Kulturkalas på biblioteket

 GÖTEBORG Göteborgs stadsbibliotek passar på att arrangera ett eget kalas samtidigt med Göteborgs stads kulturkalas. Under fem dagar fyller man biblioteket med teman som spel, dans och pyssel. Dessutom en populär klädbytardag, konstinstallation och en utställning.

 Den arabiska popmusiken fyller Göteborgs stadsbiblioteks utställningshall och gör det svårt att stå still. Höfterna gungar och armarna

Martina från Arabesque Belly Dance Academy instruerar i orientalisk dans på Göteborgs stadsbibliotek

Martina från Arabesque Belly Dance Academy instruerar i orientalisk dans på Göteborgs stadsbibliotek

spretar när deltagarna försöker hitta samma muskler som Martina von Schwerin från Arabesque Belly Dance Academy rör på framme på podiet. Bröst, buk, höfter….Dagens tema är dans och just nu handlar det om orientalisk dans.

 – Underbart, utropar Gisela Eriksen, en av de äldre deltagarna. Jag älskar dans och jag är ofta på biblioteket så detta är hur roligt som helst.

Det är många som sökt sig hit och det är verkligen blandade åldrar. Ytterligare en passionerad pensionär är Annelie som tycker att

biblioteket är ett utmärkt ställe för sådana här arrangemang.

 – Det är så enkelt och otvunget. Man kan slinka in helt apropå.

 Fyra unga tjejer jobbar koncentrerat för att hitta samma rörelser som Martina. I de korta pauserna mellan nya instruktioner prövar och korrigerar de varandra.

 – Jag har länge tänkt prova orientalisk dans, säger Farhaz, 15 år. Att det är på biblioteket gör det mycket enklare än att ta sig till en dansskola.

 – Ja, i alla fall första gången, fyller kompisen Polina, 20 år, i och berättar att hon brukar besöka många av de evenemang biblioteket arrangerar.

 

Besökare i alla åldrar deltog på danskursen. I förgrunden Polina framför Gisela Eriksen.

Besökare i alla åldrar deltog på danskursen. I förgrunden Polina framför Gisela Eriksen.

Drar folk

Magda Moenza arbetar som assistent på biblioteket och står nu leende och tittar på dansarna. Hon berättar att det är tredje gången Göteborgs stadsbibliotek arrangerar just dans och att det varit samma succé varje gång.

Efter att ha deltagit på Kulturkalaset förra året gick biblioteket ut med en fråga på Facebook vad man ville ha på biblioteket och dans var något många önskade.

 – Vi arrangerade en dansdag på en söndag i januari och det kom 1 500 besökare, säger Magda och konstaterar att bibliotekets vinst är stor.

 – Ett sådant här arrangemang drar folk som inte hittat hit annars och biblioteken måste hitta nya sätt att få folk hit. Vi är ständigt på jakt efter nya besökare och detta är ett sätt. Ett bra sätt, konstaterar hon.

 

 Läs mer om Biblioteket som kulturarena i nästa nummer av Framsidan som kommer lagom till Bok- och Biblioteksmässan i september.

 

 

 

 

 

Author Description

Helen Andersson

Helén Andersson, Journalist
helen.andersson@noll27.se
0702 153616

Västra Götalandsregionen Förvaltningen för kulturutvecklng

Postadress

Regionens hus
405 44 Göteborg

Besöksadress

Bergslagsgatan 2
411 04 Göteborg

Telefon

031-333 51 00 (växel)
010-441 42 00 (växel)

E-post

redaktionen@noll27.se
Tillgänglighet