Inspireras av unga idéer på TEDxYouth

GÖTEBORG: Unga människor med goda idéer tar scenen i besittning på Världskulturmuseet i Göteborg på FN:s internationella barndag den 20 november. Den som vill kan komma och låta sig inspireras och informeras, helt gratis. För första gången arrangeras TEDxYouth, ungdomarnas variant av populära föreläsningsevenemanget TED, i Göteborg.

TED står för Technology, Enternainment och Design och är en icke vinstdrivande rörelse som handlar om att sprida goda idéer. Via internet tar miljoner människor världen över del av inspelade föreläsningar, så kallade TED talks, av erkänt duktiga föreläsare inom en mängd olika ämnen. Sedan ett par år arrangeras fristående TED-evenemang på olika håll i världen, då med suffixet x.  I Göteborg har man arrangerat TEDx-evenemang tidigare, men det nya är nu att även barn och ungdomar gör entré i TED-världen, och det passande nog på FN:s internationella barndag lördagen den 20 november.

I Göteborg äger evenemanget rum på Världskulturmuseet. Men samtidigt arrangeras TEDxYouth på över 50 olika ställen i närmare 40 olika länder, berättar Göteborgsarrangören Carl Ternstedt.

– Det handlar om att skapa en scen där barn och unga får synas och höras lika mycket som andra. Det finns ingen självklar sådan scen idag, där de verkligen tas på allvar.

I Göteborg kan man ta del av 16 olika programpunkter, med deltagare mellan 11 och 30 år. De har olika ideer och erfarenheter att dela med sig av, men gemensamt för dem är att deras idéer kan inspirera både andra unga människor och vuxna. Några exempel är den 20-årige forskaren Gustav Johansson, världsmästaren i fridykning Anneli Pompe, 29, som nu ska klättra upp för Mount Everest utan syrgas och 17-åriga Johanna Lingaas Türk, 17 som har jobbat som reporter på GP:s Graffiti.

Är man intresserad kan man anmäla sig på TEDx Göteborgs hemsida, och det är helt gratis att komma. Antalet platser är begränsat, men de som finns är öppna för alla.

– TED fungerar som ett stort kunskapsforum, eller en bank av idéer och information, säger Carl Ternstedt.

Alla framträdanden på TEDxYouth Göteborg kommer att filmas och läggas ut på nätet.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet