IFLA på plats

GÖTEBORG Världens största bibliotekskonferens är igång. I veckan samlas över 3 000 deltagare från hela världen i Göteborg för att diskutera biblioteksfrågor och under tisdagen kunde deltagarna som inledning på konferensen besöka bibliotek runt om i Västra Götaland. Framsidan följde med till Kulturhuset i Västra Frölunda.

Strax efter klockan 10.00 på tisdagsmorgonen anländer ett 30-tal IFLA-delegater med den kommunala bussen till Frölunda Torg och Kulturhuset. Det är blandade nationaliteter med besökare från bland annat Tyskland, USA, Kazakstan och Korea.

På Kulturhuset väntar en förväntansfull och väl förberedd personalstyrka på att ta hand om besökarna. Efter en gemensam inledning där alla hälsa välkomna delas besökarna in i olika grupper med olika fokus. Framsidan väljer att följa den grupp som har fokus på Kulturhuset och som guidas av bibliotekschefen Susann Ahlerup och kulturproducenten Linnea Åhlander.

Rundvandring

Susann och Linnea samlar den lilla gruppen där samtliga 16 visar sig vara deltagare från Korea och där det visar sig vara väldigt få som behärskar engelska. Trots detta applåderas det flitigt när Susann och Linnea presenterar kulturhusets historia, struktur och aktiviteter och alla tittar sig nyfiket omkring när vi går runt bland Kulturhusets olika verksamheter.

Sang Hittan i dockverkstaden på Frölunda Kulturhus

Dockverkstaden och biblioteket får störst uppmärksamhet och på biblioteket är det detaljer som återlämningsstation, jukebox och en bokvagn som studeras extra noga. Jukeboxen med ljudböcker och filmer fascinerar och Mp3-formatet verkar okänt.

– I Korea finns det ljudböcker på biblioteken, men du måste lyssna på dem där, berättar Sang Hittan.

Första besöket

Utlåningsautomat väcker intresse under IFLA-studiebesök

Moon Jung Soo är till vardags skolbibliotekarie på ett kulturcenter i staden Incheon i Sydkorea, och är den som försöker översätta under rundvandringen. Det är första gången hon deltar på en IFLA-konferens och det är första gången hon är i Europa. Hon berättar att hon förberett sitt Sverigebesök genom att läsa en bok om Sverige som hon säger är känt för sin välfärd och ett bra utbildningssystem.

– I Korea arbetar alla väldigt hårt, berättar hon, men satsar ändå på barnen. I staden Incheon med 470 000 invånare har vi tillgång till 468 skolbibliotekarier.

IFLA i Göteborg 2010. Studiebesök på Frölunda Kulturhus

Susann Ahlerup, bibliotekschef i Västra Frölunda berättar för Moon Jung Soo och de andra delegaterna om Frölunda Kulturhus.

Hon tycker att biblioteket i Västra Frölunda liknar biblioteket i Incheon.

– Alla bibliotek i Korea har kulturaktiviteter och informationscentraler. Och allt är gratis, berättar hon leende och säger att hon ser fram mot IFLA-konferensen och veckan i Göteborg.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet