KÅSERI: Om jag hade ett bibliotek…

KÅSERI: Om jag hade ett bibliotek…

Bengt Fredrikson är författare och journalist på den lättlästa tidningen 8 sidor. Han har skrivit mer än 20 lättlästa faktaböcker för barn och vuxna om allt från Sveriges historia till Einstein.
Här skriver han om ett bibliotek för alla som inte brukar besöka det. Om ett kvällsöppet bibliotek med myndighetslots, högläsning och läxhjälp. Och med kort och gott: böcker.

Jag älskar bibliotek och böcker. Jag har alltid flera böcker på gång och hittar ständigt nya som hamnar i läshögen. Jag vet att många är som jag. Men om jag hade ett bibliotek skulle det inte vara för oss.

Mitt bibliotek ska vara för alla som inte brukar vara på ett bibliotek. Eller för de som är där ibland men inte känner sig hemma bland böckerna.
Jag vet att de också är många. De har olika skäl men jag är säker på att många håller sig borta från bibliotek för att de har problem med läsningen.

En respekterad undersökning visar att 40 procent av Sveriges befolkning har svårt att ta sig igenom en dagstidning. En miljon av dem har mycket stora problem med läsning. Vi pratar alltså om en väldigt stor grupp människor.

I mitt bibliotek hoppas jag att de får en chans läsa på sina villkor, att de upptäcker att det finns böcker för alla och att ett bibliotek är så mycket mer än böcker.

Det viktigaste på mitt bibliotek är hyllorna med böcker på lätt svenska. De är dem besökarna kommer till först. Men vi gör ingen stor grej av det.

Det finns inga lappar som annonserar LÄTTLÄST. I hyllorna finns kort och gott böcker. De är sorterade i kategorier precis som alla andra böcker. I mitt bibliotek är Lättläst ingen kategori. Det är ett sätt att skriva.

Jag vet inte hur många lättlästa titlar det finns, men jag vet att det är flera tusen. Så det behövs många hyllor för att få med ett bra och stort urval. Alla stilar, nivåer och kategorier måste finnas med: poesi, romantik, spänning, fakta, vetenskap, politik, ekonomi. Kokböcker, klassiker, ja det finns hur många som helst.

Framför hyllorna står sköna fåtöljer så att det är lätt att sätta sig och bläddra eller läsa.

Men det finns också andra saker som ska locka folk till mitt bibliotek. Myndighetslotsen till exempel. Hen hjälper folk som behöver kontakt med en myndighet att hitta rätt och att förstå obegripliga brev från offentligheten. Bredvid hen sitter datorexperten, vars jobb det är att lösa besökarnas problem med datorer, mobiler och krångliga e-tjänster. En dag i veckan kommer också personen som kan allt om bruksanvisningar. Hen klarar de mest hopplösa instruktioner från elvispar och tv-apparater till platta möbelpaket.

I rummet bakom dem håller språkcaféet till. Givetvis är syftet att träna svenska men kan en del också bli vänner är det ju ingen nackdel. Då och då får de lämna plats för bokcirklarna. Ja naturligtvis bara böcker med på lätt svenska, alla ska ju ha chans att vara med. Men om de vill läsa Röda rummet, En man som heter Ove eller nåt om Einstein bestämmer de själva.

Rummet för högläsning är kanske det viktigaste. Högläsning kanske låter omodernt, men det är ju coolare än de populära ljudböckerna. Det är ljudbok live.

I barnens stora avdelning på biblioteket har de ett eget rum för högläsning när deras vuxna är på språkcaféet eller kanske i en läsecirkel. Ibland kommer prinsessan Sophia förbi och tar hand om läsningen för barnen under eftermiddagen.

På övervåningen finns läsesalar där det går att välja mellan kuddar, fåtöljer och skrivbord. Den som läser läxor ska trivas lika bra som den som jobbar. Men den som behöver hjälp med läxorna får gå över till pratrummet där ingen behöver vara tyst.

Pedagogisk personal finns tillgänglig mellan 14.30 och 21. En eller två kvällar i veckan är det quiz på mitt bibliotek. Bara för att det är kul och viktigt att folk kan träffas utan att konsumera något. Kanske går det att få till någon sorts speeddating också. Jag får fundera vidare på det.

Givetvis ska mitt bibliotek vara kvällsöppet. Biblioteket ska vara öppet när folk är lediga.

Om mitt bibliotek har böcker med svårare språk? Ja, självklart. Men de böckerna  finns längre in i biblioteket och utbudet är tyvärr inte så stort. Vårt utrymme är begränsat och vi måste ju prioritera.

Bengt Fredrikson

Foto: Anna Svanberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet