Greta Renborgs pris till Birgitta Hellman Magnusson

GÖTEBORG Svensk Biblioteksförenings Greta Renborgs pris för marknadsföring går 2010 till Birgitta Hellman Magnusson på Länsbibliotek Östergötland.

– Det är jätteroligt och det är extra roligt eftersom jag hösten 1986 hade Greta Renborg som lärare, sade pristagaren vid en spontan gratulation i Göteborg på fredagen.

Det är en glad och stolt pristagare som strax före lunch fick ta emot blommor och applåder i Hörsalen på Göteborgs Stadsbibliotek. Birgitta fanns på plats för att under eftermiddagen berätta om nedladdningstjänster i USA, och för att förstås delta på seminariet som handlade om läsplattor och e-böcker.

– Jag är en nyfiken person och helt såld på att föra ut och få ny teknik tillgänglig, säger hon och tror blygsamt att detta kanske är en anledning till att hon fått priset. Men hon är också snabb att betona att hon delar priset med sin arbetsplats.

– Det är ett lagarbete. Men pengarna kommer jag att använda till något som inte har med teknik att göra. Kanske en kurs i att spela afrikanska trummor eller en resa till Spanien och vandra pilgrimsleden till Santiago de Compostela.

Revolution

När Birgitta 1986 hade Greta Renborg som lärare var det Folkbildande uppdraget i centrum och många var kritiska till att betrakta biblioteksbesökaren som kund. När Birgitta efter tio år som journalist på 1990-talet kom tillbaka till biblioteket upptäckte hon att det skett en revolution och att biblioteken bland annat fanns tillgängliga på nätet.

– Det roliga är att Greta Renborg var nyfiken och tyckte det var kul med ny teknik. Precis som jag, skrattar Birgitta. Hon skulle ha gillat bibliotekens roll i det moderna samhället där det digitala möter det folkbildande.

FAKTA

Juryns motivering: ”Passionerat och nydanande arbetar hon aktivt för att motverka digitala klyftor och digital analfabetism. Med hjälp av ny teknik verkar hon för tillgänglighet i demokratisk, folkbildande och läsfrämjande anda och visar vilken viktig roll biblioteken spelar också i vårt uppkopplade samhälle.”

Svensk Biblioteksförening delar varje år ut pris i Greta Renborgs anda till bibliotek eller enskild bibliotekarie som lyckats med bra marknadsföring. Priset består av ett diplom och 25 000 kronor. Prisutdelningen 2010 kommer att ske under Bok-och Biblioteksmässan i Göteborg den 23 september.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet