Sagostunderna i fokus på årets Lena-dag

STOCKHOLM Regionbibliotek Stockholm arrangerade på onsdagen den femte upplagan av Lenadagen. En dag med fokus på barn, bibliotek och forskning och i år med extra fokus på bibliotekens sagostunder.

Lenadagen har numera blivit en tradition som årligen infaller den andra onsdagen i februari. Årets Lena-dag var välbesökt med drygt 80 deltagare som alla hade anknytning till bibliotek och som alla fick ta del av en dag i Lena Lundgrens anda.

Som vanligt fanns Lena Lundgren själv på plats för att del av den dag som inrättades i hennes namn när hon gick i pension. – En jättebra dag, ler hon nöjt. Det är inte så många som forskar på barn och bibliotek, men det är ett viktigt område som allt fler blir nyfikna på.

Som vanligt fanns Lena Lundgren själv på plats för att del av den dag som inrättades i hennes namn när hon gick i pension. – En jättebra dag, ler hon nöjt. Det är inte så många som forskar på barn och bibliotek, men det är ett viktigt område som allt fler blir nyfikna på.

Årets upplaga av Lena-dagen inleddes med en överraskning utanför det förangivna programmeten när deltagarna fick ta del av en nästanpremiär av Barnkanalens läsfilm Sanningen enligt Gunnar och Molly. En miniserie i tre delar som ska sändas i Barnkanalen. Tove Jonstoj från Utbildningsradion, UR, var på plats för att spela upp den tredje delen med underrubriken Jag ska dö med badbrallorna på. En berättelse om döden och om livet.

– Det är den sorgligaste delen, säger Tove Jonstoj och berättar att serien är nyskrivet material och att uppdraget var att göra något som skulle locka till läsning och något som varken skulle vara bok eller film.

– Jag välkomnar alla reflektioner så hör av er med kommentarer, uppmanar Tove Tolstoj när vi fått se avsnittet som verkligen är något nytt där illustrerade bilder, animationer, ljud, musik och tal blir en tilltalande helhet om ett viktigt ämne.

Leonards plåster

På Lena-dagen för ett år sedan presenterade Åsa Hedemark, lektor vid institutionen för ABM vid Uppsala universitet en förstudie till projekt Sagostunden, om sagostunder på bibliotek. Under året som gått har Åsa Hedemark gjort nio observationsstudier på fem biblioteks sagostunder samtidigt som Pia Borrman, Regionbibliotek Stockholm tittat på en kvalitetsmodell.

– Man kan säga att det är två spår i projekt Sagostunden, berättar Pia Borrman och förtydligar att kvalitetsspåret ingår i Regionbibliotek Stockholms partnerskap med Kungliga biblioteket som handlar om att testa en modell för tjänstekvalitet på bibliotek. Alltså hur tjänsten utförs och hur personalens insatser ser ut.

Pia Borrman och Åsa Hedemark med rapporten Leonards plåster.

Pia Borrman och Åsa Hedemark med rapporten Leonards plåster.

Resultatet av årets arbete finns nu samlat i rapporten Leonards plåster och som presenterades under dagen. I rapporten finns Åsa Hedemarks reflektioner från sina observationer och en genomgång av kvalitetsmodellen och en checklista för sagostunder.

– Checklistan är lätt att använda och kan användas som ett verktyg till förbättringar, säger Pia Borrman och berättar hur processen gett insikter om den egna verksamheten, skapat samsyn, satt ord på verksamheten och hjälpt till att höja verksamhetens status. Och, tillägger hon, alla bibliotek kommer att få ett exemplar av rapporten som inte är någon manual på hur en sagostund ska gå till, men jag hoppas att den ska väcka tankar och idéer.

Aktionsforskning under sagostunden

När Christina Johnson skulle skriva sin masteruppsats vid Uppsala universitet ville hon titta på den normgivande sagostunden och hon ville göra det med hjälp av metoden aktionsforskning.

– Jag blev snabbt förälskad i metoden som är processinriktad och flexibel, säger hon och får medhåll av Karin Skog som arbetar på biblioteket i Tumba och som testade metoden på sina sagostunder.

– Det var riktigt lyxigt att ha en teoretiker som handledare och som observatör, säger Karin Skog och betonar att deras olika roller redan från början var tydliga och att de hade reflekterande samtal där det blev tydligt hur hon som praktiker jobbade. Det gav en medvetenhet, betonar hon.

Både Karin och Christina tycker att aktionsforskning som modell passar bra i mindre verksamheter och att den mycket väl kan användas som metod för verksamhetsutveckling och som lätt får resultat som kan omsättas i verkligheten.

– Testa verktygen, uppmanar Christina.

– Och skriv loggbok, tillägger Karin. Det är en bra metod och det borde göras jämt.

 

FAKTA

Läs Christina Johnsons masteruppsats: ”In i sagans land” Aktionsforskning i bibliotekspraktiken med syfte att utveckla sagostunden

Läs mer om aktionsforskning

Framsidan har tidigare skrivit om aktionsforskning

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet