrivbordslampan och räknar till 60. När hon släcker fluorescerar sidan och konturerna efter hennes hand träder fram som en skugga på pappret. Isol plockar fram papper, saxar och pennor till barnen. Skapandet är igång.

Fakta

Isol är bilderbokskonstnär, serietecknare, grafiker, författare, sångerska och kompositör. Hon föddes 1972 som Marisol Misenta i Buenos Aires och inledde sin konstnärliga utbildning på Escuela Nacional de Belles Artes, ”Rogelio Yrurtia”, för att bli bildlärare. Därefter studerade hon ett par år på Konsthögskolan i Buenos Aires.

Isol har givit ut ett tiotal titlar där hon själv står för både text och bild och illustrerat ungefär lika många texter av andra författare. Debuten kom 1997 med Vida de perros, en berättelse om en liten pojke som ser stora likheter mellan sig själv och sin hund.

Hon fick tidigare i år ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Nu är hon i Sverige i samband med årets Bok & Bibliotek i Göteborg.

Framsidan har tidigare intervjuat Isol om hennes böcker. Läs mer här

Källa: www.alma.se

– Det är roligt. Här har jag gjort en fyr, säger Atharv Malge och pekar på en ett fyrtorn i papp som är en del av hans kollage på den blanka sidan.

Barnen klipper ritar och vid andra sidan bordet får några av tjejerna plötsligt idén att göra mönster av själva pennorna och saxarna. Tid och rum koncentreras snabbt till små fluorescerande papper. Mönster och bilder avlöser varandra.

– Det här är en bra dag. En dubbelt bra dag. Idag fyller jag nio år och det är kul att vara här. Jag tycker om att fantisera om olika saker och rita, säger Darin Abd el gowad.

 

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet