Levande böcker på Lerums bibliotek

Låna en sjuksköterska eller en socionom på biblioteket! Eller varför inte en bibliotekarie?
Under torsdagens utbildningsmässa på Lerums gymnasium fick eleverna chansen att låna livs levande böcker.

Gymnasiebibliotekarien Christian Kleinhenz har förberett ett mycket ambitiöst bokningssystem på den tillfälligt upprättade lånedisken utanför biblioteket. Tanken var att gymnasisterna skulle komma och låna en person med ett särskilt yrke, prata en stund och sedan lämna tillbaka personen. Men det är lättare sagt än gjort att organisera ett tjugotal levande böcker som vandrar omkring och mängder av gymnasister som är nyfikna på att prata med dem.

– Systemet har fallerat för länge sen, men det spelar ingen roll, säger Christian och ler.

Idén med levande böcker i form av representanter från olika yrkesgrupper kom från studievägledarna på skolan, och biblioteket hakade gärna på.

– Det är enkelt sätt att informera, och vi kan få med fler yrkesgrupper än de som finns i montrarna. Flera av dem som är här jobbar inom kommunen. 

Vill rita hus

Många ungdomar tar chansen till en pratstund i lugn och ro med någon av de levande böcker som står till deras förfogande under förmiddagen. Linnéa Larsson går i trean och drömmer om att rita hus. Hon hugger tag i planarkitekten Henrik Ohlson och frågar om hur man blir arkitekt.

Linnéa Larsson lånar planarkitekten Henrik Ohlson en stund.

Linnéa Larsson lånar planarkitekten Henrik Ohlson en stund.

– Jag har inte tillräckligt bra betyg för att komma in på de stora utbildningarna, säger hon.

Henrik berättar om alternativa vägar till husritande, till exempel via konstskolor, och Linnéa tycker att det låter bra.

– Jag vill inte vara typ 30 när jag är klar, det känns för gammalt, säger hon. Jag vill börja plugga direkt efter studenten och vara klar ganska fort, så en kortare utbildning skulle passa mig.

Hon tycker att det är jättebra att kunna låna en levande bok en stund och har också hunnit prata med en ekonom.

– Det är inte säkert att man känner någon som jobbar med det man själv vill göra i framtiden, så det är väldigt bra att kunna prata med någon här, säger hon.

Lugnt för bibliotekarien

Psykologen, sjuksköterskan, brandmannen och journalisten har fullt upp, men bibliotekarien Elin Boardy som precis har löst av en kollega och tagit på sig den röda banderollen med ordet bibliotekarie över bröstet, har det lugnt.

– Än så länge verkar det inte vara så stort intresse för oss bibliotekarier, konstaterar hon. Men jag har märkt tidigare att det är många som inte riktigt vet vad vi gör, så jag hoppas att jag får tillfälle att berätta lite om yrket. När man säger att vi har fyra års utbildning så säger eleverna ”Va? Ni som bara ställer upp böcker!”

Det är första gången som biblioteket lånar ut levande böcker i form av representanter för yrkesgrupper, men förmodligen inte den sista.

– Nej, det här kommer vi nog att göra igen. Inte minst för att vi nu har investerat i alla de här banderollerna, säger Christian Kleinhenz.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet