Spel eller inte? Det är frågan

TIDAHOLM På Tidaholms bibliotek står folk i alla åldrar i kö för att låna spel. Det är barnspel, vuxenspel, spel till datorn och spel till olika tv-spelskonsoler. För biblioteksassistenten Johan Sahlberg är det en självklarhet att spel finns till utlån.
– Jag kan inte komma på en enda anledning till varför biblioteken inte ska låna ut spel.

Det är sen eftermiddag och det är trångt runt utlåningsdisken på Tidaholms bibliotek. De flesta väntar på att dörrarna till den stora samlingssalen ska öppnas där biblioteket arrangerar en spelkväll med fokus på brädspel. Många av dem som väntar passar på att kolla vad som finns i den fristående hyllan med spel och film, och några av de lite yngre ungdomarna fingrar längtansfullt på tv-spel tydligt märkta med en stor röd tejpbit med texten ”åldersgräns 18 år”.

– Egentligen är åldersgränsen inte lagbunden som den är när det handlar om film. I spelvärlden är 18 år en rekommenderad ålder men för oss handlar det om moral att vara tydlig med åldersgränserna, säger Johan.

Bild på Johan Sahlberg på Tidaholms bibliotek

Bara fördelar. Johan Sahlberg tycker att fler bibliotek ska satsa på TV-spel och kan inte komma på en enda anledning till varför man inte ska göra det.

Censur

Johan Sahlberg är datateknikern som ung och arbetslös halkade in på biblioteket och blev kvar. Med sig hade han bland annat sitt stora intresse av spel och i början av 2000-talet började Tidaholms bibliotek att ha barnspel och kunskapsspel i form av pc-spel till utlån. Några år senare tog man ett steg till och började också köpa in tv-spel.

– Jag vet ju hur många det är som spelar så jag kunde inte tänka mig att det inte skulle fungera. Dessutom var det inget bibliotek i närheten som hade spel till utlån så vi tänkte att det skulle bli häftigt, ler Johan och minns hur premiären under sportlovsveckan 2007 blev succé.

– Vi arrangerade en tävling i bilspel på en storbildsskärm och det kom hur många ungar som helst. Dagen efter när vi öppnade utlånen av spel var det kö och folk i alla åldrar hängde på låset för att komma in och låna.

Trots att alla på biblioteket var positiva, diskuterades en del gällande vilka spel biblioteket skulle ha och från början var alla överens om att det inte skulle finnas några våldsamma spel till utlån. Men ju mer de läste på om spel, och ju mer de pratade med andra bibliotek som redan hade spel, desto mer övertygade blev de om att de inte skulle censurera.

– Våra låntagare är mellan 12 och 50 år och det är en stor grupp som vill ha de spel det är 18-årsgräns på. Det är ju samma sak som med böcker eller film, det finns ju våldsamma sådana också och det kan ju bero på olika saker varför det är 18-årsgräns. Hade vi censurerat för att det förekommer blod i spelen hade vi fått censurera mycket.

Egentligen tycker Johan att biblioteket ska ha alla spel till utlån, men tycker samtidigt att biblioteket har ett ansvar och han har tagit till sig av debatten om hur våldsamma spel påverkar.

– Det finns ju en djungel av spel och biblioteket behöver ju inte köpa in de värsta GTA-spelen, men jag tycker ändå att spel ger mer än de förstör. Visst, om en person inte är psykiskt stabil kanske vissa spel kan locka fram något, det är svårt att veta. Men man får inte glömma att de flesta förstår att det är ett spel och som vuxen förstår man att inte förknippa det med verkligheten.

DE TIO MEST UTLÅNADE SPELEN 2011 PÅ TIDAHOLMS BIBLIOTEK

1. Need for Speed – Hot Pursuit
2. Fallout – New Vegas
3. Half-Life 2 – The Orange Box
4. Trackmania
5. Mafia
6. Disney & Pixar – Cars
7. LEGO Batman
8. FIFA 10
9. Uncharted 2 – Among Thieves
10. Hugo – Magi i Trollskogen

Utvecklande

Alla spel handlar inte om den undre världens våldsamma problemlösningar. Många spel är rena pusselspel där hjärnan får sig en rejäl träningsdos. En del spel idag påminner också mycket om en bok med en handling och ett berättande där du själv är med och bygger upp ett scenario och påverkar vad som händer.

– För mig kan ett spel nästan vara som att läsa en bok, säger Johan. Jag sätter mig in i andra världar och det blir som en interaktiv film. Det handlar mycket om problemlösningar och ett sådant spel kan var väldigt utvecklande. Spel handlar inte längre om att bara flytta runt små runda grejer. Det har hänt lite på vägen och det finns oändliga möjligheter.

Det är Johan som ansvarar för inköp av spel och mycket sker efter förfrågan från låntagare. BTJ:s spelsida är också till viss hjälp och Johan ser till att ha variation och koll på spelen.

– Man vill ju inte köpa spel som får dåliga betyg, men det är ju inte bara min smak som ska gälla och precis som med andra media får jag köpa in lite av varje.

En viktig källa för Johan är bloggen Spelbiblioteket där han kan dela sina erfarenheter av spel med andra. Den senaste diskussionen har handlat om böcker som blir spel och där allt inte blir så bra. Johan tror att det kommer att bli mer spel där litterära klassiker ligger till grund.

– Många gamla skräckberättelser har inspirerat speltillverkare och efter vampyrgenren är den gamla skräckromantiken på väg in i spelvärlden.

Bild på brädspel

Sällskapsspel. Avancerade strategispel är populärt och ställer stora krav på utövarens inlevelseförmåga.

Brädspel

Medan Johan och jag pratar öppnas dörrarna till salen med alla brädspel och deltagarna flockas runt bordet där spelen finns upplagda. Jag och Johan följer med in och jag kan snabbt konstatera att det handlar om helt andra spel än Monopol och Fia med knuff.

– Det här är mycket mer avancerade spel, mycket engelska spel och mer annorlunda spel som folk inte spelar så mycket, förklarar Johan och berättar att det är andra gången biblioteket arrangerar en kväll med brädspel och att det började när Tidaholms bibliotek tillsammans med bibliotek i Norge och Danmark förra hösten deltog i en nordisk speldag. En dag där biblioteket i Tidaholm hade som ambition att förutom att spela tv-spel väcka det här med brädspel till liv igen.

– Det är i stort sett samma människor som lånar och spelar tv-spel som också är intresserade av den här typen av brädspel och vi vill gärna väcka det här med gemenskapen runt ett brädspel till liv igen. Hur kul det faktiskt är och att det finns så många spel som folk inte brukar spela.

FAKTA

Tv-spel är en typ av datorspel där en konsol kopplas till en tv. Exempel på spelkonsoler är Wii från Nintendo, X-box 360 från Microsoft och Playstation 3 från Sony Computer.

Brädspel, eller sällskapsspel, är alla former av spel som spelas på en spelplan och som avgörs genom slumpen och/eller genom strategiska och taktiska val.

GTA, Grand Theft Auto, är en spelserie om det moderna gangsterlivet där vapen, pengar och bilar spelar en stor roll. En speciell sak som gjort spelet populärt är att alla spel i serien har simulerade radiostationer som spelar autentisk, tidstypisk musik. GTA-spelen har kritiserats för sitt våldsamma innehåll.

Spelbiblioteket är en blogg om att arbeta med tv- och datorspel på bibliotek.

http//spelbiblioteket.wordpress.com

Ungdomarnas värld

Johan menar att det är jättestort med spel i vårt samhälle och att biblioteket i Tidaholm genom spelen har fått nya besökare i alla åldrar. Att utlån av spel skulle innebära problem med stökiga ungdomar håller han inte med om och han har ett enkelt recept.

– Det gäller att vara tydlig från början och engagera sig. Jag tycker verkligen att fler bibliotek borde överväga att erbjuda spel. Det är så pass stort i ungdomarnas värld att om det fanns spel på biblioteken skulle de uppskatta det och dessutom upptäcka biblioteket. Att spela spel är ett sätt att sätta sig in i andra världar, precis som att läsa böcker och det vill vi ju att de ska göra.

Här är vi i alla fall övertygade om att vi gjorde rätt när vi satsade på spel.

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet