Mingel med boken i centrum

Mingel med boken i centrum

En hyfsat stor yta, sju ståbord, sju bibliotekarier och sju olika titlar – så ser förutsättningarna ut när Göteborgs stadsbibliotek bjuder in till bokcirkelmingel. I kväll ska sju bokcirklar hitta sin flock.

Ett trettiotal personer har trotsat vädret och de hala gatorna och tagit sig till Trappscenen på Göteborgs stadsbibliotek den här kvällen. Det är också en brokig skara människor. Unga och gamla. Pensionärer och studenter, skåningar, göteborgare och etiopier. Susanne är en av dem som hoppas hitta en bokcirkel. Hon har inte bestämt sig ännu utan tvekar mellan Yuri Herreras Kungens trubadur, Bengt Ohlssons De dubbelt så bra och Alice Munros Kvinnors liv.

– Det är första gången jag är här och det är mycket bättre och trevligare än jag föreställde mig. Upplägget där bibliotekarierna berättar om varsin bok är jättebra och att man kan gå runt och lyssna och få en uppfattning om boken. Anledningen till att jag är här är att jag har mer tid och att det är så mycket som händer i världen nu som jag vill prata om och reflektera över utifrån en bok. Det ligger i tiden, tror jag, att man vill göra något meningsfullt ihop.

Populärt mingel

Det är fjärde gången Göteborgs stadsbibliotek arrangerar sitt bokcirkelmingel och konceptet var från början otroligt populärt. Redan första gången man arrangerade ett mingel vällde folk in på biblioteket.

– Vi bibliotekarier väljer böcker, några skönlitterära och några facklitteratur. Vi försöker också ha en bredd när det gäller varifrån författarna kommer och vi presenterar både manliga och kvinnliga författare. Tanken är sedan att man ska gruppera sig kring boken, berättar bibliotekarie Eva Ranglin.

Minglet – en bra början

De som kommer till de här bokcirkelmingelkvällarna känner inte varandra sedan tidigare. Istället blir det boken och läsningen som står i fokus.

– När man utgår ifrån en bok på det här sättet brukar det bli stor spridning på de som går med i bokcirkeln och det brukar bli roligt om folk är olika och har skiftande bakgrunder, säger bibliotekarie Maria Christenson.

Orsakerna till att man kommer just hit för att hitta en cirkel kan vara många.

– Många bokcirklar med kompisar, men en del kanske inte har så många kompisar, så för dem kan vi utgöra ett alternativ. Är man med i våra bokcirklar går det att låna rum här på biblioteket och då försvinner kanske en del krav som vissa kan känna, att bjuda på något eller städa hemma. Det här är ett kravlöst sätt att umgås på. Man ger så mycket av sig själv som man själv vill, menar Miriam Lannge Lidin, en av bibliotekarierna bakom eventet.

Startkit

Många som kommer till bokcirkelminglet har ingen erfarenhet av att vara med i en bokcirkel. Därför har personalen satt ihop ett startkit med information om hur man kan göra. Det är bra om gruppen utser en som sammankallar gruppen, och att man kommer överens om hur många gånger man ska ses. Böckerna lånas ut i sex veckor, istället för i tre som är den normala lånetiden. Den bibliotekarie som informerat om cirkelns bok är kontaktperson från biblioteket. Tanken är att bokcirkeln ska vara så självgående som möjligt. Man har ingen statistik för hur länge en bokcirkel pågår, men man vet att många fortsätter att ses över en längre period.

– Kanske ses man här och bildar en cirkel, den kan omformas efter en tid, upplösas eller slås samman med en annan. Vi vet att en av våra cirklar började laga mat ihop också, så i den gruppen har de blivit goda vänner, berättar Miriam Lannge Lidin.

page25image3735536

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet