Bokcirklar lyfter text och innehåll

Det finns bokcirklar om allt och för alla läsare. Vissa är öppna för vem som helst att delta i medan andra är slutna och bara för gruppmedlemmar. Det finns cirklar för barn, unga och äldre. Online, hemma och förstås på biblioteket.
– De som är med i cirkeln styr, men boken ska stå i centrum, säger Sofia Olausson, bibliotekarie på Göteborgs Stadsbibliotek som erbjuder många olika bokcirklar.

Googlesökningen bokcirkel + bibliotek + 2017 ger drygt 40 000 träffar. Det är uppenbarligen många som vill diskutera böcker och läsande. I ett litet grupprum på Göteborgs Stadsbibliotek möts en tisdag i februari ett tiotal av alla dessa för att prata om boken Gul utanpå av Patrik Lundberg. Gul utanpå är en självbiografisk berättelse om en pojke som adopteras från Sydkorea till Sverige och som sedan reser tillbaka för att spåra sina rötter.
Just den här bokcirkeln har läst Gul utanpå i lättläst version. Flera av deltagarna i bokcirkeln har varit med förut och känner igen varandra. Vi andra presenterar oss med förnamn och vilket land vi kommer ifrån eftersom nationaliteterna är många, några är från Brasilien, ett par från Tjeckien och andra från Tyskland, Turkiet och Taiwan. Frågan kommer snabbt upp, varför är det så viktigt var vi kommer ifrån? Räcker det inte med att vi är här nu? Vi kommer fram till att i framtiden kommer det inte att vara så viktigt var man är född men att det är intressant att veta varifrån människor kommer och var de bor.

Samtalet ger ny förståelse

AnnaCarin Elf är bibliotekarie och jobbar med mångspråk och lättläst på biblioteket och leder dagens bokcirkel. Hon lotsar oss från frågan om ursprung och historia in i samtalet om Gul utanpå och inleder med att förklara hur det går till i just den här bokcirkeln: Först en runda där alla får säga något som är bra med boken, sedan en runda till där man kan dela med sig av något man inte uppskattar.
– Jag förstår den på ett sätt och du på ett annat, det är så roligt för jag får med mig flera förståelser för boken, säger AnnaCarin Elf.
Flera tar upp skillnaden mellan hur de själva hamnat i Sverige jämfört med hur det gick till när författaren och journalisten Patrik Lundberg kom som adoptivbarn från Sydkorea.
– Vi försöker få plats i Sverige, han fick plats – det är helt olika perspektiv. Patrik Lundberg är född i Korea men är svensk och har bott här hela livet, säger Zeynep från Turkiet.
Sedan pratar vi om skillnaden mellan mor- och farföräldrar, rent språkligt. Och därefter om hur det är att vara student i olika länder, med utgångspunkt i dagens bok. Tjeckiska Hanna ger en bild:
– Vi kallar det papaya-effekt; som utlänning är du mer intressant än vad du är i ditt hemland.

Hitta rätt bokcirkel

I år bjuder Göteborgs Stadsbibliotek in till en presentation av sina olika bokcirklar för att den nyfikne ska få möjlighet att känna vad som är rätt cirkel. Träffarna är en del i uppdraget att jobba med läsfrämjande och grupperna bildas och man väljer efter intresse skönlitteratur eller fackböcker.
Sofia Olausson och hennes kollega Miriam Lannge har båda gått en kurs i att leda bokcirklar som de tycker gav bra ingångar i arbetet.
– Bokcirkar har olika funktioner för olika människor, olika grupper har olika ingångar och de redan frälsta är väldigt bra ambassadörer för biblioteket, säger Miriam Lannge, bibliotekarie på Göteborgs Stadsbibliotek som också varmt välkomnar nya läsare.
Sofia Olausson slår ett slag för onlinecirklarna som flera bibliotekarier driver på stadsbiblioteket.
– Alla trivs inte att ses fysiskt och berätta om sitt läsande, då passar det bättre att skriva, säger hon.

Författare

Elisabeth Ekström

Elisabeth Ekström, journalist
0703 492154

Postadress

Kultur i Väst
405 44 Göteborg

Besöksadress

Rosenlundsgatan 4
411 20 Göteborg

Telefon

031 333 51 00 (växel)
031 333 51 01 (reception)

E-post

redaktionen@noll27.se