Artister från Kongo-Kinshasa till Bergsjöns bibliotek

Som tack för sin hjälp till ett stort kongolesiskt biblioteksprojekt fick Bergsjöns bibliotek två målningar. Den här föreställer ett så kallat tältbibliotek. FOTO: Tove Eriksson.

Första pris: en resa till Bergsjön!
I maj får Bergsjön och Kortedala i Göteborg besök av en grupp artister från Kongo, som alla vunnit pris i en tävling i hemlandet. Under två veckor ska de förgylla göteborgarnas tillvaro med uppträdanden och workshops, spela in en skiva och besöka olika stadsdelar.   
Allt tack vare ett slumpartat möte i biblioteket.

Historien tog sin början under den internationella bibliotekskonferensen IFLA i Göteborg i augusti förra året. Några deltagare från Kongo Kinshasa kom på spontanbesök till Bergsjöns bibliotek, eftersom de hade bekanta i stadsdelen. De blev imponerade av det fina biblioteket och började prata med Gunnel Larson som satt i informationsdisken och Eva Bäckman, utvecklingsansvarig för biblioteken i östra Göteborg, som var på plats den dagen.

Stort bokpaket på väg. Eva Bäckman, Eva Johansson och Gunnel Larson på biblioteken i Kortedala och Bergsjön är stolta över de 14 lådorna med insamlade böcker som i väntan på att skickas till Kongo-Kinshasa står inslagna i plast på Bergsjöns bibliotek.

Stort bokpaket på väg. Eva Bäckman, Eva Johansson och Gunnel Larson på biblioteken i Kortedala och Bergsjön är stolta över de 14 lådorna med insamlade böcker som i väntan på att skickas till Kongo-Kinshasa står inslagna i plast på Bergsjöns bibliotek.

De berättade om ett kulturprojekt, där man bland annat jobbar för att bygga upp biblioteksverksamhet i några kommuner runt om huvudstaden Kinshasa. Det handlar bland annat om mobila bibliotekstält eller biblioteksverksamhet i baobabträdens skugga, som ett sätt att nå ut på landsbygden. Ganska snabbt kom idén om ett samarbete upp.

– De behövde barnböcker, för det är svårt att få tag på i Kongo Kinshasa. Vi erbjöd oss att försöka hjälpa till, berättar Eva Bäckman.

Med hjälp av andra bibliotek i Göteborg, en efterlysning på Biblist om gallrade böcker och ett stort bidrag av böcker från Rädda Barnens bibliotek i Stockholm fick Eva och hennes kollegor ihop 14 lådor av barnböcker på engelska och franska. Nu står de prydligt emballerade i svart plast i tidningshörnan på Bergsjöns bibliotek i väntan på en container som ska frakta dem till Kongo Kinshasa tillsammans med andra insamlade saker.

– De betalar transport och allt och får hjälp med det praktiska av sina bekanta här i Göteborg. Tydligen har de också samlat in andra saker de behöver och som ska med i containern, som sjukhussängar och datorer, säger Eva.

I januari fick biblioteket i Bergsjön åter besök. Männen som kom hade goda nyheter att meddela från Kongo-Kinshasa. Det visade sig att man hade haft en tävling för olika sorters kulturarbetare, där första pris var möjligheten att få åka till Sverige och Bergsjön.

– Det märktes att det var lite högtidligt för dem att berätta det för oss. För oss är det inte så märkvärdigt att ha samlat in böckerna, men för dem var det stort och detta var ett sätt att tacka, säger Gunnel Larson.

Så i maj kommer en delegation från Kongo-Kinshasa, bestående av bibliotekarier och representanter för kulturdepartementet samt två sångare, två trumartister, fyra dansare och en konstnär till Bergsjön och Kortedala för ett två veckor långt besök.

– De är jätteduktiga, vi har sett dem på youtube, säger Gunnel.

Planerandet är nu i full gång och Eva, Gunnel och deras kollega Eva Johansson på biblioteket i Bergsjön bubblar av idéer. Stadsdelarna har inga extra resurser för besöket, så man får vara kreativ och hjälpas åt att ordna ett trevligt program.

– Det blir fyra-fem uppträdanden i olika lokaler runt om i Gamlestan, Kortedala och Bergsjön, kanske också på vårt fina torg här utanför biblioteket. Kanske även i centrala Göteborg. Vi hoppas att konstnären ska kunna hålla i workshops för barn i stadsdelarna. Det vore roligt om det blev en riktig folkfest och att de boende här kan lära sig mer om kongolesisk kultur, säger Eva Bäckman.

Ryktet om besöket har spridit sig och redan har barn i Bergsjön börjat prata om besöket i maj, berättar Eva Johansson. Hon berättar också att Filmcentrum i Hagahuset har lovat att stå för en skivinspelning i sin studio med artisterna.

– Vi vill ju att de ska se så mycket som möjligt av Göteborg när de är här. Kanske kan vi ta med dem ut i skärgården, säger hon till de andra.

Alla tre hoppas att besöket ska leda till ett fortsatt utbyte med biblioteken i Kongo-Kinshasa.

– Det är ju jätteroligt det här, helt fantastiskt, säger Eva Bäckman.

– Vi kanske kan fortsätta att skicka böcker, och så vore det ju roligt att få åka dit och se hur det blir, säger Gunnel Larson.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet