En dag om att läsa digitalt

Clara Nyström inspirerar under dagen om läsplattor

GÖTEBORG Hörsalen på Göteborgs Stadsbibliotek var i det närmaste fullsatt när Kultur i Väst arrangerade en dag om läsplattor och e-böcker. Publiken fick under dagen bland annat höra om erfarenheter av att såväl läsa som att låna ut digitala böcker.

Först ut på förmiddagen var Stadsbiblioteket i Göteborg och Elin Nord som berättade om deras erfarenhet av att låna ut läsplattor. Biblioteket har fem läsplattor till utlån och dessa är utlånade hela tiden.

– Det finns ett stort intresse från allmänheten och det är oerhört populärt, framförallt bland de lite äldre. Det är succé, konstaterar hon och nästa steg blir att vi testar olika typer av läsplattor mot olika målgrupper.

Eldsjälar

Bibliotekarie Clara Nyström från Åtvidaberg behöver ingen instruktionsfilm. Hon har läst på läsplatta sedan 2004 och har idag tre olika plattor i sin ägo. På ett underhållande sätt övertygade Clara oss i publiken om läsplattans förträfflighet och kunde nog bara konstatera en nackdel.

– Det finns för få svenska böcker tillgängliga. Kommer utbudet kommer också läsarna, tror hon.

I Kungälv har precis projektet E-bläcket dragit igång. Det är ett projekt i samarbete mellan bibliotek, skola och fritidsgård. Genom att använda läsplattan vill projektet främja läslusten hos unga och väcka intresse för ny teknik.

– Alla drar nytta av projektet, säger projektledare Johan Andersson. Ungdomarna förstås, men också alla vuxna runtomkring.

Pristagare

Efter lunch berättade den nyligen utsedda pristagaren av årets Greta Renborgpris, Birgitta Hellman Magnusson om när hon och några kollegor för ett år sedan var på studieresa i Ohio i USA för att bland annat titta på den digitala bokbussen.

– Den digitala bokbussen ägs av företaget Over Drive, USA:s motsvarighet till Elib, berättar hon. Bussen började rulla genom USA 2008 och överallt där den stannar har de ett samarbete med det lokala folkbiblioteket. Bibliotekarierna lockar folk till bussen och inne i bussen finns personal från Over Drive som guidar folk i nedladdningslandskapet.

Den nyblivna pristagerskan konstaterade också att bibliotekens viktigaste uppgift är att hjälpa människor hitta innehåll och tjänster på nätet.

Elib

Sist ut denna fredag var Elibs Johan Greiff som skulle prata under rubriken Framtiden för e-böcker på svenska folkbibliotek.

– Jag tror att förlagen snart kommer att vakna och utbudet att öka. Jag tror också att fler kommer att läsa på moderna mobiltelefoner och att fler kommer att föredra datorn.

Johan tog också chansen och kritiserade förlagsbranschen för att de är för oroliga.

– Det finns förlag som liknar biblioteken med Pirat Bay, sade han. Det är viktigt att biblioteken förstår oron, men jag tror inte att de som laddar ner och de som köper påverkar varandra. Vi på Elib är öppna för nya samarbetsformer mellan förlagen och biblioteken när det gäller ersättning och struktur för utlån av e-böcker.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet