Profil – Med mänskliga rättigheter som en röd tråd

Profil – Med mänskliga rättigheter som en röd tråd

Redan i unga år började Ulrika Freij intressera sig för mänskliga rättigheter och det har följt henne som en röd tråd genom livet. Nyligen tillträdde hon som bibliotekschef i barndomsstaden Nyköping, efter tio år på Svenska FN-förbundet där hon bland annat ansvarade för att stärka engagemanget hos landets kommuner och regioner i Agenda 2030. Nu ska hon få vara en del av lokalsamhällets utveckling, något som hon har längtat efter.

Det har precis gått två veckor sedan Ulrika Freij började som enhetschef på Nyköpings stadsbibliotek. Hon möter upp vid sceningången, eftersom huvudentrén är avstängd. Det golv som hon trampade på som barn ska bytas ut och under tiden håller biblioteket till i tillfälliga lokaler, i en annan del av kulturhuset.

De här första dagarna har den mesta tiden gått åt till att träffa alla medarbetare. Allt känns nytt och det är mycket att sätta sig in i, berättar Ulrika på vägen uppför trapporna till sitt nya kontor.

– Jag börjar lära mig saker lite smått och dagarna är fulla med små segrar för att jag hela tiden löser saker, »oj, nu kom jag in i systemet«, »nu funkar telefonen«, »nu förstår jag vem som gör vad«. Men det är lätta äpplen att plocka, skrattar hon.

Hennes kontorsrum är stort och ljust med inbjudande fåtöljer i rött och vitt. Härifrån ska hon leda barn- och ungdomsverksamheten, bokbussen och filialen i Stigtomta. På andra sidan väggen huserar hennes kollega som har hand om den övriga verksamheten.

På flera sätt kan man säga att Ulrika är tillbaka där allt började.

– Ja, det här är mitt barndomsbibliotek som har betytt oerhört mycket för mig. Jag hade väldigt roligt här som barn, sagogrottan fanns redan då och jag är säker på att de fina hästformade trågen på barnavdelningen stod här då också, säger hon glatt och berättar vidare att biblioteket fortsatte spela en stor roll under hennes ungdomsår.

– Här kunde jag vara vem jag ville och jag läste mycket om barns och ungdomars olika öden. Det var allvarliga, sorgliga men också spännande skildringar som fick mig att fundera över orättvisor. Jag hade ett stort engagemang för sådana frågor och biblioteket var en plats där jag kunde göda det. Det var ett fönster ut mot världen.

Åkte till Sydafrika

Engagemanget i mänskliga rättigheter har följt Ulrika som en röd tråd genom åren. I gymnasiet skakade hon liv i skolans FN-förening och blev invald i styrelsen för Nyköpings FN-förening. Hon gjorde också en resa med skolan till Sydafrika som gav stora avtryck.

Hittills under intervjun har Ulrika haft nära till skratt, men när hon ska berätta om resan blir hon allvarlig.

– Vi fick se väldigt fattiga och utsatta miljöer, och att få lära känna och prata med människor i andra delar av världen skapade band som jag annars aldrig skulle ha fått. Resan fick mig att reflektera över och inse att segregation och orättvisor även fanns i min närhet. Det är inte något som man behöver resa över hela världen för att hitta.

Under de två veckorna i Sydafrika fick Ulrika kontakt med en organisation för socialt arbete. Så efter gymnasiet åkte hon tillbaka och arbetade som volontär i ett halvår. Främst var hon en extra resurs på ett hem för både föräldralösa barn och barn som hade utsatts för sexuellt våld, eller andra traumatiserande händelser. Egentligen var det en miljö som hade krävt kvalificerad hjälp, menar Ulrika. Men någon sådan fanns inte.

– Det var oerhört tufft att vara där som volontär, men det gick bra för mig ändå. Fast efteråt har jag tänkt mycket kring volontärturism, att jag ska få uppleva och lära mig saker på någon annans bekostnad. Det blir ju väldigt knepigt att komma dit och jobba med barn och sedan lämna dem.

Hon packade också matlådor som hon levererade till familjer på landsbygden.

– Vi lärde även ut datorkunskap och hjälpte folk med utskrifter, sådant som vi gör här på biblioteket.

Glokala Sverige

Att hon flera år senare, efter att ha läst globala studier på Göteborgs universitet, skulle hamna på Svenska FN-förbundet med ledaruppdrag känns inte alls konstigt. Över ett glas vatten berättar hon om åren där och hur hon gick från att vara ungdomssekreterare till chef för verksamhetsutvecklingen. Däremellan ledde hon projektet Glokala Sverige – en Sida-finansierad utbildningsinsats som ska stärka engagemanget hos kommuner och regioner för Agenda 2030. I dagsläget har fler än hälften av landets kommuner och nästan alla regioner gått utbildningen och genomför olika hållbarhetsprojekt.

– Det var hur stor anstormning som helst redan från start med politiker och tjänstepersoner som ville lära sig om Agenda 2030. Så det har blivit en jättegrej, säger Ulrika nöjt.

I sin nya roll som bibliotekschef kommer hon att kunna fortsätta sitt arbete för hållbarhet, fast på ett annat sätt.

– Biblioteket är en naturlig plats för hållbarhet. Verksamheten är ju redan cirkulär med fokus på återbruk och delningsekonomi, och det går att utveckla ännu mer. Hållbarhet handlar också om att tillgodose människors rättigheter och skapa möjligheter, att vi ska vara en tillgänglig och trygg plats där man bara får vara, säger hon och fortsätter:

– Vårt uppdrag blir att vara mer utåtriktade och göra olika insatser i Nyköping. Biblioteket ligger ju mitt i stan och det är kanske inte naturligt för alla att komma hit.

Kompetensen finns här

Under sina första sex år på Svenska FN-förbundets kansli bodde Ulrika och hennes man i Stockholm. År 2018 bestämde de sig för att flytta tillbaka till Nyköping vilket innebar ett nästan dagligt pendlande till huvudstaden fram till idag. Nu har Ulrika fått betydligt närmare till jobbet. Men det var inte huvudanledningen till att hon slutade på FN-förbundet.

– Jag trivdes jättebra men samtidigt växte det fram en längtan efter att få vara en del av lokalsamhällets utveckling, det som jag själv lever och verkar i.

När du var här på biblioteket som barn, trodde du någonsin att du skulle komma tillbaka som chef?

– Nej, och jag trodde det knappt heller när jag skickade in ansökan. Jag hade ju inte riktigt den profil som efterfrågades och ingen erfarenhet av bibliotek. Men den kompetensen finns ju redan här och jag hoppas att mina erfarenheter kan komplettera verksamheten.

På lunchen guidar Ulrika hemtamt till ett av de bättre matställena i stan. Strax före två ska hon vara tillbaka för att ha ännu ett möte med nya kollegor.

– Jag har verkligen känt mig glad de här första dagarna för det är en väldigt välkomnande och inkluderande miljö på biblioteket. Det känns roligt att introduceras, men också att få sätta igång och jobba direkt. Det är ju det som jag är här för!

Namn: Ulrika Freij
Ålder: 34 år
Bor: I radhus centralt i Nyköping
Familj: Maken Simon, sonen Boris som är två år och hunden Tage, en shiba.
Gör: Enhetschef på Nyköpings stadsbibliotek sedan 10 augusti. Innan dess var hon chef för verksamhetsutveckling på Svenska FN-förbundet.
Oväntad talang: Har gått en yrkesförberedande deltidsutbildning i musik och sjunger jazz.
Vad gör du på fritiden: Jag är mycket ute och går i skogen med hunden och hänger med på tvååringens äventyr.
Vad läser du just nu: Jan Eliassons memoarer. Vad nästa bok blir vet jag inte, men jag vill bli omskakad och berörd när jag läser. Jag räknar med att jag kommer få bra tips på böcker av mina nya kollegor.

Text och bild: Paula Isaksson

FAKTA

Svenska FN-förbundet är en folkrörelse och fristående organisation. Av FNs medlemsländer har cirka hundra egna FN-förbund. Deras arbete vilar på FNs så kallade tre pelare:
1. Fred, säkerhet och nedrustning.
2. Hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning.
3. Mänskliga rättigheter och demokrati. I Sverige finns också flera lokalföreningar.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet