Göteborgs stadsbibliotek lånar ut läsplattor

GÖTEBORG De röda lådorna i praktiskt plastmaterial känns igen. Men innehållet är mer modernt än tidigare. Nu kan nyfikna låntagare låna sprillans moderna läsplattor på Göteborgs stadsbibliotek.

Den svarta plattan av märket Letto sitter i ett fodral av svart läder, inte helt olikt en bokpärm. Knapparna är ganska få och den matta skärmen behaglig att läsa från. Man byter boksida med en enkel knapptryckning i skärmens vänsterkant.

– Vi har köpt in fem stycken till att börja med. Om intresset är stort så kanske vi köper in fler, men då av lite olika märken. Man kan tänka sig en enklare variant för äldre, en annan som passar studenter och så vidare, säger Linnéa Sjögren, bibliotekarie på Göteborgs stadsbibliotek.

Och intresset för läsplattorna verkar finnas där. Trots att biblioteket ännu inte har marknadsfört den nya tjänsten, så har flera låntagare reserverat en läsplatta i förväg.

Plattorna är laddade med fem böcker som ingick när de köptes. Biblioteket har fått Adlibris tillåtelse att låta böckerna lånas ut med plattorna. Men sedan är tanken att låntagaren själv ska kunna ladda ner böcker från Elibs bibliotekssidor med hjälp av sitt lånekortsnummer. Låntagaren behöver också ladda ner ett gratisprogram till sin dator för att kunna föra över e-böckerna till läsplattan.

– Det är inte svårt, men vi har gjort en detaljerad manual som sitter i locket till lådan, säger Linnea Sjögren.

Rensa ofta

Bild på en läsplattaBöckerna man laddar ner försvinner automatiskt efter 28 dagar, tack vare ett så kallat DRM-skydd på filerna. Låntagarna ombeds ändå ta bort böckerna från plattan innan de lämnar tillbaka den.

Det finns egentligen inget som hindrar att låntagarna laddar ner olagligt eller olämpligt material till läsplattorna, men det är inget Linnea Sjögren oroat sig för.

– Jag förutsätter att låntagarna håller sig till det som finns på Elibs sida. Men vi får väl se till att rensa plattorna ordentligt för säkerhets skull, säger hon.

Hon ser fram emot att snart kunna erbjuda låntagarna att låna hem en läsplatta. Efter att flera nya märken lanserats i Sverige under den senaste tiden och många tidningar skrivit om det, så tror hon att det finns en nyfikenhet på läsplattor.

– Jag tror att många till en början kommer att låna läsplattan för att få chansen att se hur den fungerar och testa att använda den. Det är roligt att vi som bibliotek kan visa att vi hänger med, är öppna och snabba med det senaste, säger hon.

Läsfrämjande åtgärd

Enligt dagens avtal med Elib betalar biblioteken 20 kronor per utlånad e-bok, en relativt hög summa. Är det inte då förenat med en risk för ökade kostnader att låna ut läsplattor, som uppmuntrar till ännu mer e-bokslån?

–E-bokslånen ökar ändå. Och vi ser detta som ett sätt att främja läsande. Ju fler sätt det finns att läsa, ju fler är det som läser. Det har man sett i musikbranschen – där nedladdningen ledde till att man också säljer mer musik. Eller utvecklingen med ljudböcker, som når helt nya grupper av läsare. Man kan se läsplattan som ett läshjälpmedel egentligen. Men det är klart, skulle det bli våldsamt populärt så får vi diskutera kostnaden, säger Linnea.

Hon tror också att den senaste tidens diskussioner om de höga priserna kan leda till att e-böckerna blir billigare för biblioteken.

– Jag tror att Elib känner en press att sänka priset. Jag hoppas det.

Läsplattorna är inte billiga att köpa in. Den här modellen kostar biblioteket 3000 kronor styck i inköp. Det innebär också vissa restriktioner i utlåningen.

– Det är bara låntagare med vuxenlånekort som får låna läsplattorna, eftersom vi måste ta en avgift på 2500 kronor om man slarvar bort läsplattan, säger hon.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet