Profilen – Elin Schönfelder

GÖTEBORG Den där känslan av att hålla en efterlängtad och obläddrad bok i handen – den är så härlig att bokbloggaren Elin Schönfelder nästan inte kan beskriva den.

FAKTA

Ålder: 16 år
Bor: i Önnered i Göteborg
Gör: Bloggar om böcker på Tonårsboken
Familj: Mamma Anna, pappa Niclas, lillebror Carl, 13 år. ”Han läser inte alls. Men som jag är med böcker är han med spel, programmerar och så”
Intressen: Läsa, arbeta med bloggen, spela piano, måla och rita, resa ”jag reser ganska ofta till släkt i Spanien och Hongkong”.

– Jag vet inte vad jag ska göra av all lycka, säger hon.

Det strålar om Elin Schönfelder när hon pratar om böcker. Hon läser ungefär tre i veckan, men ännu fler när det är lugnare i skolan. Hon går i nian och det är många prov just nu. Hon kommer precis från ett matte-prov, men verkar inte särskilt trött för det. Med sin stora väska över axeln beställer hon en latte och en kanelbulle och slår sig ner i en röd fåtölj vid fönstret på kaféet vid Frölunda torg i Göteborg.

– Det är svårt att beskriva vad det är jag tycker så mycket om med läsningen. Jag har alltid läst, det är en del av mig. Man blir lycklig av böcker.

När Elin var i femårsåldern köpte hennes mormor, som arbetade som bibliotekarie, den första Harry Potter-boken till henne. Elin minns fortfarande känslan hon fick när hennes föräldrar läste boken för henne.

– Jag blev helt tagen. De läste de första tre delarna för mig. Sen gick det inte tillräckligt fort, så jag läste de andra själv, berättar hon.

Än idag rankar Elin Harry Potter-böckerna som sin största läsupplevelse, även om hon har hunnit få många fler. Hon tycker att det finns väldigt mycket bra böcker för tonåringar och gillar särskilt författarna Sonya Hartnett och Michelle Magorian.

– Den senaste boken jag läste av Sonya Hartnett var Fjäril. Hennes böcker är väldigt hemska, men samtidigt väldigt viktiga. Hon är inte sån att hon struntar i att skriva om det som är hemskt för att det är tonårsböcker. Men det blir inte jobbigt att läsa för det är så bra skrivet.

Michelle Magorian, som bland annat har skrivit Godnatt, mister Tom, skriver mysiga och fina böcker som man blir glad av.

När man läser så mycket som Elin, och tycker att det är så härligt, så vill man såklart prata mycket om böcker också. Men alla tycker inte att det är lika kul.

– En del i omgivningen kan bli trötta när man bara pratar om böcker. Samtidigt så vill jag ju tipsa om böcker, få andra att läsa, dela läsglädjen, säger Elin.

Det var en av anledningarna till att hon startade bloggen Tonårsboken tillsammans med sin kompis Klara Håkansson för tre år sedan. Här bloggar de om sina läsupplevelser, skriver recensioner, boktips och gör intervjuer med författare.

– Jag har läst andra bokbloggar sedan jag var 12, så det kändes naturligt att starta en egen. Jag visste precis hur jag ville att den skulle se ut eftersom jag är intresserad av färg och form. Och så har jag alltid haft starka åsikter om böcker, så det var roligt att börja skriva recensioner.

ELIN SCHÖNFELDER OM…

tonårsböcker: Det finns så mycket bra tonårsböcker. Ungdomsgenren har växt. Det är fler vuxna som läser tonårsböcker nu och det gör att genren har fått högre status, vilket är roligt.

nätet: Jag är nog ingen typisk tonåring för jag läser inga modebloggar. Jag läser mest andra bokbloggar och allt som har med böcker att göra. Några sajter jag gillar är collaget.blogspot.com och boktipset.se.

författare: De är viktiga – det är ju de som skriver! Redan när jag var liten så sa min mormor att det var viktigt att komma ihåg författarens namn, så jag har alltid varit medveten om vem jag har läst. Det är roligt att läsa författarintervjuer och få reda på saker som vilka författare som har inspirerat dem. Då kan man gå vidare och läsa dem också.

böcker att längta efter i den kommande utgivningen:

  • Mitt perfekta liv av Sarah Dessen
  • När jag lät dig gå av Gayle Forman
  • Fifteen Love av Peter Barlac
  • Forever av Maggie Stiefvater (på eng elska)

Elin lägger ett par timmar om dagen på bloggen, förutom tiden hon lägger på att läsa.

– Jag är stolt över att jag har ett eget intresse som jag står för. Mina närmaste vänner tycker att det är coolt, men mina klasskompisar förstår nog inte alls det här med bloggen. Det är många som aldrig läser. Det kan ju vara lite töntigt med böcker, men det är den stämpeln som vi försöker få bort med bloggen. Den är för alla – tjejer, killar, ishockeyspelare, dansare… Ja, alla.

Bloggen är populär och Elin och Klara har kontakt med alla de stora ungdomsförlagen, som skickar recensionsexemplar av sina böcker. Men de vill inte ha annonser på sin blogg, även om det hade inneburit att de kunde tjäna pengar på den.

– Nej, det känns fel med reklam. Det är ju reklam överallt. Bloggen är ju mest för att det är kul, det är det som är huvudsaken.

När det var dags att praoa i skolan, så åkte Elin och Klara till Stockholm och tillbringade en vecka på förlaget Bonnier Carlsen.

– Jag vill jobba med böcker i framtiden och gärna på ett förlag. Det har varit en dröm att bli författare, men det vågar jag väl inte riktigt tänka på. Och kanske bibliotekarie sen, säger Elin.

Hon funderar också mycket på bloggens framtid.

– Vi har haft som mål med bloggen att förlagen ska lyssna på vad vi ungdomar säger, det är ju vi som är deras målgrupp. Det är viktigt att det är tonåringar som skriver och jag är ju inte tonåring för evigt. Antingen får jag fortsätta driva bloggen och låta någon annan skriva, eller så får jag blogga om vuxenböcker istället!

Author Description

admin

Det är administratören som lagt in det här.

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet