Härligt häng på strandbibblan

Härligt häng på strandbibblan

Avkoppling och semester hänger ihop. Det gör även hängmattor och läsning. Biblioteket i Karlsborg, en pärla vid Vätterns västra strand, erbjuder stadens invånare och besökare båda delarna.

– Läget kan inte vara bättre än med Vättern här och Bottensjön lite längre bort. Jag hoppas att fler bibliotek på mindre orter tar efter och gör ett utomhusbibliotek. Det funkar väldigt bra på en liten ort och vi hoppas att turister ska passa på och göra en avstickare hit till Karlsborg och besöka vårt strandbibliotek, säger Jonas Bengtzelius, bibliotekarie på Karlsborgs bibliotek.

Främjar läsande

Jonas Bengtzelius visar runt på stranden. Det är han som tagit initiativ till strandbibblan i Karlsborg. 2015 var han och kollegorna på studiebesök i Helsingborg där de besökte stadsbiblioteket. I stadsparkens träd hängde hängmattor. Jonas gillade det han såg och föreslog att hans eget bibliotek skulle göra något liknande och 2017 kunde strandbibblan invigas på Vätterns strand, ett mindre stenkast från biblioteket. I dag hänger sex hängmattor i träden, men till skillnad från stadsparken i Helsingborg finns här också flera bokskåp utplacerade lite här och där.

– Vi ser det som ett läsfrämjande projekt med hängmattorna och bokskåpen och hoppas att vi uppmuntrar besökare att läsa tillsammans, vuxna och barn. Bokskåpen med barnböcker placerade vi lite längre ner så att barnen själva kunde komma åt att hämta böcker. Förra året fick vi det regnbågsfärgade bokskåpet där barnböckerna står numera och där även bilderböckerna får plats, berättar han.

Ökat intresse

Det är tredje året som strandbibblan har öppet och personalen märker att intresset blir större och större med allt fler besökare för varje år.

– På sommaren är här fullt av människor. Tidningarna har skrivit om oss och informationen att vi finns sprids. Vi har blivit en turistattraktion i kommunen, säger Jonas.

Personal från kommunens arbetsmarknadsenhet ansvarar för bibliotekets skötsel och ser över hängmattor och bokskåp några gånger i veckan. Om något går sönder lagas det med en gång. Runt träden sitter gummiringar där både hängmattorna och bokskåpen fästs för att skydda träden så mycket som möjligt från att ta skada.

– Vi har pratat om att sätta upp permanenta stolpar i järn för att skydda träden. Det skulle bli dyrare så vi får se hur det blir med det.

Det är en klar fördel att vara en liten kommun när den här typen av aktivitet erbjuds, tycker han.

– Grannarna i området lägger genast märke till om något inte stämmer. Till exempel har det hänt att någon slängt ett bokskåp i sjön och vid ett annat tillfälle stals två hängmattor. Då ringer de boende och meddelar detta med en gång. Det hade nog inte riktigt fungerat så i en större stad.

Jonas Bengtzelius är nöjd med strandbibblan, men trots att det är tre år sedan invigningen har det ännu inte blivit av att han hängt där nere själv.

– Det är en konst att ligga i en hängmatta, det är inte helt lätt, skrattar han.

Author Description

Anneli Abrahamsson

journalist, anneli.abrahamsson@vgregion.se 072 253 97 23

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet