Konsten att kommunicera över klyftan

GÖTEBORG Som vuxen ska man ju veta mest. Inte konstigt då att det kan kännas jobbigt att en yngre generation behärskar en hel värld som man själv knappt förstår sig på. Men dåligt uppdaterade teknikkunskaper är ingen ursäkt.
– Vuxna har en skyldighet att sätta sig in i ungdomars vardag på nätet, säger Johnny Lindqvist, expert på ungdomskommunikation.

Johnny Lindqvist är 33 år gammal och när han gick på högstadiet så var det Pressbyrån i Hökarängen som gällde.

– Jag kunde hänga där flera timmar per dag. Mina föräldrar förstod inte vad jag gjorde där, det var kallt och verkade trist. Men alla mina kompisar var ju där. Förstår man det så kan man också förstå att ungdomar idag hänger flera timmar på Bilddagboken. Det är 1,4 miljoner andra människor i deras ålder där, säger Johnny Lindqvist krasst.

Bild på Johnny Lindqvist

Förespråkar kunskap om ungdomars värld. Johnny Lindqvist uppmuntrar vuxna att sätta sig in i ungdomars nätvardag, för att lättare kunna prata om vad som sker online. Foto: Dist

Förstå ungdomars nätvardag

Johnny Lindqvist är ofta ute och föreläser för bland annat lärare och föräldrar. Det han märker är att det finns en utbredd negativ bild av vad ungdomar gör på nätet, att det är utlämnande och riskabelt för dem att vistas där.

– Jag blir ofta ombedd att hålla föreläsningar om mobbning eller sexuella kränkningar på nätet, med det gör jag inte. Ska vi grotta ner oss i det och titta på otäcka bilder så blir ni bara frustrerade och det vinner vi inget på, säger jag då. Dessutom är det väldigt få som drabbas.

Johnny vill hellre berätta om ungdomars vardag på nätet och lägga vikten på det positiva. Han försöker hitta paralleller som gör att de som inte vuxit upp med internet kan förstå varför många ungdomar tillbringar så mycket tid uppkopplade. Som till exempel att ungdomar idag inte sitter och bläddrar sönder skolkatalogen när den kommer, de kollar upp folk på Facebook istället. De har aldrig haft ett fotoalbum, istället har de alla sina bilder på nätet där det är lätt att dela med sig av dem. De träffar sina vänner där, de spelar spel, pratar om sina intressen, visar varandra roliga klipp – umgås helt enkelt. De hänger mer på Bilddagboken och Facebook än vid Pressbyrån i Hökarängen, helt enkelt.

– I nätvardagen hittar vi all kunskap och all fakta som vi behöver för att förebygga mobbning och kränkningar på nätet, och för att möta dem som har blivit utsatta, säger Johnny Lindqvist.

Vuxen närvaro förebygger mobbning

Det handlar inte om att vuxna ska hänga över axeln på ungdomar när de surfar, kontrollera deras internetanvändande eller spionera på dem via sociala medier. Det handlar helt enkelt om att kunna prata med ungdomarna om deras vardag. Och nu är det ett faktum att en stor del av den vardagen finns på nätet.

– Jag blir förbannad av att se vad som kan hända när de som ska jobba med ungdomar inte hänger med, säger Johnny och tar upp det kända exemplet från Bjästa förra året, då en 14-årig flicka blev trakasserad på nätet efter en våldtäkt.

– Kränkningarna som skedde på skolan togs upp och hanterades av de vuxna, men på nätet kunde de fortsätta helt öppet i ett år till. Om de vuxna hade bemödat sig om att kolla vad ungdomarna gjorde på nätet så hade de hittat det och kunnat stoppa det. Hur man kan ha så dåliga kunskaper om den digitala världen att man lyckas undvika att ställa de relevanta frågorna till ungdomarna under ett års tid, det övergår mitt förstånd.

Det Johnny rekommenderar är att man som vuxen lär sig hur de vanligaste ungdomssajterna fungerar, kanske genom att fråga någon av ungdomarna i sin närhet. Men framförallt uppmanar han till att ställa frågor. Rätt slags frågor. Istället för att oroligt fråga vilken sajt de har varit inne på, så kan man fråga vilka de har pratat med.

JOHNNY LINDQVIST TIPS PÅ LÄSNING OM UNGA OCH NÄTET:

  • Ungas Integritet på nätet. En guide för föräldrar, pedagoger och andra viktiga vuxna. Finns på .SE, Stiftelsen för Internetinfrastrukturs webbplats: www.iis.se
  • Ses Offline, metodmaterial om unga, sex och internet. www.ungdomsstyrelsen.se
  • Ung Kommunikation, en gammal företeelse. Skrift från Rädda Barnen, www.rb.se
  • Nätvandra, en instruktionsbok om hur man startar en bra nätvandringsorganisation. www.motala.se
  • Se Mig, stor undersökning från ungdomsstyrelsen om unga, sex och internet. www.ungdomsstyrelsen.se

Johnny förklarar återigen genom att dra en parallell till sina egna tonår, då han pratade mycket i telefon.

– När jag hade lagt på och kom ut från mitt rum, så frågade mina föräldrar vem jag hade pratat med. De frågade inte vilket nummer jag hade slagit.

Som vuxen kanske man ibland undrar vad man har att komma med, i denna värld av teknik och kommunikation som man inte riktigt förstår och som ibland till och med får en att känna sig lite dum. Klarar inte ungdomarna det där bäst själva?

­– Nej, vi vuxna kommer med vuxenheten, all den erfarenhet vi har av livet. Om man skalar bort all teknik på internet, så är det ju människor, sociala kontakter och nätverk det handlar om. Och det kan vi. Där behövs vi.

Bilddagboken har sedan intervjun gjordes bytt namn till Dayviews.com

Fråga på stan

Det är viktigt att vuxna har koll på ungdomars nätvardag, säger Johnny Lindqvist. Framsidan frågade tre ungdomar om deras nätvanor och om hur det är att prata internet med vuxna. Har de någon koll?

Bild på Clara Holländer

Clara Holländer, 17 år: Jag är på Facebook, läser mail, söker information och så läser jag en del kompisars bloggar. Mina föräldrar jobbar själva med datorer, så de har bra koll på internet och är insatta i vad vi ungdomar gör på nätet. De gör ungefär samma saker själva, även om de inte är lika aktiva kanske. Jag tror att de flesta vuxna har rätt bra koll, men det beror ju på person och hur gammal man är.

Bild på Erica Lidman

Erica Lidman, 17 år: På internet kollar jag Facebook, kollar mailen, söker information och läser bloggar, mest modebloggar. Mina föräldrar har rätt bra koll på vad jag gör på internet, det tror jag. De är där själva och kan rätt mycket. Om jag undrar något så kan jag fråga dem, fast jag frågar nog hellre kompisar. Men de som är äldre, som mina morföräldrar, de vet inte så mycket om internet. Många vuxna oroar sig för mobbing och så på internet för att de kanske har sett om det på tv. Det förekommer såklart, men jag har aldrig råkat ut för något.

Bild på Victor Billqvist

Victor Billqvist, 17 år: Jag chattar, är på Facebook och spelar en massa olika spel, mest rollspel. Mina föräldrar vet vad jag gör på internet. De förstår det mesta, men inte allt tror jag. Det spelar inte mig så stor roll om de vet vad jag gör eller inte. De har säkert oroat sig någon gång, men de har inget att oroa sig för. Jag tycker att många vuxna vet för lite om hur internet fungerar, oftast de som är 50+. Sen blir det bättre ju yngre de är. De har mycket fördomar och tror att det är pedofiler exakt överallt och att man blir lurad så fort man ska betala något över internet. Min pappa brukar säga nej när jag ber honom betala något över internet. Vuxna borde ha mer förståelse och plugga på lite innan de säger något.

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet