Borrby Bokby

Gatubild vid Bokhuset BorrbyInte långt från Simrishamn ligger den lilla byn Borrby som också är Sveriges enda bokby. Här kantas byns huvudgata av flera antikvariat, och här är Bokhuset en mötesplats för bokälskare i alla åldrar.

När jag besöker Borrby är det en kall marsdag och längs den öde huvudgatan syns vinterstängda butiker och antikvariat. Men utanför Bokhuset fladdrar vimplar vid ett tråg med pocketböcker, och inne i butiken väntar Malena Skote, kassör i föreningen Borrby Bokby. Medan hon plockar fram kaffe till oss förklarar hon vad en bokby är.

– För att bli en bokby, eller en Book Town som det heter internationellt, ska man vara en liten sömnig ort på landet som kanske har haft sina glansdagar, men som ligger i en vacker miljö och har många antikvariat och butiker som säljer begagnade böcker. Man ska också brinna för kultur i allmänhet och litteratur i synnerhet, säger Malena och berättar att konceptet uppstod i Wales som en modell för hållbar landsbygdsutveckling och turism, att modellen spridit sig över världen och att alla bokbyar ingår i organisationen International Organization of Book Towns som idag har ett 30-tal medlemmar.

Bokhus

Borrby Bokby startade som ett Leaderprojekt 2011 på initiativ från ett av byns antikvariat. För projektpengarna byggdes föreningen Borrby Bokby och verksamheten i Bokhuset upp. Bokhuset fungerar som bokbyns administrativa nav där man bland annat erbjuder arrangemang som författarbesök, litteratursamtal och skrivarkurser. Men framförallt är det föreningens eget antikvariat med böcker i alla genrer.

– Vi tar i princip emot alla böcker, men vi har alldeles för mycket deckare, skrattar Malena och berättar att antikvariatet har mellan 30 000 och 40 000 böcker, och att de just nu har inlämningsstopp för att de två pensionerade bibliotekarier som varje torsdag sorterar bland böckerna ska kunna ta hand om allt.

Läslyckan

I antikvariatet finns också böcker från några mindre förlag, en avdelning med trädgårdslitteratur, en med konstböcker, ett rum fyllt med lyrik och ett alldeles eget rum för barnen. Barn från skolan i byn har varit delaktiga genom att komma med idéer till inredning och utformning av rummet, och nu är det en mysig plats för såväl läsning som kreativt pyssel. Men framförallt har barnen genom omröstning bestämt att rummet ska heta Läslyckan, och under våren kommer de att tillsammans med en konstpedagog utforma en namnskylt till fasaden.

– Det är en stark vision hos oss att sprida litteraturen till barnen, och tack vare stöd från Kulturrådet har vi kunnat göra verklighet av detta. Med hjälp av stödet kan vi också ha mer högläsning och sagoläsning, både att barnen kommer hit och att vi besöker skola och förskola. Vi har också kunnat ta hit barnboksförfattare som barnen fått träffa och jobbat med, säger Malena.

Fungerar Bokhuset som ett bibliotek i Borrby?

– Ja det kan man säga. Med den skillnaden att vi inte lånar ut några böcker. Men det är ok att komma in och sätta sig att läsa eller prata bort en stund, eller låna vårt wifi och jobba här, svarar Malena och tillägger att de flesta som kommer till Bokhuset inte är från byn.

– Bokbyn lockar turister och det är ofta kö till kassan i antikvariatet på sommaren. Men även om byborna inte kommer hit så ofta, är de stolta över Borrrby Bokby.

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet