KÅSERI – Om jag hade ett bibliotek

KÅSERI – Om jag hade ett bibliotek

Özz Nûjen är en av Sveriges största ståuppkomiker som bland annat gjort sig känd för att skämta om såväl svensk vapenexport som om rasism. Här skriver han om ett bibliotek med folklig makt där alla är välkomna oavsett härkomst, klass, kön, religion eller rörelsebegränsning.

Att ha ett bibliotek är att ha makt. Att vara utan bibliotek är att förlora en stor del av sin folkliga makt. Det vet despoter och diktatorer. Därför bränner de böcker och bibliotek. Makt spelar roll, vem som har biblioteken och vilka som driver dem spelar stor och avgörande roll för våra nuvarande och framtida samhällen. I vems händer du lägger biblioteken visar också ditt och era avsikter, vilka åsik- ter du besitter och vilka insikter du uppnått… Så är det folket gemensamt, ett parti, en religiös grupp, en mecenat eller är det marknaden och de privata aktörerna du vill ska ha kontrollen över våra bibliotek?

Om jag hade ett bibliotek att förfoga över och bestämma dess öde, dess vara eller inte vara, och om det är en vara precis som andra varor, är efterfrågan och självaste kärnfrågan. Låt mig leka med tanken fritt, totalt hämningslöst och ja även hänsynslöst.

Om jag hade ett bibliotek så skulle jag ha alla böcker huller om buller överallt och utan
ordning, utan avdelning och genre, bara för att höra allt mummel, irritation, svärande och kanske ett och annat glatt tillrop; Äntligen här är den! Som jag har letat…

Eller så skulle jag ha ett bibliotek olikt alla andra läspalats, ett bibliotek där jag inte skulle ha några väggar, bara pelare och tak och jag skulle ha byggt den bredvid en högljudd livlig köpgata med mycket trafik, bara för att ingen skall kunna hyscha en och viska högt; Tyst detta är faktiskt ett bibliotek.

I mitt bibliotek skulle jag kanske bestämma att alla böckerna i det, var tvungna att ha ett främmande språk, som ingen förstod eller kunde läsa, bara för att få folk att känna på hur det är att vara en främling en liten kort stund, se deras frustration och till slut uppgivenhet över att inte förstå språket, läsa det eller ens kunna tyda det.

Om jag hade ett bibliotek så skulle jag ha det stängt varje dag i tio år bara för att en dag plötsligt öppna det och se vad som händer och om det ens hände något, se om någon överhuvud taget brydde sig eller var lite nyfikna.

Jag kan också tänka mig att ha ett stort mäktigt bibliotek som bara var mitt där jag kunde gå omkring i timmar och känna på bokryggarna, ta in dofterna, tystnaden och bara kort och torrt konstatera jaa, att helt enkelt resignerat veta att jag aldrig kommer hinna läsa igenom alla böckerna, aldrig ha möjligheten att få in all kunskap som finns i dem, att aldrig hinna resa med alla författarnas, karaktärernas alla resor, fak-ta, möten, kärlekar, besvikelser, förnedringar, upprättelser, drömmar, tankar och viljor…

Jag kanske skulle öppna ett bibliotek där jag bara skulle ha det öppet för barn upp till 18 års ålder, eftersom de ”vuxna” ändå verkar obildbara och för länge sedan gett upp hoppet om att lära sig nytt, omvärdera eller förlorat förmågan att drömma och kämpa för en bättre morgondag.

Tänk om jag som politiker hade hand om biblioteken och en dag så bestämmer jag och några till att vi ska privatisera det, bara för att vi vill att marknadskrafterna, de redan rika och välbärgade blev ännu rikare inom ytterligare en offentlig och gemensam tjänst.

Eller åh ja tänk vad fint och kul det vore, inte bara för mig men för så många fler om VI hade ett bibliotek som var som ett andra hem, där alla var välkomna, oavsett härkomst, klass, kön, religion eller rörelsebegränsning och där alla kunde få sitt lystmäte och hitta och bli överraskad av nya böcker eller gamla klassiker, skulle inte det vara något att sträva efter? Något att kämpa för? Eller?

För det är till slut du och jag som bestämmer eller så låter vi bli att bestämma och låter andra utnyttja vår tystnad till deras fördel. Så ge inte bort biblioteken till vem som helst och till vilka aktörer som helst. Våra bibliotek är för viktiga för att lägga i händerna på andra. Våra bibliotek och dess böcker ska vi lägga i allas våra händer, där vi tillsammans och med hjälp av varandra låter våra böcker vandra från den enes händer till den andres.

Özz Nûjen

Foto: Robert Eldrim

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet