Stående ovationer på IFLA

GÖTEBORG Fredagsmorgonens inledningstalare var Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Hans Rosling har bland annat gjort sig känd för att med hjälp av enkel interaktiv grafik på ett underhållande sätt förklara statistik och utvecklingen i världen. Fredagens publik blev inte besvikna.

– Det är ett äventyr att lyssna till Hans Rosling så spänn fast säkerhetsbältena, uppmanade Agnet Olson, ordförande i IFLAS internationella kommité, i sin presentation av morgonens talare.

Och visst fick publiken ett äventyr. Med hjälp av humor och enkel interaktiv grafik, pratade han i 45 minuter om global hälsa och länken mellan hälsa och ekonomi, om våra fördomar, särskilt här i Sverige, och om utvecklingen i världen.

Han tror att befolkningsökningen i världen kommer att plana ut år 2050 då jordens befolkning är nio miljarder människor under förutsättning att världens ledare sköter sitt arbete och bekämpar jordens fattigdom.

– Det finns inget som kan stoppa den utvecklingen, säger han. Alla som inte tror att vi är nio miljarder år 2050 tror på en ny förintelse.

Fördomar

Hans Rosling föreläser ofta för studerande vid universitet och han berättar att föreställningen fortfarande är att Sverige är ett väl utvecklat land som ligger före många andra gällande bland annat barndödlighet. Med ett enkelt bildspel där cirklar med olika färger symboliserar olika länder, jämför han Sveriges utveckling med några afrikanska och asiatiska länders utveckling de senaste 100 åren och slår effektivt sönder denna föreställning. I jämförelsen har utvecklingen gått förvånande långsamt i Sverige och Hans Rosling skojar om det svenska skolsystemet som fortfarande är kvar på 1950-talet då Sverige och Afrika låg på samma nivå men Sverige då ökade utvecklingstakten och gick in i Folkhemmet.

– Studenterna pratar fortfarande om ett ”dom” och om ett ”vi” och jag tror det beror på att deras lärare fortfarande är kvar på 50-talet.

Hans Rosling på IFLA 2010 i GöteborgSedan blir han allvarlig och påpekar att det fortfarande finns problem i världen och att de tyvärr oftabestår av eller blir effekter av, dåliga regenter och politiker. Men han gillar politiker som kan ändra sig och tar USA:s president Georg W Busch som exempel.

– USA behövde hjälp att hantera finanskrisen och Busch var inte sämre än att han kunde ringa upp Brasilien och be om ett lån, skojar han.

Morgonens första spontanapplåd fick han när han fortsatte skoja om hur G7 förvandlades till G20 när medlemsländerna i G7 upptäckte att de hade blivit en ny Bananrepublik.

En tvättmaskins betydelse

Att ha rätt till utbildning, att kunna läsa och skriva, är viktigare än vaccin, påstår Rosling. Problemet i många länder är så enkelt som avsaknad av elektricitet. Det går helt enkelt inte att arbeta eller läsa efter mörkrets inbrott.

– Vi i västvärlden förstår inte vikten av elström tydligt nog, säger han och berättar att ett bättre liv för honom personligen symboliseras av en tvättmaskin.

– När vi fick tvättmaskin sade min mamma att ” Nu kan vi gå till biblioteket och låna böcker för tvättmaskinen gör jobbet”.

– Många länder befinner sig idag i en utvecklingsfas mellan ”mat för dagen” och tillgång till utbildning. Så IFLA borde ta chansen och växa, avslutar Hans Rosling och får stående ovationer och en lång applåd som aldrig ville ta slut.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet