Låg tröskel till biblioteket i hallen

Låg tröskel till biblioteket i hallen

Barnskötaren Ewelina Krasinska är en av de som har utbildat sig till bokombud och startat ett arbetsplatsbibliotek. På förskolan där hon jobbar finns nu en bokhylla med böcker för både personal, föräldrar och barn.
– Jag vill inte att det ska behöva vara en så stor grej att läsa böcker, det ska vara helt normalt att komma och ta en bok och bläddra i den, säger hon.

En tidig morgon i november är det full rulle på förskolan på Byvädersgången på Hisingen i Göteborg. Här finns sex stycken avdelningar fördelade på två våningar. I hallen på övervåningen står en bokhylla med böcker, det är arbetsplatsbiblioteket som Ewelina ansvarar för.

– Jag startade biblioteket i slutet av maj. Det har inte blivit så att vi pratar så mycket om vad vi läser som jag har önskat, men min chef säger varje gång att vi måste ge det tid, säger hon.

Fick ja direkt

På förskolan har arbetsgivaren sedan tre terminer tillbaka arbetat med en språksatsning som fokuserar på personalen. Satsningen görs eftersom många av de som jobbar med barnen har ett annat modersmål än svenska

– Då kom inbjudan till läsfrämjande på arbetsplatsen från Kommunal och jag tänkte att det här är någonting som hör ihop med språksatsningen. Jag tänkte att det skulle ge något som jag kunde ta med mig tillbaka till förskolan.

Förskolans chef sa ja direkt när Ewelina frågade om hon fick starta ett arbetsplatsbibliotek. När hon sedan kollade av intresset med sina kollegor bad hon alla skriva ner på en lapp vilken typ av böcker de skulle vilja ha i ett arbetsplatsbibliotek.

– Jag samlade in säkert 20 lappar. Det var romaner, deckare, faktaböcker och då tänkte jag ok, vill de läsa så gör vi det här.

Fritt för alla att låna

Arbetsplatsbiblioteket har fått en plats i hallen där många passerar. Här får personalen låna böcker med fri lånetid och även föräldrar och barn på förskolan får låna ur biblioteket. I bokhyllan finns böcker för både barn och vuxna och Ewelina har fyllt hyllan med både nyinköpta böcker, böcker hon har ärvt och köpt på second hand.

– Jag går förbi varje dag och kan se att det är rörelse i hyllan. Då vet jag att folk går in och tittar.

Hon har även kontaktat bokförlag och frågat om de kan tänka sig att skänka böcker till biblioteket. I sin roll som bokombud försöker hon också motivera till läsning genom att bjuda på bokfika och ge boktips inför helger eller ledigheter.

En väg till språket

För Ewelina och hennes kollegor är det många gånger brist på tid som sätter käppar i hjulet för läsandet. Barn ska hämtas, läxor ska göras och mat ska lagas. På folkbiblioteket kan också den begränsade lånetiden vara en tröskel.

– Då är det här arbetsplatsbiblioteket det enklaste som finns. Det tar inte så lång tid att springa fram till bokhyllan, det räcker med fem minuter.

Precis som Ewelina själv har många av hennes kollegor kommit till Sverige i vuxen ålder. Hon berättar att man snabbt vill ta sig in på arbetsmarknaden och ibland glömmer bort att jobba med språket. Här tror hon att arbetsplatsbiblioteket kan spela en stor roll.

– Ibland kan barnen bättre svenska språket än personalen. Där kan boken göra något, satsa på att läsa bara några minuter per dag. Det blir också en stund på dagen då allt kan försvinna för en liten stund, säger Ewelina.

Årets arbetsplatsbibliotek finns i Borås

I anslutning till personalmatsalen på postorderföretaget Ellos i Borås finns Årets arbetsplatsbibliotek. Lagerarbetaren Cathrine Jansson är bokombud och ansvarig för det prisade biblioteket.

– Det känns jättekul att vi blir uppmärksammade på det här sättet. Jag hoppas att det här priset inspirerar till fler arbetsplatsbibliotek runtom i landet. Det är enklare än vad man tror att starta upp ett, säger Cathrine Jansson i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen Årets arbetsplatsbibliotek har delats ut sedan 2014 av ABF och LO-förbunden. Vinnaren får 10 000 kronor att handla för till sitt arbetsplatsbibliotek och ett författarbesök värt 10 000 kronor. Bland tidigare pristagare finns bokombud och arbetsplatsbibliotek hos allt från äldreomsorgen i Nässjö till smältverket Kubal i Sundsvall.

Author Description

annsofie andersson

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet