Bokbuss med dubbel funktion

MARK Bokbussen i Mark är både omtyckt och välbesökt. På sina regelbundna turer förser den invånare utanför centralorterna med böcker och information. Till hösten får den ytterligare en funktion, när den blir mobilt förtidsröstningsställe inför valet.

Det blir nästan filmiskt vackert när chauffören Roger Johansson vrider på melodisnutten som annonserar bokbussens ankomst. Den nordiskt klingande trumpetslingan av Georg Riedel ljuder över ett soldränkt försommarlandskap med gröna fält, ladugårdstak och blommande äppelträd, medan bussen slingrar sig upp för en smal grusväg och stannar utanför ett rött trähus med vita knutar.

– Jo, visst är den fin, melodin, men jag tycker den är lite sorglig. Det ska ju vara roligt när bokbussen kommer. Glassbilens signal är nog bättre på det viset, säger Roger.

Det är fredag, veckan är jämn och bokbussen är ute på sin Örby-Öxabäckstur. Man stannar under dagen bland annat vid en skola, en förskola och ett sjukhem. Däremellan på lugnare hållplatser, som här, där några enstaka hushåll en bit ut på landsbygden utgör målgruppen.

– Här har vi några trogna låntagare, säger bokbussbibliotekarien Kerstin Arnell Rickardsson leende och reser sig från sin plats i framsätet.

Bibliotek i miniatyr
En dörr som är stängd under färden öppnas mot bokbussens bibliotek i miniatyr. Närmast förarhytten – två lånedatorer och en tv-skärm med rullande kommuninformation. Längs väggarna – snett bakåtlutade hyllplan med deckare, romaner och faktaböcker. Utdragslådor med ljudböcker, musik och filmer, ett tidningsställ med tidskrifter och backar med barnböcker att bläddra bland, i barnens egen höjd. Inredningen går i körsbärsträ, färgen påminner om 70-talet, men känns fräsch och modern. Bokbussen är relativt ny, invigdes 2008, och det märks att den är omtyckt.

David Fogelberg vet precis hur det går till att låna böcker i bokbussen.

David Fogelberg vet precis hur det går till att låna böcker i bokbussen.

– Titta på utsidan också. Det är en lokal konstnär, Malena Karlsson, som har designat den. Det föreställer en skog, och på vintern när det är mörkt så ser man ljuset inne i bussen genom dörren, lite som en glänta i skogen, säger Kerstin stolt.

I körsbärshyllorna ser alla böcker nya och hela ut. Många av titlarna är aktuella och de tjocka tidskrifterna lockar till läsning med glansiga omslag.

Känner låntagarna
Två små pojkar springer ut ur det röda huset, tar sig fort uppför de höga trappstegen in i bussen och längst bak till barnboksavdelningen där de genast plockar fram bilderböcker ur lådorna och börjar läsa. Deras pappa och farfar kommer efter, med en hel tygkasse full av böcker och tidskrifter att lämna tillbaka. Det piper i inscanningsapparaten samtidigt som det pratas och skämtas avslappnat.

– Femina, vore det kanske något för din fru?

– Den här tror jag att ni skulle gilla.

– Oj, får vi ha böckerna så länge? Då kommer vi att hinna slarva bort mycket!

Fönstret vid barnböckerna sitter lågt så att barnen kan se ut.

Fönstret vid barnböckerna sitter lågt så att barnen kan se ut.

Kassen i jeanstyg är lika full när familjen kliver av bussen, och då har pojkarna Erik och David dessutom fyllt famnen med barnböcker. Sommarlånen har börjat, så de får ha böckerna ända till den 12 augusti. Men bussen kommer om två veckor igen, en sista gång före semestern.

– Vi känner de flesta av våra låntagare ganska väl för de kommer varje gång, och det blir lite personligare än inne på ett stort bibliotek, säger Kerstin.

– Ja, vissa öppnar sig fullständigt, berättar om sjukdomar och skvallrar om grannarna, säger Roger och tillägger att han och den andra bibliotekarien blev bjudna på tårta hos några låntagare häromdagen.

Nytt uppdrag för bussen
Inför höstens val får den personliga bokbussen ytterligare ett viktigt uppdrag, förutom att förse låntagarna på landsbygden med böcker och information. Då antar bussen nämligen även skepnaden av ett ambulerande förtidsröstningsställe. Från den 1 september, då förtidsröstningen inleds i hela landet, kommer bokbussen att vara utrustad med en skärm längst bak och röstsedlar. Dessutom kommer en extra person att följa med ut på turerna för att kunna ta emot rösterna och svara på frågor, så att bibliotekarie och chaufför kan arbeta som vanligt. Inga nya turer är planerade, men låntagarna kan alltså kombinera boklånande med valdeltagande under de ordinarie turerna.

– Det känns jättebra att kunna erbjuda den här servicen till våra låntagare. Det finns ju de som har en bra bit att ta sig in till sin vallokal eller annat förtidsröstningsställe, säger Kerstin.

Det är inte första gången bokbussen utrustas med skärm och röstsedlar. Under förra årets EU-val fanns möjligheten att förtidsrösta i bussen. Då var det ingen rusning, men Kerstin tror att det kan bli lite annorlunda den här gången, särskilt om informationen blir god.

Marks kommun satsar i år extra pengar på att öka tillgängligheten för att få fler att gå och rösta. Förutom möjligheten att rösta i bokbussen är ytterligare en nyhet är att Markborna kommer att kunna förtidsrösta på torget i Kinna under Demokratidagen den 4 september samt på Skene Marten den 11-12 september.

Markborna kan också förtidsrösta från den 1 september på alla kommunbiblioteken. Både ordninarie och extra bibliotekspersonal får särskild utbildning av kommunen, som gör att de kan agera valarbetare under perioden fram till valdagen.

Bra att kunna rösta i bussen
En annan trogen låntagare i bokbussen är Ing-Britt Helgesson i Höghult. Hon står och väntar på bussen med sin granne, och går direkt till ljudbokshyllan när hon kommit upp för trappan. Hennes man är synskadad och hon lånar ljudböcker till honom. Till sig själv lånar hon cd-skivor.

– Jag älskar musik och är allätare, säger hon och bläddrar fram Andreas Jonssons senaste skiva.

Ing-Britt tycker att det låter väldigt bra att kunna rösta i bussen inför höstens val.

– Att bussen kommer hit överhuvudtaget är toppen. Och att kunna rösta här låter också bra. Det är praktiskt för min man Bertil till exempel, som har svårt att röra sig. Nu har vi inte så långt in till Öxabäck och kör bil, men ändå. Det finns de som bor längre ut, säger hon och lägger upp en hög med skivor på lånedisken.

– Det här med förtidsröstning ökar, så jag tror att många kommer att passa på när vi kommer, säger Kerstin Arnell-Rickardsson.

Roger Johansson och Kerstin Arnell-Rickardsson välkomnar Markbor att rösta i bokbussen i höstens val.

Roger Johansson och Kerstin Arnell-Rickardsson välkomnar Markbor att rösta i bokbussen i höstens val.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet