Sommarboken ute i det vilda

Sommarboken ute i det vilda

I pandemins spår är årets tema för Sommarboken Ut i det vilda. Ett tema som både manar till utomhusträffar och till humor med det lite galet vilda.
– Uteliv kan vara allt från ett uteliv i naturen till det galna och vilda som vi alla känner och behöver uttrycka ibland, säger Katarina Larson, projektledare för Sommarboken.

Förutom massor av boktips, bokpåse, armband och bokmärke, bjuder årets upplaga av Sommarboken även på en del nyheter. Bland annat finns en folder med tips på tio utomhuskluringar, och två nya, unika rollspel som heter Ut i vilda biblioteket och Ut i vilda rymden.

– Vi vet att rollspel uppmuntrar fantasi och läsglädje, och jag tänker att både folder och rollspel är material som kan användas i många år framöver, säger Katarina och berättar att hon i samarbete med hemslöjdskonsulenter också tagit fram en sammanställning med tips på utomhuslekar och på slöjdmaterial man kan använda vid uteträffar.

– Och det är fokus på boken i alla aktiviteter.

Ytterligare en nyhet är att Sommarboken i år samarbetar med Göteborgs naturhistoriska museum. Ett självklart samarbete med tanke på tema, tycker Katarina.

– De har gjort årets frågepromenad och gör livesända visningar av sin samling för bibliotek runt om i Sverige.

Metod

Sommarboken byter både tema och metod varje år, och efter förra årets erfarenhet av att inte kunna möta barnen på biblioteken, fanns en tydlig efterfrågan på metoder att läsfrämja på ett enkelt, digitalt sätt. Därför lät Sommarboken ungdomsbibliotekarie Tobias Gard skriva en metodrapport med tio konkreta metoder. Rapporten heter Sommarboken, surfplattor och smartphones och är en slags fortsättning på metodhandboken Lust till läsning.

– I rapporten finns aspekter på hur man kan tänka kring det digitala, att det till exempel finns ganska mycket man kan applicera på läsfrämjande för barn som man kanske gjort för vuxna tidigare, säger Katarina och berättar om att gömma böcker på stan för att med hjälp av mobiltelefonens gps-koordinater hitta dem, om att skriva i grupp och om hur man skapar creepypasta.

Ambassadör

Årets ambassadör för Sommarboken är programledaren Jonas Leksell. I fyra korta filmer befinner han sig ute i skogen och berättar om hur boken förhöjer hans upplevelse av naturen, tipsar om en fågelbok och gör några kluriga utepyssel från foldern.

– De här filmerna är inspirerande och stämmer väldigt bra ihop med det vilda, säger Katarina och konstaterar att årets upplaga av Sommarboken är fullspäckad av roliga, oväntade saker som rekordmånga barn får ta del av i sommar.

– Vi har skickat ut material till 16 550 barn, så vi sätter rekord i år, ler hon.

 

FAKTA
Årets tema, Ut i det vilda, har tagits fram av barn i bokklubbarna på Eksjö stadsbibliotek och Lilla Edets bibliotek.
Rollspelsprodukterna Ut i vilda biblioteket och Ut i vilda rymden har skrivits för Sommarboken av Lajvbyrån.

Sommarboken är ett läsfrämjande biblioteksprojekt som vill uppmuntra lustfylld läsning under sommaren.
Projektet startade 2012, då deltog fem pilotbibliotek från Västra Götalandsregionen. Sommarboken har sedan utvecklats till ett nationellt projekt och sedan 2017 drivs det av förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.
Sommarboken riktar sig till barn mellan åtta och tolv år.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet