PROFIL – Författare med känsla för hopp och katastrof

PROFIL – Författare med känsla för hopp och katastrof

Författaren Lars Wilderäng är en efterfrågad auktoritet när det gäller krisförberedelser och prepping. Hans romaner handlar ofta om ett Sverige i krig eller kris. I våras gav han och hans fru Lena Wilderäng ut en handbok i hur man jobbar hemma, för att hjälpa de tusentals svenskar som fått börja med distansarbete under coronapandemin.

– Det tar sån tid att behöva åka iväg och uträtta sina ärenden. Man har inget tålamod riktigt när man behöver åka någonstans efter två månader hemma, säger författaren Lars Wilderäng över Facetime när han berättar om dagens äventyr för att leta grejer till bilen.

Fiktion och verklighet

Det har gått drygt tre månader sedan det första dödsfallet av covid-19 konstaterades i Sverige. Samma dag slog Världshälsoorganisationen, WHO, fast att coronautbrottet var en pandemi. Tusentals personer har dött i landet och krisen är ett faktum, ett scenario som Lars Wilderänghar tänkt på, pratat och skrivit om i flera år.

– Alla dramatiseringar av pandemier är mycket mer dramatiska än verkligheten. Det finns vissa liknelser med hur det är i krig och även i kriget finns en ganska banal vardag, men den skildras inte, utan man fokuserar på de i frontlinjen. För de flesta av oss är pandemin skrämmande banal, medan det är annorlunda för sjukvårdspersonalen och för den som blivit direkt drabbad, säger han.

Vissa hävdar att det var Wilderängs undergångsroman Stjärnklart, den första boken i Stjärntriologin som gavs ut 2014, som fick många att intressera sig för prepping. Själv håller han inte riktigt med om den beskrivningen.
– Prepperrörelsen startade i USA efter finanskrisen 2008, hipstern var en slags prepper ursprungligen. I Sverige kom ett visst uppvaknande i samband med den ryska påsken, men den stora medvetenheten kom med den ryska invasionen av Krim. Då förstod folk att det kunde bli krig i Europa, att vi inte lever i den eviga trygga fredens tidevarv, berättar Lars.

Att leva i kris

Lars förknippas många gånger med prepping och krisförberedelse och han är en ofta anlitad föreläsare hos bland annat våra myndigheter. Tidigare i år kom preppingfaktaboken Är du förberedd? som Lars skrev tillsammans med sin fru Lena Wilderäng, om hur man förbereder för en samhällskris. Och under coronakrisen har de skrivit Arbeta hemifrån under karantän, där de delar med sig av råd om att arbeta hemma.

– Vi har arbetat hemifrån i 16 år och har samlat på oss en del erfarenheter som vi ville dela med oss av, även om det är stor skillnad att jobba hemma någon enstaka gång och hela tiden. Jag tror inte att samhället kommer att gå tillbaka helt och hållet till det som var innan corona. De arbetsgivare som tycker att det funkar ok eller till och med bra, kommer att låta de anställda arbeta hemma någon eller flera dagar
i veckan och kan kanske minska lokalytorna, tror han.

I boken Är du förberedd? skriver Lars och Lena Wilderäng att det viktigaste i en krissituation är att behålla hoppet. De menar att vi klarar tre veckor utan mat, tre dagar utan vatten, tre timmar utan skydd i kyla och tre minuter utan syre – men bara tre sekunder utan hopp. Om du har alla möjliga bra prylar, men saknar hopp och kunskap så betyder prylarna ingenting.

– Du måste veta hur du ska göra och hur du ska använda alla saker, saknar du hopp spelar ingenting någon roll, säger han.

Svensk scifi och thriller

Lars Wilderäng har skrivit nio romaner och hans böcker brukar alltid placera sig högt upp på försäljningslistorna inom genrerna deckare, spänning och science fiction när de släpps. I början av maj släpptes hans senaste thriller Redovisningsavdelning Marviken och den letade sig direkt in på topplistorna. De som läser hans blogg är till 95 procent män i åldern 25 – 55 år, ofta tjänsteman och boende i storstaden. Hans romaner når en bredare läsekrets. Lars Wilderäng har helt klart lyckats hitta en publik som gillar honom.

– Jag har väl ett anslag, ton och tema som tilltalar en viss målgrupp. Böckerna når en annan bredare målgrupp än bloggen, som är rätt nischad, men jag kan inte säga vad som gör att jag når ut. Jag är väl hyfsat bra på det jag gör, tror han.

Hans böcker brukar ha agent- eller militära teman om ett Sverige som utsätts för hårda och dramatiska påfrestningar där även vanliga människors öden porträtteras. Hans alldeles färska roman Redovisningsavdelning Marviken är en nutida agentthriller, där Sverige har en alternativ historia och är en stormakt.

– Min senaste bok är min absolut bästa hittills och är en mix av technothriller och science fiction. Min favoritförfattare heter Ian Banks. Han behärskade alla genrer: science fiction, rymdoperor, familjedramer, satirer, thrillers, komedier och allt möjligt. Det är en målbild jag har – att kunna skriva vad som helst.

Den motvillige författaren

Tanken var att Lars skulle bli ingenjör. Det är inom tekniken han har sin yrkesmässiga tillhörighet. I grundskolan var han väldigt duktig i svenska och engelska. I svenskan på den nivån att läraren valde att läsa hans texter högt inför klassen och i lärarrummet. Hans mamma var övertygad om att han skulle bli författare och köpte böcker i hur man skriver till honom.

– De har jag inte öppnat än i dag, jag skulle ju bli ingenjör. Men så skrev jag ett blogginlägg om ett ryskt anfall mot Sverige och fick god respons. Det här kanske jag kan göra bättre och som en bok istället, tänkte jag och gjorde om allt och formulerade en bok.

Testläsarna gjorde tummen upp. Det blev en bok, technothrillern Midvintermörker och på den vägen är det. Och även om författaryrket aldrig var en dröm, så trivs han väldigt bra.

– Jag arbetade som IT-konsult under tio år och under den tiden var jag med och färdigställde ett enda projekt, annars är man bara med under en liten del. Det andra projektet jag var med att färdigställa var min första bok och det var mycket tillfredsställande.

Växte upp under kalla kriget

Hans eget intresse för prepping växte redan i barndomen, kanske som en konsekvens av att växa upp under kalla kriget och många tycks dela hans intresse för undergångsromaner. Somliga gillar att läsa om en verklighet som inte är lika bra som den vi har och det kan ju handla om att det sätter perspektiv på den tillvaron vi lever i, tror han.

– Ofta handlar det om sånt vi själva inte upplever. Fantasy, science fiction, thrillers och deckare ger en inblick i en värld som vi inte är delaktiga i och om de är faktamässigt korrekta eller inte spelar ingen roll. Det är en flykt från verkligheten.

Opinionsbildning – Cornucopia?

Lars Wilderäng driver en av landets mest lästa bloggar – Cornucopia? Universitetsstudierna i humanekologi återspeglar sig i bloggen som tar upp så vitt skilda ämnen som finans, ekonomi, miljö, politik samt prepping. Bloggen startades 2008 och han har hittills skrivit 16 589 inlägg. Namnet Cornucopia är döpt efter hans finporslin och betyder ymnighetshorn. Användandet av det namnet på bloggen syftar på idén om ett oändligt flöde av välstånd som vi lever med.

– Jag ifrågasätter bilden av det här oändliga flödet, därav frågetecknet efter Cornucopia.

Han vet att makthavare läser hans blogg. Det rör sig om politiker, företagsledare och andra. Han vet också att saker som han har skrivit om på bloggen blivit en dagsaktuell politisk fråga några år senare.

– Det är klart att jag påverkar i någon mån fast det är mer på lång sikt, men jag tar inte åt mig äran av att ha påverkat någon.

Coronakrisen

Vardagen pågår även under pandemin, men Lars längtar givetvis efter att sjukdomen ska försvinna och att vi kan öppna upp samhället igen.

– I synnerhet för riskgruppernas skull, som jag tycker väldigt synd om. Att sitta instängd och inte veta hur länge man behöver vara avskild från omvärlden måste vara helt fruktansvärt, säger han.

Läsaren kan nog också förvänta sig en bok om den här tiden.

– Jag kommer säkert att skriva en fiktion om corona. Det här är en historisk punkt som inte kommer att kunna ignoreras framöver.

FAKTA

Namn: Lars Wilderäng

Bor: Sätila

Just nu läser jag: Väderfenomen av Anna Fockk

Det här hittar du inte om mig på Google: Något privat.

 

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet