En skattkammare fyller 50 år

STOCKHOLM Svenska barnboksinstitutet har en av världens största samlingar av och om svensk barn- och ungdomslitteratur. I år fyller institutet 50 år vilket kommer att firas i två år framåt.

Stiftelsen Svenska barnboksinstitutet, Sbi, finns sedan 1986 på Odengatan i Stockholm och är granne med Stadsbiblioteket. Det är en mäktig byggnad och två tunga trappor upp finns biblioteket där bland annat årets utgivning av barn- och ungdomsböcker finns.

– Nya böcker från 2015 står här i biblioteket, sedan hamnar de i magasinet tillsammans med övriga cirka 90 000 barn- och ungdomsböcker. Och så fyller vi på med 2016 års böcker här, säger Sofia Gydemo som är bibliotekarie på Sbi och som har lovat att visa mig runt i lokalerna.

Det är fortfarande sensommar när jag besöker Sbi, och än syns ingenting i biblioteket av det 50-årsfirande som planeras starta den första september. Men Sofia garanterar att det kommer att märkas, bland annat genom att skatter ur boksamlingarna kommer att visas både i utställningar på biblioteket och i sociala medier genom ett nytt Instagramkonto, och en särskild jubileumssida på Sbi:s hemsida. Också programverksamheten kommer att ha anknytning till 50-årsjubiléet och ägnas helt åt Sbi:s tre grundpelare bibliotek, information och forskning.

– Och vi inleder firandet i år eftersom Sbi:s stadgar skrevs 1965 men inte öppnade förrän 1967 på Södermalm i Stockholm, säger Sofia som förklaring på det tvååriga firandet.

Koll på barnböcker  En stor del av Sofia Gydemos arbete är att leta reda på alla nya svenska barn- och ungdomsböcker som kommer. Och att läsa dem. Foto: Helén Andersson

Koll på barnböcker En stor del av Sofia Gydemos arbete är att leta reda på alla nya svenska barn- och ungdomsböcker som kommer. Och att läsa dem. Foto: Helén Andersson

Samlingar

Vi lämnar biblioteket och tar de tunga trapporna ner två våningar till magasinet med alla rariteter. På vägen passerar vi en skissutställning som funnits där sedan 1994. Skisserna doneras av illustratörer och bland annat syns skisser av Lena Andersson och de första skisserna till Emil i Lönneberga.

– Den där är lite kul, säger Sofia och pekar på en tom ram med en kommentar av Hans Arnold: ”Jag gör aldrig några skisser”.

Magasinet med de äldsta samlingarna är gömt bakom en rejäl, låst dörr där bland annat den bok många anser vara den första barnboken som kom ut i Sverige förvaras. Det är en sedelärande flickbok från 1601 med titeln En skön och härlig jungfru spegel.

– Den ingår i Hellsingsamlingen här i magasinet. Han har skänkt väldigt mycket till Sbi och han är ju också en av initiativtagarna till institutet. Det här är andraupplagan han har fått tag på, den första utgåvan kom 1591, berättar Sofia och bläddra försiktigt i boken där det längst bak döljer sig ett handskrivet blad daterat till 1645.

– Det är omöjligt att läsa vad det står, men spännande är det.

I magasinet finns också första utgåvan av Pippi Långstrump och originalmanus av både Astrid Lindgren och Barbro Lindgren. Och så något man skulle kunna säga vara föregångaren till dagens läsprojekt, Lärarstiftelsens Sagabibliotek från 1800-talet.

– Det var billiga och bra böcker som skulle vara lätt för barnen att läsa och som såldes billigt till skolorna. Tanken med läsprojekt är ju inte så ny, konstaterar Sofia.

Trender

Medan vi sakta tar oss tillbaka uppför trapporna till biblioteket, berättar Sofia att de är fem av åtta anställda på Sbi som läser alla barn- och ungdomsböcker. Svenska original, sådant som översätts till svenska, faktaböcker, serier och skönlitteratur. Förra året läste de 1 860 nya barn- och ungdomsböcker, satte barnämnesord, räknade statistik och letade efter trender.

– Förra året var rekord, det är den största utgivningen under ett år någonsin, säger Sofia som med spänning ser fram mot 2015 års resultat.

– Vi slutar att räkna i slutet av februari 2016 och det är det som sedan ligger till grund för årets Bokprovning.

Förra årets Bokprovning avslöjade ju bland annat att bilderböckerna är den kategori som ökar mest, tätt följt av faktaböckerna och serieromanerna för mellanåldern.

– Vi såg en liten ökning av både serier och serieromanerna, och eftersom några förlag gör en särskild seriesatsning i år ska det bli intressant att se vad som händer med dem, säger Sofia.

Men Sofia tycker också det är intressant att titta på vad som inte kommer ut i genren barn- och ungdomslitteratur. Till exempel har hon kunna konstatera att det bland faktaböckerna kommer många fotbollsböcker, men inte så väldigt mycket om andra sporter. Och förra årets supervalår tycks gått barn- och ungdomsförfattare av faktaböcker förbi konstaterar hon.

– Vi hittade inte en enda nyutgiven bok om politik, demokrati eller om vad ett val är. Inte heller en enda bok om andra religioner än kristendom, och det är märkligt med tanke på det mångkulturella samhälle vi lever i.

Kuriosa På Björn Bergs skisser av Emil i Lönneberga sitter en liten handskriven lapp fastnålad med anteckningar hans fru tog i ett telefonsamtal från Astrid Lindgren. ”Han ska ha runda, blå ögon, runt huvud, ljust ulligt hår och han ska se snäll ut”. Och så Astrids telefonnummer så att Björn kunde ringa tillbaka. Foto: Helén Andersson

Kuriosa På Björn Bergs skisser av Emil i Lönneberga sitter en liten handskriven lapp fastnålad med anteckningar hans fru tog i ett telefonsamtal från Astrid Lindgren. ”Han ska ha runda, blå ögon, runt huvud, ljust ulligt hår och han ska se snäll ut”. Och så Astrids telefonnummer så att Björn kunde ringa tillbaka. Foto: Helén Andersson

Forskning

Idén med Sbi är att det ska vara ett centrum för barnlitteraturforskning, ett institut som ska uppmärksamma barnboken och barnboksförfattarna och illustratörernas ställning. Här finns all barn- och ungdomslitteratur som ges ut i Sverige, men också teoretisk litteratur som intresserar forskare, journalister, författare och andra. Förutom alla böcker finns här seriealbum, originalillustrationer, en klippsamling med artiklar och recensioner och uppsatser.

– Den teoretiska litteraturen kan man få låna hem, men aldrig barnböckerna, berättar Sofia. Vi har bara ett exemplar av varje bok och de betraktas som forskningsmaterial. Men alla är förstås välkomna hit och sitta här och läsa.

– Har du själv någon favoritbok du skulle vilja läsa igen, undrar hon och jag kommer att tänka på Farmorsresan som blev läst många gånger. Några klick på datorn, ett besök i magasinet och jag håller Farmorsresan av Edith Unnerstad i min hand igen. Sisådär 50 år senare.

– Det är det här som är så häftigt med Sbi, skrattar Sofia. Och alla är välkomna hit, till det enda barnboksinstitutet i Sverige.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet