Bokprovning på turné

Sofia Gydemo, Kajsa Bäckius och Karin Mossed

Sofia Gydemo, Kajsa Bäckius och Karin Mossed

2 414 barn- och ungdomsböcker gavs ut i Sverige under förra året, enligt Svenska barnboksinstitutet, Sbi. Sedan tre år ansvarar Sofia Gydemo på Sbi för att samla in alla barn- och ungdomsböcker och se till att de blir lästa, antingen av henne själv eller av någon kollega. Nu är Sofia Gydemo och hennes kollegor på turné för att presentera bokutgivningen under 2016 med statistik och fördjupningar på Bokprovning.

På Stadsbiblioteket är hörsalen nästan full när Bokprovningen kommer till Göteborg i mitten av april. Men redan för ett år sedan började Sofia Gydemo, Karin Mossed, Kajsa Bäckius, Åsa Warnqvist, Hanna Liljeqvist och Lillemor Torstensson att beta av årets bokskörd.

– Vi började redan då spana efter teman och se om något är nytt, berättar Sofia Gydemo.
Bland titlarna som kom ut 2016 finns både skönlitteratur och fackböcker för barn och unga.
Hon ser några teman som återkommer i flera böcker från 2016.
– Det kom väldigt många böcker med tema flykt, för alla åldrar, vilket inte är så konstigt med tanke på flyktingvågen förra året.
Många författare skildrar själva flykten som en resa och ett äventyr och böckerna för de yngre barnen avslutas ofta med att flyktingarna är framme vid målet.
– I böcker för de äldre barnen problematiseras flykten oftare, säger Sofia Gydemo.

Inkludering

Ett annat tema hon ser är att människor skildras på fler sätt.
– Det finns en vilja till inkludering och önskan att visa på olika typer av människor, säger Sofia Gydemo och fortsätter: Till exempel böcker om transpersoner.
2 414 barn- och ungdomsböcker, det är en fördubbling sedan år 2000. Här finns debutanter såväl som välkända författare som Pija Lindenbaum, Ulf Stark, Martin Widmark, Per Gustavsson och Mårten Sandén. 785 av titlarna är bilderböcker och det är 100 fler än 2015.
– Textlösa böcker, silent books, ökar för andra året i rad och här står fantasin i fokus, säger Sofia Gydemo.

Kultur i Väst

Postadress

Kultur i Väst
405 44 Göteborg

Besöksadress

Rosenlundsgatan 4
411 20 Göteborg

Telefon

031 333 51 00 (växel)
031 333 51 01 (reception)

E-post

redaktionen@noll27.se