Framsidan nr 4 2010

Bild på Framsidan 4 2010Berättelser finns överallt. Inte bara i böcker och filmer utan bakom varje panna och i varje familj. De sitter i väggarna på arbetsplatsen, tecknas ner i tonårsrummets dagböcker och i manus som hamnar i byrålådan. Berättelserna är ständigt närvarande – i telefonsamtalet till farmor, under middagen med vännerna och på fikarasterna.

Förr var det förbehållet några få att nå ut till en större publik med sina berättelser – idag möjliggör internet för många fler att publicera sig. Och när medvetenheten om berättelsens kraft ökar ser vi att även intresset för de äldre formerna av berättande, det muntliga och bildbaserade, växer. Vårt behov av berättelser verkar vara konstant. När det behovet möter ny teknik och nya idéer får vi berättelserna som beskriver den tid vi lever i.

Det är temat för Framsidan nr 4 “Det var en gång…Om vår tids berättande”.

Träffa Sveriges enda berättarantikvarie, kika närmare på det svenska serieundret, lär dig mer om fan fiction och få tips om hur du kan använda storytelling för att stärka ditt bibliotek.

Läs om radioprogrammet P3 Text som släpper fram alstren ur Svenssons byrålåda och stifta bekantskap med Kicki Jaballah, det här numrets profil, som tror på berättelsens kraft för förståelse mellan människor.

Här på vår webbplats, www.framsidan.net, kan du läsa om nya kurser i Litteraturförmedling på Lunds universitet och om Litteraturbanken, där du hittar våra svenska klassiker på nätet. Vi har också träffat skaparna bakom den populära seniorserien Medelålders Plus.

Vi frågar Linda Skugge hur det gick med sms-romanen som print-on-demand-förlaget Vulkan lanserade häromåret och så får du veta mer om hjärnans förkärlek för just berättelser i en intervju med författaren och professorn i kognitionsvetenskap Peter Gärdenfors.

Trevlig läsning önskar redaktionen!

Ladda ner Framsidan 4 2010 som pdf (2,1 mb)

Vill du beställa tryckta exemplar eller få kommande nummer av Framsidan, hör av dig till redaktionen.

Artiklar med tidningens tema:

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet