Konstnären bakom Minecraft främjar läsning

Kristoffer Zetterstrand är konstnären bakom den fyrkantiga världen i det populära spelet Minecraft. Det är han som har skapat och tagit fram pixelmålningarna som vart och var annat barn bygger med runt om i världen. Nu är han den senaste i raden av Bokjuryns ambassadörer, som verkar för att hjälpa till med det läsfrämjande arbetet.

– Läsning betyder väldigt mycket för mig. Att läsa är en möjlighet att lära känna människor som man aldrig skulle ha träffat annars och få tankar som man annars inte skulle kommit på. Man kan känna igen sig i funderingar som är flera hundra år gamla och leva sig in i händelser som man inte kan vara med om i sitt eget liv. Livet blir mycket rikare på så vis, berättar han.

Kristoffer Zetterstrand bor i Stockholm där han är verksam som konstnär. Han arbetar framförallt med att göra målningar, men har även gjort en del utsmyckningar. Det mest spridda arbetet är nog pixelmålningarna i spelet Minecraft. Att ha fantasi är helt avgörande för arbetet och där har läsning varit en stor inspirationskälla.

– Erfarenheter från saker jag läst ligger kvar i bakhuvudet och kan ge uppslag till idéer. Man får livligare fantasi av att läsa, det hjälper till i vilket jobb man än har. Jag märker att det ofta smyger sig in historier och bilder från saker jag läst i mitt arbete.

Läsning har alltid varit viktigt för honom och han började läsa böcker när han var omkring sex år.

– Jag kommer ihåg att jag tyckte det var fantastiskt roligt. Minns att jag läste hela serien med Tvillingdeckarna. Sen fastnade jag för Jules Vernes böcker och allt möjligt som jag tyckte verkade spännande, ofta blev det äventyrsböcker som Sagan om ringen och Berättelsen om Narnia. Jag tyckte också om många av klassikerna. Genom att läsa så förstår man också hur mycket gemensamt vi människor har.

Fakta

Bokjuryn vill:

  • Stimulera barns och ungdomars läsning och läslust.
  • Visa respekt för unga människors egna bokval.
  • Skapa ett nationellt samarbete som ger större genomslag för lokalt anpassat arbete med lässtimulans i skolor, förskolor, bibliotek och bokhandel.

Läs mer på: www.barnensbibliotek.se

Idén till Bokjuryn kommer från Nederländerna och startade i Sverige 1997. Det är Kulturrådet som finansierar Bokjuryn, som drivs av Kultur i Väst och Barnens bibliotek. Alla barn och unga upp till 19 år kan vara med i Bokjuryn. Man får rösta på max fem stycken favoriter var bland alla barn- och ungdomsböcker som kommit ut under året. Utgångspunkten för röstningen är Barnbokskatalogen som Kulturrådet ger ut och som innehåller ett urval av årets barn- och ungdomsböcker.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet