Framsidan nr 2 2015

Att möta världen

Framsidan_nr2_2015Beslutet att förvandla Sverige till ett mångkulturellt samhälle fattades av en enig riksdag 1975. Sedan dess har Sverige berikats med många människor med olika etniskt ursprung och biblioteken i Sverige spelar en allt större roll för dessa människor.

I detta nummer av Framsidan kan du bland annat läsa om ett nytt diagnosverktyg som hjälper kulturinstitutioner ta tempen på sitt mångfaldsarbete, du får veta hur det går med den kompletterande medieförsörjningen gällande andra språk än svenska, både på Internationella biblioteket och i tre av landets regioner, och du kan läsa om Mångspråksbibliotekets arbete som resurs för skolbibliotek och om en ny wiki för studiehandledning på andra språk.

Framsidan har varit på resande fot och bland annat besökt mångspråkiga Pajala där biblioteket är ett nav för integration och läsning. Du kan läsa om Kerstin Tuomas Larssons böcker på meänkieli, du får möta Micheal Abudalla från Syrien som berättar vad biblioteket betyder för honom och du kan läsa om skolans utmaningar att möta nya språk förutom svenska, finska och meänkieli.

Du får också följa med Framsidan till biblioteket i Kista, till Kurdiska biblioteket i Alvik och till en träff med Svenska med baby i Sollentuna.

Förordet är skrivet av Länsbibliotekschef Birgitta Markusson på Norrbottens länsbibliotek, profilen är Internationella bibliotekets nytillträdde chef Margaretha Lindh och kåserar gör författaren Marjaneh Bakhtiari.

 

Trevlig läsning och trevlig sommar!

 

Redaktionen på Framsidan

 

Ladda ner Framsidan 22015 som pdf (ca 2 mb). Klicka här

Vill du beställa tryckta exemplar eller få kommande nummer av Framsidan, hör av dig till redaktionen. Framsidan är kostnadsfri och ett formulär för prenumeration finns under Kontakta oss, eller mejla dina uppgifter till prenumeration@framsidan.net. Gilla oss även på Facebook!

Webbspecial

Innehåll

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet