Debutantpris till poet

Borås Tidnings debutantpris 2011 gick till en poet. Helena Österlund, som är utbildad bibliotekarie, fick igår ta emot priset för sin diktsamling Ordet och färgerna under debutantprisaftonen på Folkan i Borås.

”För dikter som med förnyelsens blick öppnar gränserna mellan ordens natur, orden som natur och naturen som ord”.

Så förklarar juryn sitt val av pristagare till årets upplaga av Borås tidnings debutantpris, som gick till den Stockholmsbaserade poeten Helena Österberg för diktsamlingen Ordet och färgerna. Hon blir märkbart rörd av priset och har lite svårt att finna orden för ett tacktal, men tackar slutligen juryn, sin mamma och sin pojkvän Zac.

Det är en speciell form av poesi publiken får höra prov på när Helena Österberg läser ett stycke ur sin bok tidigare under kvällen. Hon är den enda av de nominerade som reser sig ur soffan och läser. Hon ställer sig långt ut på scenen, håller kontakten med publiken och läser med tydlig stämma om mötet med en varg. Orden och fraserna återkommer i olika kombinationer. Det är repetitivt, men det som skulle kunna vara tjatigt skapar istället en effekt som naglar fast publiken i mötet med djuret.

Helena Österlund, som är född 1978 och bland annat är utbildad bibliotekarie, berättar att hon börjar skriva tidigt på morgonen, måndag till fredag, men att hon bara kan skriva korta stunder i taget. Annars hinner hon börja tänka.

– Jag skriver alltid mina dikter utan att tänka först. Sedan tänker jag när jag gör efterbearbetningen, säger hon.

Delar av hennes diktsamling är skriven i Borås under förra året. Hon åkte dit och lånade en lägenhet för att få skrivro.

– Det var jättebra. Jag känner ingen här och eftersom jag var bortrest var det ingen som ringde, säger hon.

Helena Österlund var den enda poeten bland de fem nominerade. De andra författarna som nominerats var Eli Levén för boken Du är rätterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats, Stephan Mendel-Enk för Tre Apor, Elin Ruuth för Fara vill och Anna Ringberg för Boys.

Borås Tidnings debutantpris är på 100 000 kronor, och tanken är att pengarna ska ge en ny författare möjligheten att skriva en andra bok.

Läs Helena Östlunds gästblogg hos Bokcirklar.se: http://bit.ly/eQ9JAx

Foto: Helén Andersson

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet