Växande bokmässa med fokus på Afrika

Gunilla Sandin, programansvarig på Bok och Bibliotek, är mycket nöjd med årets seminarieprogram som presenterades idag.

Foto: Tove Eriksson

GÖTEBORG Bokmässan växer på längden, bredden – och på webben. Årets tema, Afrika och afrikansk litteratur, är det bredaste hittills. För att hinna med allt blir mässan en dag längre. Dessutom breder mässan ut sig på webben med en ny community.

Det är ett fullspäckat seminarieprogram som Bok och Bibliotek presenterar för ett stort antal intresserade journalister på en presskonferens på onsdagen. Det afrikanska temat dominerar med 70 gäster från 25 av kontinentens länder. Många svåruttalade, men spännande namn kommer till mässan och representerar Afrikas mångfacetterade utgivning.

– Afrikansk litteratur är ett vitt begrepp som rymmer en mängd saker. Men jag vet att man kommer att få en bra bild av den afrikanska litteraturen och tillståndet i författarnas respektive länder om man tar del av utbudet på mässan, säger Gunilla Sandin, programansvarig.

Hon framhåller att det är påtagligt många kvinnor bland de intressanta författarna från Afrika och ser fram emot att mer afrikansk litteratur blir översatt.

– Afrikansk litteratur är på väg ut ur Afrika, till Europa, och ett av ändamålen med det här temat är just att hjälpa till att få fler afrikanska författare översatta.

Det afrikanska temat har arbetats fram i samarbete med Nordiska Afrikainstitutet, som har ett brett kontaktnät med gästförfattare och föreläsare, varav flera också bjudits in till mässan.

Bland de många intressanta gästerna som syns i seminarieprogrammet finns kvinnorättsaktivisten, författaren och läkaren Nawal El Saadawi från Egypten, Nobelpristagaren Nadine Gordimer från Sydafrika och Goncourtpristagaren Tahar Ben Jelloun från Marocko.

Flera av Afrikas främsta barnboksförfattare- och illustratörer deltar också i årets seminarier, bland dem Lesley Beake från Sydafrika och Ousmane Diarra från Mali.

Eftertraktad gäst

En gäst som bjudits in många gånger till mässan, men inte kunnat medverka förrän i år, är författaren till den populära serien om Damernas detektivbyrå, Alexander McCall Smith.

– Gissa om det kommer att bli fullt i salen, säger Gunilla Sandin.

Andra spår i årets seminarieprogram är Skola och utbildning, Här har du mitt liv – om självbiografier och biografier, Interkulturell pedagogik, Nordiska möten, Musikaliska röster och Tyskspråkigt, som är en liten försmak av nästa års mässtema – tysk litteratur.

Kultur i Väst Regionbiblioteket samarrangerar flera seminarier under bokmässan. Bland annat ett seminarium på torsdagen, Få skönlitteraturen att lyfta – få lånen att öka på biblioteken!, då litteraturförmedling på biblioteken diskuteras, med bland andra förläggaren Dorotea Bromberg och författaren Stewe Claeson. På fredagen får alla barnbibliotekarier och andra intresserade något att bita i på seminariet Barnbibliotekarien och professionen med bland andra Anna-Karin Albertsson, projektledare PLUS, och Catarina Eriksson från BHS. Där diskuteras vad som krävs av den samtida och framtida barnbibliotekarien.

Tre dagar blir fyra

Nytt för i år är att bokmässan blir en dag längre. Även onsdagen tas i anspråk och fylls av aktiviteter som är extra intressanta för branschfolket. Det blir en halvdagskonferens med titeln Google och framtiden, om digitaliseringen och dess effekter på boken, biblioteken och journalistiken. Huvudnamn är Googles Europachef för bok och bibliotek, Santiago de la Mora.

Under samma dag anordnas också en heldagskonferens i bokbranschens regi, Morgondagens bokhandel. Här handlar det bland annat om hur bokhandeln ska möta konkurrensen från nätbokhandeln.

– Branschfrågorna är viktiga för oss, därför startar vi ännu tidigare i år, säger Bokmässans vd Anna Falck.

Växer på webben

Två andra nyheter för årets upplaga av Bok och Bibliotek är webbaserade. Den första, Bokmässan Community, är en mötesplats på nätet där besökare, gäster och branschfolk ska kunna diskutera och knyta kontakter. Webplatsen öppnar idag. Tanken är att mötesplatsen ska vara öppen året runt, och på så sätt förlänga bokmässans möjligheter att mötas och utbyta tankar.

Nästa nyhet är Mässplaneraren, en tjänst på webben där man kan lägga upp sin egen mässplanering och dela med sig av den till vänner och bekanta via Facebook eller Bokmässan Community.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet