Framsidan nr 3 2015

Läsningens magi

Bild på Framsidan nr 3 2015I december 2013 fick Sverige uppleva sin första riktiga Pisa-chock när det visade sig att svenska skolelever befann sig en bit under OECD-snittet inom såväl matematik som läsning och naturkunskap. En ögonöppnare som startade ett antal läsfrämjande projekt med fokus på barns läsning och läsförståelse.

I detta nummer av Framsidan kan du läsa några om några av dessa läsprojekt där de mest aktuella handlar om att förvandla höstlovet till ett läslov och om en ny nationell boktipstjänst för barn.

Du kan också läsa om en unik satsning i Eskilstuna där politikerna avsätter årliga medel på en lässatsning, om samarbete i Västra Frölunda som ska få föräldrar att läsa för sina barn och om Egmont förlag som lär barn läsa med hjälp av serier. Vi avslutar vår reportageserie från Pajala med besök på Jägaskolan och på biblioteket där barn köper in böcker, vi har besökt Skrotnisses lekpark i Trollhättan och vi har mött bokslukare som gör poddradio.

Dessutom uppmärksammar vi att Sbi fyller 50 år och tar en titt på barnperspektivet i biblioteksplanerna.

Och på framsidan.net kan du läsa om hur det gått för Palles Gavebod i Danmark.

Förordet är skrivet av Erik Peurell, verksamhetschef Länsbibliotek Sörmland, profilen heter Urban Bäckström och kåserar gör författaren Kerstin Lundberg Hahn.

 

Trevlig läsning!

 

Framsidan-redaktionen

 

Ladda ner Framsidan 3 2015 som pdf (ca 2 mb). Klicka här

Vill du beställa tryckta exemplar eller få kommande nummer av Framsidan, hör av dig till redaktionen. Framsidan är kostnadsfri och ett formulär för prenumeration finns under Kontakta oss, eller mejla dina uppgifter till prenumeration@framsidan.net. Gilla oss även på Facebook!

Webbspecial

Innehåll

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet