Med inspiration av besökarna

När man anlägger en gräsmatta är det en god idé att vänta lite med att göra gångvägar. Det tar ju ett tag innan man vet hur människor väljer att gå. På samma sätt är det med nyöppnade Mötesplats Norrby i Borås. Här finns plats, resurser och personal, men det är besökarnas behov som skapar innehållet, steg för steg.

På lånedisken, som också tjänstgör som medborgarkontor, ligger en stor bok med omslag i vit tovad ull med svarta streck, som på en björkstam. Önskeboken står det på den. Här kan besökarna skriva ner vad de önskar sig till mötesplatsen på Norrby, aktiviteter, böcker, filmer eller kurser.

­– Alla ska känna sig delaktiga i verksamheten, säger bibliotekarien Elin Bjärehed. Hon bläddrar i boken och pekar på önskemålen som skrivits upp där. Det mesta har gått att ordna.

– Den tidningen har vi köpt in, tovningskurs har vi haft, akvarellmålning fixade vi…. Och här är en hel lista på dvd-filmer som någon vill att vi ska köpa in. Dvd-filmerna är populära och lånas ut mycket.

Projektsamordnare Emma Ragnarsson,  kaféansvarig Michlin George och Hanna Sleiman kollar in strumpmodeller över en kopp kaffe.

Projektsamordnare Emma Ragnarsson, kaféansvarig Michlin George och Hanna Sleiman kollar in strumpmodeller över en kopp kaffe. Hanna har just börjat sticka, inspirerad av mötesplatsens stickkafé. FOTO: Tove Eriksson

Ska bli stadsdelsbibliotek

Med tiden är det tänkt att Mötesplats Norrbys bibliotek ska bli ett fullfjädrat stadsdelsbibliotek, men än så länge, knappt fyra månader efter öppnandet, finns det plats kvar i hyllorna.

Det är en speciell känsla att få vara med och starta ett bibliotek från grunden, berättar Elin entusiastiskt. Det fanns en grundplåt i form av några lådor med utländsk litteratur från stadsbiblioteket i Borås. Sedan gällde det att försöka lista ut vilka andra böcker och medier som platsade.

– Jag tog reda på vilka som bor här i området, vilka språkgrupper och så, och köpte in olika medier. Mycket ordböcker, lexikon, språkkurser och faktaböcker. Men tanken är att de boende ska bestämma, så efterhand har jag pratat med besökarna och frågat vad de vill ha. Det har blivit fler dvd-filmer, utländska tidskrifter och tidningar. Många efterfrågar också böcker på det egna språket.

Bibliotekets hyllor är utspridda i lokalen. Den ljust gröna tidskriftshyllan, placerad i mitten av lokalen, är det första besökaren ser. I ett hörn samsas filmer och ungdomsböcker med tre datorer, fax och skrivare som besökarna kan använda. Ett par gröna läsfåtöljer ska locka till läsning på plats.

– Tyvärr har besökarna inte riktigt hittat till den här myshörnan än. Vi funderar, testar och möblerar om tills det blir bra, säger Elin.

På andra sidan av lokalen står hyllorna med litteratur på andra språk än svenska, lexikon och ordböcker. Här finns också hyllor och väggar reserverade för utställning av konst eller hantverk, gärna från lokala konstnärer eller sådant som besökarna själva tillverkat under mötesplatsens aktiviteter. Just nu hänger där akvarellmålningar från förra veckans prova på-lektion.

Barnen också välkomna

Tre kvinnor sitter och stickar en bit därifrån, med en korg färgglada garner framför sig på bordet och mötesplatsens välklädda julgran som gnistrande fond. Man hör lugn musik på låg volym och att diskussionen kring bordet handlar om ullens värmande egenskaper i den ovanligt kalla vintern.

Barnböckerna är placerade i anslutning till det välbesökta kaféet. Med en bokhylla och en rejäl uppsättning bilderboksbackar som avgränsning skapas en lugn vrå, där förstaklassaren Jennifer Louis sitter vid det lilla bordet och övar på att skriva sitt namn samtidigt som hennes mamma fikar med några vänner.

– Jag vill lära mig, för jag går i skolan. Det är därför, upplyser Jennifer och återgår koncentrerat till sina prydliga blyertsversaler.

Bibliotekarien Elin Bjärehed älskar det hon ser hända på mötesplatsen, där böckerna smälter in i den övriga verksamheten.

– Människor kommer hit och fikar, och så är de på biblioteket! Man ser ofta att barnen, när de har fikat klart, går och bläddrar i böcker. En del tror jag aldrig hade kommit till ett bibliotek annars. Då brinner det varmt i mitt bibliotekariehjärta, säger hon.

Den främsta målgruppen för mötesplatsens aktiviteter är alla boende på Norrby över 18 år. Men personalen har märkt att det krävs flexibilitet där också.

– Barnen är en indirekt målgrupp. Trivs inte barnen så kommer inte föräldrarna. Så vi har fått tänka om lite. När vi hade julkortspyssel så fick även barnen vara med och på söndagar när vi har söndagsfrukost, så ordnar vi också filmvisning för hela familjen, säger projektledaren Emma Ragnarsson.

Man väljer själv på Mötesplats Norrby om man vill umgås eller kanske bara läsa tidningen i lugn och ro. Nasser Maleki, mötesplatsens aktivitetssamordnare Hamid Shahrabi och Raili Heminki tar del av dagens nyheter.

Man väljer själv på Mötesplats Norrby om man vill umgås eller kanske bara läsa tidningen i lugn och ro. Nasser Maleki, mötesplatsens aktivitetssamordnare Hamid Shahrabi och Raili Heminki tar del av dagens nyheter. FOTO: Tove Eriksson

Kakor och pappershjälp

Det börjar lukta nybakt från kaféet. På disken står väl tilltagna kärleksmums med kokosströssel framdukade och det sitter besökare runt flera av de runda borden, några ensamma, andra i sällskap. Abdi Jalahook, Ahmed Abdisdial och Burhan Hassan dricker kaffe, småpratar och bläddrar i tidningar, Borås tidning och Somali times.

– Tidigare gick vi till stan och fikade, men nu kommer vi hit. De har goda kakor här. Vi pratar mest fotboll och så brukar vi sitta och tippa, säger Ahmed Abdisdial.

– Man känner sig välkommen, för de som jobbar här är jättetrevliga, tillägger Burhan.

Trots att alla i personalen på mötesplatsen har sin specifika kompetens och uppgift, som bibliotekarie, projektledare eller aktivitetssamordnare, så hjälper man till där det behövs. Är det någon besökare som behöver hjälp med att säga upp ett elavtal eller skriva ett cv så hoppar den som har tid in. Den nära kontakten med besökarna är en av sakerna som gör jobbet så roligt, det tycker både Emma Ragnarsson och Elin Bjärehed.

– Det är tacksamt. Har man hjälpt någon så får man ett stort leende nästa gång man ses. Man etablerar en relation och jag tror att det är en trygghet att möta samma personer varje gång man kommer hit, säger Elin.

Läxhjälp för vuxna

En sak som det har visat sig finnas ett stort behov av är läxhjälp. Där gör mötesplatsens så kallade Medspråkare en insats. De är arbetssökande personer som engagerats via Medborgarskolan, för att bjuda in besökarna till träning i att prata svenska under avspända former några eftermiddagar i veckan. Men eftersom så många av de som kom behövde hjälp med läxorna, så avsätter man nu också tid för det.

– Vuxna som just kommit till Sverige och läser SFI eller de som går på Komvux behöver hjälp. Det kan aldrig vara ett barns uppgift att hjälpa sina föräldrar med läxan. Vem ska lära en språket om både barn och föräldrar går i skolan samtidigt och nästan aldrig träffar svenskar, förutom myndighetspersoner? säger Jaana Holmqvist, som sitter och väntar på dagens deltagare tillsammans med sin kollega Titti Elwing. Båda känner starkt för uppgiften.

– Jag trodde att jag visste vad jag ville men det visste jag inte innan jag blev medspråkare, säger Titti. Vi träffar folk från olika kulturer, lär oss en massa nya saker och förstår bättre varför människor är som de är. Och vi skrattar väldigt mycket! Det handlar mycket om att få deltagarna att våga prata, våga fråga och så vill vi lära dem koder i det svenska samhället. Det är inte alltid så lätt att förstå varför vi svenskar beter oss som vi gör.

FAKTA

Öppnade 1 september 2010

Målet med verksamheten är bland annat ökad integration och sysselsättning samt förbättrad samhällsservice för de boende på Norrby.

Finansieras gemensamt av Norrby kommundel, Kulturkontoret Borås stad och bostadsbolaget AB Bostäder.

Exempel på aktiviteter: gemensam träning i grupp, prova på olika former av pyssel och hantverk, bollsporter, resa till Ullared, stickkafé, simskola, personlig vägledning, juridisk rådgivning, inbjudna gäster och föreläsare.

Det börjar mörkna i iskylan utanför. Folk kommer och går hela tiden, stampar av sig snön i entrén, lånar böcker, frågar efter en film, köper en kopp kaffe, slår sig ner i en soffa och bläddrar i en tidning eller stannar för en pratstund med någon de känner.

– Jag trodde inte att det skulle komma så mycket folk till en början, men ryktet om mötesplatsen har spridit sig och vi får nya besökare varje dag. Det är roligt, för det här stället har sådan potential. Vi har resurser, kompetent och engagerad personal och gott om plats, säger Emma Ragnarsson.

– Det ska vara Norrbybornas mötesplats. Vi vill skapa den efter hur de vill ha det, säger Elin.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet