Han väntar inte på Google

MÖLNDAL I Mölndal digitaliserar man det lokala kulturarvet. Bert Hoflund biträdande bibliotekschef på Mölndals stadsbibliotek har på eget initiativ skannat in Mölndalsflickan från 1879. En bok om den så kallade Mölndalskungens eskapader i trakten. Boken finns nu tillgänglig i en rad olika format och kan läsas i fulltext via katalogen. Inom kort finns den också som talbok.

– Den här gamla boken har vi haft i alla tider och det retade mig att den aldrig når ut till allmänheten. Det finns bara ett fåtal exemplar kvar. Pappret har gulnat och är alldeles frasigt. Vi kan inte låna ut den fysiska boken. Detta är ett sätt att göra den tillgänglig, säger Bert Hoflund.

Han tog hem boken och skannade själv in den med hjälp av ett så kallat OCR-program. Varsamt placerade han uppslag för uppslag på flatbäddsscannern hemma på skrivbordet.

– Man går inte allt på en gång precis. Jag tog ett par kapitel i taget och scannade in boken med 600 dpi. Däremot har jag inte lagt med originalet i scanningen, eftersom det inte riktigt funkade med det program jag använde, berättar Bert, som också har gjort smärre ändringar av texten.

– Den har ett väldigt ålderdomligt språk och jag har redigerat den lite utan att göra våld på förlagan. Det är för att den ska kunna löpa lite bättre för en modern läsare, berättar han vidare.
Boken finns nu som pdf via bibliotekets katalog och kommer inom kort i ett antal andra format, bland annat e-pub för läsplattor. Boken har också blivit inläst och snart kommer man kunna låna den även som talbok.

Från legendarisk patriark till skolhistorik

Mölndalsflickan är skriven av August Cederquist, som var redaktör på veckotidningen Förposten. Han skrev boken under pseudonymen Curre. Den kom ut samtidigt som Strindbergs Röda rummet 1879 och placerar ”Mölndalskungen” eller fabrikör David Otto Francke i ett inte alltför fördelaktigt ljus, ständigt på jakt efter traktens unga kvinnor.

Bild på boken Mölndalsflickan

– Mölndalsflickan är förvånansvärt öppenhjärtlig och redan i första meningen presenteras huvudpersonen ”penningemagnaten David”, som ju inte är någon annan är ”kungen av Mölndal” David Otto Francke. Han är den legendariske patriarken som styrde och ställde i Mölndal under andra hälften av 1800-talet, säger Bert Hoflund i sitt efterord till den elektroniska upplagan.

Tidigare har man också digitaliserat två filmer om Lindome från 1964 och 1970, som så småningom också ska lånas ut. Nästa digitaliseringsprojekt är ett manus från barnomsorgs- och utbildningsnämnden i Mölndal. Det är ett icke utgivet manus om Mölndals skolhistoria som nu blir tillgängligt som e-bok på biblioteket.

Author Description

Fredrik Svedemyr

Fredrik Svedemyr, Journalist
fredrik.svedemyr@noll27.se
0702-82 30 59

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet