Streamad film från biblioteket

Allt fler bibliotek erbjuder sina låntagare streamad film. Genom att logga in med sitt lånekortsnummer på en webbsida kan man se film hemma på sin dator eller tv.

I utkanten av Lerum, alldeles vid ån och det gamla bruket, bor familjen Hesslind. När noll27 besöker mamma Emelie och treåriga Lykke i februari är tv-soffan betydligt mer lockande än den istäckta badplatsen precis utanför fönstret. Med Lykke i täten tar vi trapporna upp till tredje våningen. Emelie tar fram telefonen och loggar in på cineasterna.com med sitt lånekortsnummer. Hon startar filmen som visas på tv:n på väggen.

– Det är mycket större bredd och fler språk representerade än på andra streamingtjänster, säger Emelie Hesslind när hon har botaniserat i urvalet av filmer. Det finns överraskande många nya titlar, och det är ju kul.

Emelie ser gärna svensk film med fint foto eller amerikansk eller brittiskt spänning, gärna med övernaturliga inslag. Men i dag är det Lykke som får bestämma film. Hon klättrar upp bredvid sin mamma i soffan och vet direkt vad hon vill se:

– Jag vill ha Mamma Mu!

Emelie söker efter Mamma Mu-filmen men hittar den inte.

– Jag VILL ha Mamma Mu, säger Lykke igen.

Det är inte lätt för en treåring att förstå varför inte samma film finns på tv:n nu när den gjorde det nyss, via en annan streamingtjänst. Mamma Emelie lyckas dock få Lykke att gå med på att se Babblarna istället. Den välkända melodin drar igång och Lykke sätter sig i mammas knä och tittar på Bibbi, Babba, Dadda och de andra animerade figurerna en stund.

Emelie tycker att bibliotekets filmtjänst är bra, men ser de begränsade lånen på två titlar/vecka som en nackdel. För egen del tycker hon att det är lätt att glömma tjänsten när man inte använder den så ofta och när det gäller dottern är det som för andra barn, gillar hon en film vill hon se den många gånger.

Nu kommer Lykke på att hon har nya Babblarna-tajts och vill ha dem på sig när hon ser på filmen och vill att mamma pausar medan hon byter om. Filmen kan nog bli en ny favorit, tillsammans med filmerna med Mamma Mu och fisken Doris.

– Jag ser bibliotekets filmer som ett komplement till andra streamingtjänster, exempelvis Netflix eller SF Kids, säger Emelie. För de som inte använder sig av någon annan streamingtjänst för att titta på film tycker jag att detta är ett bra alternativ.

Allt fler bibliotek ansluter

Just nu erbjuder 200 bibliotek i 40 svenska kommuner sina låntagare film genom streamingtjänsten Cineasterna. För låntagaren kostar det inget och filmen kan ses obegränsat antal gånger under 48 timmar. Biblioteken betalar för de utlån som görs och bestämmer hur många filmer varje låntagare får låna per vecka.  Tjänsten smyglanserades tidigt i somras och har nu dubblerat utlåningen fem månader i rad. Vaggeryd var först ut och nu är biblioteken i bland annat Lerum, Jönköping, Arvika, Uppsala, Falun och Malmö anslutna till Cineasterna. På cineasterna.com finns både spelfilm och dokumentärer från olika länder och på olika språk. Just nu finns 1 300 titlar att välja på.

Noll27 kontaktade Karolina Jonson, bibliotekarie på Lerums bibliotek som sedan 1 januari 2018 erbjuder streamad film, för att ställa några frågor om streamingtjänsten.

Varför började ni med utlån av streamad film?

Vi fick en del förfrågningar från våra besökare på något i den stilen, och bedömde att det var något som skulle intressera många då våra liknande tjänster som till exempel e-böcker används flitigt. Och att utlåningen av dvd visar på ett stort intresse för film.

Hur tycker ni att det fungerar?

Det fungerar mycket bra, de allra flesta klarar sig själva med tjänsten från allra första början, några få kan behöva en introduktion men lär sig snabbt gränssnittet.

Hur mycket kostar tjänsten för er?

Varje lån kostar oss 23 kronor och om tjänsten fortsätter användas i den utsträckning den görs nu, uppskattar vi att det kommer kosta oss ca 9 000 kronor per månad.

Hur många filmer lånas varje vecka?

Vi har haft 80-100 lån per vecka i genomsnitt, med undantag för precis efter att lokaltidningen rapporterat om tjänsten, då vi hade 90 lån på en dag. Tjänsten är i nuläget ett komplement, men vi har i samband med införandet blivit mer restriktiva med dvd-inköpen och tror att den kan komma att ersätta de fysiska lånen i framtiden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet