Skryt lite mer – Halmstadkonferensen dag två

Halmstad Halmstadkonferensens andra dag inleddes redan klockan åtta på morgonen med att medie- och kommunikationsvetare Ida Qvarnström förberedde konferensdeltagarna på resten av dagen med bland annat en genomgång av olika sociala medier.

Hon avslutade sin korta inledning med en uppmaning till alla bibliotekarier i lokalen:

– Bibliotek med sin personliga coachning är bättre än Google så kom igen bibblan, skryt lite mer!

Det postdigitala manifestet

Förmiddagen fortsatte med att musikern, frilansskribenten, debattören och doktoranden Rasmus Fleischer pratade om hur digitaliseringsprocessen förändrar människors förhållande till konst i allmänhet och till musik i synnerhet. Han blev också föreläsaren som denna förmiddag gav tomma sökrutor ett ansikte när han genom att visa ett antal påstår att det är genom dessa nålsögon vi gör våra val. Hans resonemang påminner om gårdagens myrringar när han påstår att det är det vi redan känner till vi skriver in i sökrutan. Han beskriver det digitala som endimensionellt och det postdigitala som flerdimensionellt.

– Det är svårt att bli besviken på digitala medier, säger han. Det är ju så lätt att bara klicka sig vidare. Det är så lätt att fly.

Fleischer förutspår en snabb utveckling gällande lagringsmöjligheter för musik där det bara är 12-15 år kvar innan vi kan ha all musik som getts ut lagrad på ett enda USB-minne.

– Kommer detta att förändra vårt förhållande till musik, undrar han och menar att digital tillgång inte är mycket värd om vi inte samtidigt gör ett urval.

Bild på Bodil JönssonBodil Jönsson talade under Halmstadkonferensens andra dag bland annat om möten i en digital tid. FOTO: Fredrik Swedemyr

Vi lär som vi lever

Konferensens varmaste och längsta applåd fick Bodil Jönsson när hon pratade om stora och svåra saker som tid och kommunikation.

– Det vackraste ord jag vet är sammanhangsföreställning. Det har alltid varit viktigt att förstå sammanhang, förklarar hon.

Bodil förstår men är skeptisk till många saker i vår tid. Till exempel behovet att vara uppkopplad för att känna sig närvarande. Hon uppmanar publiken att skapa egen reflektionstid och att (igen) läsa boken Momo – kampen om tiden. All kommunikation har förändrats menar hon och menar att makten ligger hos de som har tolkningsföreträde.

– Förr möttes man en och en, eller en mötte många. Genom våra sociala medier kan många nu möta många på samma gång, säger Bodil och menar att detta är något helt nytt.

Eftersom Bodil uppmanade konferensdeltagarna att inte anteckna för att bättre kunna koncentrera sig på att lyssna, hänvisar jag er läsare till senaste numret av Framsidan där Bodil Jönsson svarar på tre frågor som handlar om ungefär samma saker hon berör under sin timme här i Tylösand.

Avslutning

Den 20:e Halmstadkonferensen avslutades med att den Augustnominerade författaren Zulmir Becevic underhållande berättade om sin uppväxt i Bosnien och senare i Sverige, hur han erövrade det svenska språket och om hur slumpen gjorde honom till en hyllad författare.


Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet