Sandviken har Årets bibliotek 2010

GÖTEBORG Sandvikens folkbibliotek tilldelades idag utmärkelsen Årets bibliotek 2010 under Bokmässan i Göteborg. Biblioteket får priset för att de jobbat på ett bra sätt med sociala medier och för att de har en fast förankring i det lokala kulturlivet och samhället.
FOTO: Tove Eriksson

Bibliotekschefen Åsa Wirén-Jonsson såg lycklig och nervös ut när hon tog emot vandringspriset till Årets bibliotek i DIK:s monter under Bokmässan tidigare idag. Förra årets pristagare, BUS-biblioteket i Göteborg, hade smyckat priset – en träskulptur – med en stickad mössa. Efter att ha lämnat ifrån sig en stor cellofanklädd blombukett och ett kuvert med ett stipendium på 20 000 kronor, som biblioteket får, höll Åsa Wirén-Jonsson ett tacktal som riktade sig till besökare, juryn och personalen på biblioteket. Hon tackade också de lokala författarna och kulturutövarna i Sandviken-trakten.

– Sådan har vi ovanligt många av, sade hon.

Just förankringen i det lokala kulturlivet är också en av de saker som Årets bibliotek-juryn tagit fasta på. De var också imponerade av det arbete med sociala medier som biblioteket bedriver. Sandvikens bibliotek har bland annat en blogg där bibliotekarierna bloggar. De finns på Facebook och erbjuder sina besökare handledning i digitala medier och lån av läsplattor. Biblioteket har öppet sju dagar i veckan, till och med på midsommarafton och julafton.

Åsa Wirén-Jonsson sade att hon inte vill svara på frågan om vad som gör Sandvikens bibliotek bäst. Hon hänvisar hellre till de många samarbeten som biblioteket har med andra aktörer i samhället.

– Jag föredrar att säga att vi är bra, och att tillsammans med andra, så gör vi varandra bättre. Man ska inte tolka det som att jag inte uppskattar tävlingen Årets bibliotek, för så är det inte. Den bidrar till att stimulera oss på biblioteken att göra varandra bättre.

Juryns motivering:
”Sandvikens bibliotek är ett öppet och nyfiket bibliotek som vågar prova sig fram inom många olika områden. Biblioteket tar en viktig plats i samhället och samarbetar med flera olika aktörer på ett nytänkande och inspirerande sätt. Genom generösa öppettider året runt och en aktiv närvaro på sociala medier blir biblioteket alltid tillgängligt. Som huvudbiblioteket samarbetar man även med sina biblioteksfilialer på ett positivt och genomtänkt vis. Biblioteket är väl förankrat i den lokala kulturpolitik som präglas av att endast det bästa är gott nog åt Sandvikens innevånare. Detta är något som biblioteket på ett utmärkt sätt manifesterar.”

Besök Sandvikens biblioteks webbplats: http://bit.ly/9YfFJX

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet